Από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας η Λέσβος- 3.141 οι αιτήσεις στο πρόγραμμα ΚΕΑ

Την Τετάρτη 30 Νοέμβρη ολοκληρώθηκε η κατάθεση των αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και στον Δήμο Λέσβου.


Ως γνωστόν είχαμε διεκδικήσει ως Δήμος, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 312 της 5/2/2016 έγγραφο μας, από το Υπουργείο Πρόνοιας, να είμαστε μέσα στους 17 Δήμους της Χώρας, που το Υπουργείο είχε την πολιτική βούληση να επεκτείνει, το Πιλοτικό Πρόγραμμα του Κ.Ε.Α. Ένα αίτημα μας που ως γνωστόν η αρμόδια Υπουργός κ. Θεανώ Φωτίου, φρόντισε να ικανοποιήσει.

Μεταξύ άλλων στο εν λόγω, τότε, έγγραφο μας, αναφέραμε: 

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, σας αναφέρω τα εξής:

Ο Δήμος Λέσβου με τα όσα καθημερινά λαμβάνω γνώση ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας,  συνεχίζει να μαστίζεται από μια υψηλή   ανεργία, παρά τα περί αντιθέτου επίσημα στοιχεία και τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν προσωρινά, οι υπάρχουσες λόγω του προσφυγικού Μ.Κ.Ο.

Ο Δήμος Λέσβου ως δικαιούχος του Προγράμματος  Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής- ΤΕΒΑ, όπως είδη γνωρίζετε έχει 4641 ωφελούμενους , ενώ  η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ως δικαιούχος και εκείνη του εν λόγω Προγράμματος, για τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας,  1521 ωφελούμενους. 

Αυτή και  μόνο η σύγκριση αποτελεί τρανή απόδειξη για τα επίσημα στοιχεία της φτώχειας στον Δήμο μας. Περιττό να αναφέρω τους δικαιούχους των Κοινωνικών Παντοπωλείων μας που ξεπερνούν κατά την εκτίμηση μου τους 2000 ωφελούμενους.

Σε ότι αφορά τους Κοινωνικούς Παράγοντες, για μια σειρά από σωρευτικούς λόγους των τελευταίων πέντε τουλάχιστον χρόνων: Ανασφάλιστοι χιλιάδες, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κλείσιμο επιχειρήσεων, απελπισμένοι κάτοικοι που καταφεύγουν σε μας ακόμα και για ένα πιάτο φαγητού, δυστυχώς χωρίς προοπτική οικονομικής ανάκαμψης, ακόμα και αυτού του ενεργού πληθυσμού μας.

Επενδύσεις ιδιωτών; Πέρα απ’ τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν στην Χώρα μας,  τα κόστη μεταφοράς και μια σειρά άλλων προβλημάτων που υπάρχουν εδώ στην ακριτική Λέσβο, μας κάνουν να τις βλέπουμε με τα κιάλια. Προώθηση αγροτικών προϊόντων; Με  τις υπάρχουσες εξευτελιστικές τιμές και με τις προωθούμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις για τους αγρότες, το εκλαμβάνουμε ως «μπλάκ χιούμορ» για όποιον μας το προτείνει ως διέξοδο, από την φονική οικονομική ασφυξία την οποία βιώνουν οι ασχολούμενοι με την αγροτική παραγωγή δημότες μας. Άρα λοιπόν μονόδρομος προς το παρόν, «τα γιατροσόφια» των προνοιακών επιδομάτων, το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ και εμείς ως Δήμος που προσπαθούμε με κάθε τρόπο και με την βοήθεια των αλληλέγγυων- χορηγών δημοτών μας, να σώσουμε ότι σώζεται, από αυτό που άλλοτε ονομαζόταν αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών.

Μετά από  αυτά τα ενδεικτικά και ελάχιστα που σας αναφέρω, είμαι σίγουρη ότι κατανοείται την αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί ο Δήμος μας ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, στους δικαιούχους Δήμους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, και για να  αποκατασταθεί η γεννώμενη εις βάρος των Δημοτών μας αδικία του 2014,  αλλά πρωτίστως  γιατί το δικαιούμαστε.»

