«Κόκκινος συναγερμός» στην Ελλάδα για τους τζιχαντιστές - Στην Μυτιλήνη έμπειρα στελέχη των αστυνομικών αρχών

Σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης μουσουλμάνων στην Ελλάδα έχουν εκπονήσει οι ελληνικές Αρχές.


Οπως αναφέρει η Real News, τα καμπανάκια κινδύνου άρχισαν να χτυπούν προς πάσα κατεύθυνση λόγω της εισροής αυξανόμενου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ των οποίων ήδη έχουν εντοπιστεί στελέχη ισλαμικών ριζοσπαστικοποιημένων ομάδων ενταγμένων στον ISIS. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε πρόσφατα στη σύλληψη δύο τζιχαντιστών, σε Θεσσαλονίκη και Ορεστιάδα. Ο ένας είναι Γάλλος που περιλαμβανόταν στη λίστα της γαλλικής Αντιτρομοκρατικής για τη σφαγή στο «Μπατακλάν» και ο άλλος ένας Γερμανός, που κατηγορείται για δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικού στο Ανόβερο.

Με αφορμή και αυτά τα περιστατικά, όπως αναφέρει η εφημερίδα, εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησαν προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού πρώτης γραμμής -σωφρονιστικών υπάλληλων, λιμενικών, τελωνειακών, αστυνομικών- για την κατανόηση του φαινομένου, την αναγνώριση σχετικών ενδείξεων και τη στενή παρακολούθηση του διαδικτύου, αφού, όπως έχει αποδειχθεί, αποτελεί την πλέον δημοφιλή και αποδοτική μέθοδο στρατολόγησης νέων με στόχο την εμπλοκή τους σε εξτρεμιστικές δράσεις. 

Μάλιστα, έχει ήδη δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» 62 εκπαιδευτών, οι οποίοι εκπαίδευσαν 130 στελέχη από συναρμόδιες υπηρεσίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Χανιά, Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τη Real, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καθώς, όπως επισημαίνεται από ειδικούς που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, οι φυλακές παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων θυλάκων. Ετσι οι κρατούμενοι που θεωρούνται πιο «ευάλωτοι» σε έναν τέτοιο κίνδυνο μπαίνουν στο μικροσκόπιο επαγγελματικής παρακολούθησης τόσο πριν όσο και μετά την αποφυλάκισή τους.


Παράλληλα, καταρτίζονται εξειδικευμένα προγράμματα αποριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές με μακροπρόθεσμη προοπτική και απώτερο στόχο την απομάκρυνση – απεμπλοκή αυτών των ατόμων από ακραίες ιδεολογίες και την επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Στις ελληνικές φυλακές ένα ποσοστό κρατουμένων, που ανέρχεται ήδη σε 5%, προέρχεται από χώρες στις οποίες οι τζιχαντιστές έχουν αυξημένη δύναμη, όπως είναι η Συρία, η Αλγερία, το Ιράκ, το Μαρόκο και η Λιβύη.