Η Frontex ναυλώνει πλοία για απελάσεις προσφύγων

Τρία πλοία ζητά να ναυλώσει η Frontex για τα επόμενα δύο χρόνια, με δυνατότητα παράτασης ενός χρόνου, για να κάνουν απελάσεις προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο, τη Χίο και την Κω σε λιμάνια της Τουρκίας.


Η προκήρυξη του διαγωνισμού της Frontex γίνεται στο πλαίσιο της αμφισβητούμενης ευρωτουρκικής διακήρυξης για το προσφυγικό, παρ’ όλο που είναι επισφαλής η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα και παρ’ όλο που εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της απόφασης να απελαθούν δύο Σύροι, οι οποίοι αμφισβητούν ότι αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα» γι’ αυτούς η Τουρκία.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, πρέπει να υποβληθούν χωριστές προσφορές για τη ναύλωση τριών σκαφών, που θα πραγματοποιούν δρομολόγια απελάσεων μια φορά την εβδομάδα από τη Λέσβο στο Ντίκιλι και δύο φορές τον μήνα από τη Χίο στο Τσεσμέ και από την Κω στο Γκιουλούκ.

Το κόστος είναι δύο εκατομμύρια ευρώ για τη Λέσβο και από ένα εκατομμύριο ευρώ για τα άλλα δύο δρομολόγια και η σύμβαση ορίζεται στους 48 μήνες, με δυνατότητα παράτασης δύο φορές για συνολικά άλλον ένα χρόνο.

Τα σκάφη πρέπει να έχουν ελάχιστη χωρητικότητα 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους, που θα δίνουν τη δυνατότητα να περιορίζεται η πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους.
Αίσθηση προκαλεί η επισήμανση της προκήρυξης πως «για τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και της καθαριότητας του πλοίου, τα καθίσματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να καλύπτονται με προστατευτικά πλαστικά καλύμματα».

Γιατρός στο ταξίδι

Το σκάφος πρέπει να είναι εφοδιασμένο με όλα τα κατάλληλα υλικά διάσωσης και να έχει γιατρό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο οποίος θα έχει μαζί του τα βασικά ιατρικά εργαλεία και φάρμακα γενικής χρήσης.

Προβλέπεται επίσης η παροχή ειδών κέτερινγκ τόσο σε όσους απελαύνονται όσο και στο συνοδευτικό προσωπικό: δύο σάντουιτς χωρίς χοιρινό, ένα κουτάκι αναψυκτικό και δύο μικρά μπουκάλια νερό.

Ζητείται επίσης η διασφάλιση της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας από το προσωπικό του πλοίου, που απαγορεύεται να βγάζει φωτογραφίες και βίντεο ή να σχολιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οτιδήποτε συμβαίνει στο ταξίδι.

Παρ’ όλες τις εξελίξεις στην Τουρκία και την αμφισβήτηση της δυνατότητας απέλασης προσφύγων και μεταναστών σε μια χώρα που, όπως ισχυρίζονται οργανώσεις δικαιωμάτων, δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι τηρεί την αρχή της μη επαναπροώθησης, ότι παρέχει στους πρόσφυγες τα δικαιώματα που προβλέπει το διεθνές προσφυγικό δίκαιο και ότι τους δίνει πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να εντείνει τις απελάσεις στην Τουρκία, αποφασισμένη να υλοποιήσει πάση θυσία την ευρωτουρκική διακήρυξη.

Πριν από μερικές ημέρες, η Ευρωπαϊκή Συνοροφυλακή και Ακτοφυλακή εγκαινίασε τις λεγόμενες Ευρωπαϊκές Ομάδες Επέμβασης σε θέματα Επιστροφών, που αποτελούνται από 690 ειδικούς σε θέματα επιστροφής, συνοδών και παρατηρητών, οι οποίοι θα δρουν σε επείγουσες καταστάσεις, είτε αυτοβούλως είτε με πρόσκληση του κράτους-μέλους. Η απόφαση για το άσυλο και για τις απελάσεις παραμένει στα κράτη-μέλη.

«Η εξασφάλιση της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών που δεν πληρούν τους όρους εισόδου, παραμονής ή διαμονής στην Ε.Ε. και η μείωση των κινήτρων για την παράνομη μετανάστευση αποτελούν ουσιώδη στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτικής για τη μετανάστευση και σημαντικό στόχο του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου μας για τη Μετανάστευση», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.


ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