Και πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρείς», ήρθε η ίδια πραγματικότητα και όπως αυτή αποτυπώνεται από τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με γράφημα που δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, να αποδείξει πως η τότε αξίωση μας και τα στοιχεία που επικαλούμασταν ήταν δυστυχώς για τον τόπο μας,  πέρα για πέρα ρεαλιστικά.

Έτσι ο Δήμος Λέσβου, όπως αποδεικνύεται και από το επισυναπτόμενο γράφημα του Υπουργείου Εργασίας, είναι ο ΠΡΩΤΟΣ Δήμος της Χώρας (από τους 30 συνολικά δικαιούχους Δήμους), με 3.141 αιτηθέντες  το ΚΕΑ!

Βεβαίως το ότι οργανώσαμε  ως Δήμος Λέσβου τις υπηρεσίες μας, έτσι που να δουλέψουμε σωστά και εντατικά- και ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι, στα ΚΕΠ, στην Διεύθυνση Πρόνοιας και στον Οργανισμό «Κοινωνικής Προστασίας» του Δήμου μας-, δεν είναι ο μόνος λόγος αυτής της πρωτιάς. Αυτή η πρωτιά είναι δυστυχώς η πραγματικότητα  των κατοίκων μας. Ελπίζω  να το κατανοήσουν πλέον και «κάποιοι», οι οποίοι όταν η Υπουργός η κ. Φωτίου έκανε δεκτό το αίτημα μας αυτό, παρουσίαζαν το ΚΕΑ, ως «παροχή της Κυβέρνησης για την αλληλεγγύη που επιδείξαμε  στο προσφυγικό», προσπαθώντας πολιτικάντικα να το χρησιμοποιήσουν ως «χάπι του προσφυγικού», αρνούμενοι να δεχθούν ότι το ΚΕΑ ήταν αποτέλεσμα της  διεκδίκησης μας, έτσι  όπως την τεκμηριώναμε στο αίτημα μας. Ευτυχώς όμως για μας,  η Υπουργός κα Φωτίου, προς τιμήν της, κατανόησε «την κατάντια μας»! Μια κατάντια που δυστυχώς αγνόησε η συγκυβέρνηση Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ, το 2014, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, εντάσσοντας τότε στο ΚΕΑ, την Σάμο (μονοεδρική… εκλογές πλησίαζαν…) και όχι την Λέσβο.

Όλα αυτά τότε. Ο αριθμός αυτός των ωφελουμένων κατοίκων μας, μέχρι χθές.
Από σήμερα, είμαστε πλέον και με την «βούλα» του Υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας, από τις φτωχότερες  περιοχές.

 Αλήθεια μετά και από τα στοιχεία αυτά, ακόμα σκέφτονται στην  Κυβέρνηση την αύξηση του ΦΠΑ στο νησί μας;;;; Και επειδή έχει αποδειχθεί πλέον ότι δυστυχώς και «η πρώτη φορά αριστερά» υπηρετεί τους μνημονιακούς αριθμούς και τα περί νησιωτικότητας, επίκλησης Εθνικών λόγων, ανθρωπιστικής κρίσης των δημοτών μας κ.λπ. κ.λπ. είναι και για αυτούς ψιλά γράμματα, μήπως, μήπως πρέπει να σκεφτούν «την αναγκαιότητα του προϋπολογισμού» τους, αφού σίγουρα μετά την αύξηση του Φ.Π.Α στο νησί μας το σημερινό περίπου 10% των κατοίκων μας ωφελουμένων του ΚΕΑ, θα εκτιναχθεί στο 30%, με ότι κονδύλια αυτό συνεπάγεται,;;;

Είμαι σίγουρη ότι ακόμα και αυτός ο μισάνθρωπος,  το Αφεντικό, ο χέρ Σόϊμπλε, δεν θα πει «nein»……Ας το ξανασκεφθούν λοιπόν, έστω και για τους λόγους αυτούς …