Ο ρόλος Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και INSULEUER στις κυβερνητικές αποφάσεις για τα νησιά

Ο ρόλος Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και  INSULEUER 


Σημαντικός είναι ο ρόλος που έπαιξαντόσο ο  Ε.Ο.Α.Ε.Ν. όσο και ο INSULEUR στην καταλυτική για τη ζωή των ελληνικών νησιών  απόφαση  της κυβέρνησης να ανασταλεί η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, από 01/01/2017, στα νησιά τα οποία επωμίζονται το βάρος της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή , αλλά και τη γενικότερη δέσμη μέτρων και δράσεων που αφορούν όλα τα νησιά της χώρας,  που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κ.  Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στη Νίσυρο.

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών ,  αλλά και  το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με  τις επί μακρόν  επαφές τους τόσο με τις ελληνικές αρχές όσο και εκείνες της Ε.Ε έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους μάχη για την προάσπιση της νησιωτικότητας  και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νησιωτών,  εν μέσω  λίαν αντίξοων οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας.

Μεταξύ των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για να νησιά περιλαμβάνονται και μία σειρά μέτρων που ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν.  είχε το προηγούμενο διάστημα  προτείνει αναλυτικά  και εμπεριστατωμένα στα στελέχη της κυβέρνησης, με τα οποία είχε επαφές για τα προβλήματα που ταλανίζουν όχι μόνον τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τους κατοίκους  τους εν γένει.

Στην εν λόγω κατηγορία περιλαμβάνονται τα παρακάτω:


1. "Αναστολή αύξησης ΦΠΑ για όλα τα νησιά της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο.
2. Για την καταγραφή και επεξεργασία προτάσεων για την ανάπτυξη των νησιών ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ προωθείται προς υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής.
3 Την διεκδίκηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εδαφικής συνοχής για τις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωτοβουλίες για να ενταχθεί στην ατζέντα της προεδρίας της Μάλτας η προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής για την ΕΕ.
4. Τον επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοΐας, με πρώτο στάδιο τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να καταστεί πιο λειτουργική για τον κάθε νησιώτη.
5. Την διαμόρφωση  δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, με αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια, καθώς και με υδατοδρόμια, που φέτος θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στο Αιγαίο
6. Την  ενεργοποίηση δύο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο
7. Την ειδική πρόβλεψη του Αναπτυξιακού Νόμου για την ένταξη των μικρών, των παραμεθόριων και των προσφυγικών νησιών στα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης
8. Την διασφάλιση της πρόσβασης σε ρευστότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα νησιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακριτική Επιχειρηματικότητα» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.
9. Την στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής των νησιωτικών περιοχών.
10. Την στήριξη των μοναδικών προϊόντων που παράγουν τα νησιά, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.
11. Την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων στα νησιά.
12. Την αναβάθμιση των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του νησιώτη στις περιοχές που δεν υπάρχουν ΔΟΥ, αλλά και τον περιορισμό της ανάγκης για μετακινήσεις

Σ’ ότι αφορά στον INSULEUR κομβικό σημείο της δικής του συμβολής για την επίτευξη του ίδιου στόχου  ήταν η παρουσίαση  κατά τη διάρκεια συνεδρίου  του τον περασμένο Ιούνιο του Σχεδίου Δράσης για τον ΦΠΑ (Vat Action Plan) σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του μελλοντικού τοπίου για τον ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, καθώς σηματοδοτεί την αναθεώρηση του καθεστώτος στα σχετικά με τον ΦΠΑ θέματα για όλη την Ευρώπη, το οποίο ήδη μετρά τέσσερις δεκαετίες από την αρχική εφαρμογή του. Στο συνέδριο πήραν μέρος εκπρόσωποι από το Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών (Esin).  

Παράλληλα τις θέσεις  τόσο του Ε.Ο.Α.Ε.Ν όσο και του INSULEUR σε ότι αφορά τόσο το μεταναστευτικό όσο και τα οικονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κοινότητας  αναφορικά με τα νησιά «υιοθέτησε» και  το Ευρωκοινοβούλιο στο  Ψήφισμα της 4ης Φεβρουαρίου  σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών  της Ένωσης (2015/3014(RSP).
Την ίδια ώρα Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και INSULEUR εκφράζοντας τα συναισθήματα του επιχειρηματικού τους κόσμου, αισθάνονται παράλληλα την ανάγκη  να επισημάνουν ότι η κυβερνητική απόφαση για το ΦΠΑ σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πάγια απαίτηση για διατήρηση του προϊσχύοντος καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σ' όλα τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και την επέκταση του σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα, δεδομένου ότι το ευνοϊκό αυτό μέτρο, που ισχύει σε αρκετές νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε., στήριξε αποτελεσματικά την πολλαπλά χειμαζόμενη οικονομία των νησιών μας.

Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, διατηρώντας την τακτική επικοινωνία τόσο με τις ελληνικές όσο και τις ευρωπαϊκές αρχές για τη πολύπλευρη στήριξη της νησιωτικότητας και της ζωής εν γένει στα νησιά μας.

Κάτι που επισημαίνεται και στην επιστολή του  Ε.Ο.Α.Ε.Ν. προς τον πρωθυπουργό,  ο οποίος από την πλευρά του τόνισε στην ομιλία του στη Νίσυρο πως «πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την έγνοια και την στήριξή μας στους κατοίκους των νησιών που φυλάνε Θερμοπύλες και η πολιτεία έχει χρέος να είναι δίπλα στους νησιώτες και να τους παρέχει ίσα δικαιώματα».

Θέση που  απαιτεί συνεχή δραστηριοποίηση από όλες τις εμπλεκόμενες  πλευρές  και όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του «μια καθημερινή μάχη» ώστε το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται  για να κρατηθούν ζωντανά τα νησιά μας,  όπως επιβάλλουν πάνω από όλα εθνικοί λόγοι να μην αποτελέσει μία απλή εξαγγελία.


Στρατηγική που μπορεί να στηριχθεί επιτυχημένα, όπως έχει φανεί εμμέσως πλην σαφώς και από την αποδοχή των προτάσεων τόσο του  Επιμελητηριακού Ομίλου όσο και του Ευρωπαϊκού Δικτύου μέσα από την όλο και πιο στενή, ενεργή και εποικοδομητική συνεργασία τόσο με τις εκάστοτε κυβερνήσεις,  όσο και τις τοπικές αρχές.