Δήμαρχος Λέσβου: «Ακραία, ρατσιστική και... βλακώδη ενέργεια, το λουκετο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης»
ΦΩΤΟ Μ. ΠΑΥΛΕΛΛΗΣ |
Οι
αντιδράσεις «έσπασαν» το λουκέτο που έβαλε μικρή μερίδα γονέων στην είσοδο του
8ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, για να εμποδίσουν μόλις 5 προσφυγόπουλα να
κάνουν σήμερα μάθημα.
Μέσω του «Εθνους» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, τη χαρακτήρισε «ακραία, ρατσιστική και... βλακώδη ενέργεια» και συμπλήρωσε ότι «τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας δεν κινδυνεύουν από τα προσφυγόπουλα».
«Δεν τους φτάνει τόση ταλαιπωρία που υπέστησαν αυτά τα παιδιά; Ας είμαστε σοβαροί, η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών μας δεν απειλούνται από τους πρόσφυγες», μας είπε ο κ. Γαληνός, ενώ κάτω από τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε το λουκέτο στο σχολείο παραιτήθηκε χθες η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου, Μαρία Κορδουσά.
«Νιώθω ντροπή για τις εικόνες που κυκλοφόρησαν από το σχολείο μας, στο οποίο φοιτούν ήδη δεκάδες παιδιά μεταναστών και στο σύνολό τους οι γονείς είναι άνθρωποι οικογενειάρχες και ανεκτικοί. Μεγαλώνω τα παιδιά μου με τις αξίες του σεβασμού, της αλληλεγγύης, και της αγάπης για τον συνάνθρωπο», ανέφερε σε δηλώσεις της, ενώ το απόγευμα το λουκέτο βγήκε και τα μαθήματα θα γίνουν σήμερα κανονικά.
Ερωτηθείς για το περιστατικό, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, είπε ότι είναι μεμονωμένο και έκανε λόγο για «εξαιρετικά μειοψηφικές καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στο γενικότερο αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες».
Αναφορικά με την έλλειψη ενημέρωσης που επικαλέστηκε μερίδα των γονέων που σφράγισαν το σχολείο, ο υπουργός σχολίασε ότι «ακόμα και αναγκαία ενημέρωση να μην υπήρχε, δεν κλείνεις ένα σχολείο με λουκέτο με το "έτσι θέλω", αλλά ζητάς ενημέρωση».
Σημειώνεται ότι 15 προσφυγόπουλα θα κάνουν σήμερα μαθήματα σε τρία σχολεία της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα 5 παιδιά στο σχολικό συγκρότημα που συστεγάζονται το 9ο και το 11ο Δημοτικό Σχολείο, 5 παιδιά στο 15ο Δημοτικό και άλλα 8 στο 8ο Δημοτικό Σχολείο.
Πρόκειται για προσφυγόπουλα που δεν προέρχονται από τις δομές φιλοξενίας, αλλά από οικογένειες που έχουν νοικιάσει σπίτια και μένουν μέσα στην πόλη.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Φίλης, το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων ξεκινά από σήμερα, σταδιακά, ώστε να υπάρχει και ενημέρωση των γονέων, και μέσα στον μήνα θα επεκταθεί στις αναγκαίες γεωγραφικές περιοχές. «Για τη διδασκαλία προσλαμβάνονται αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν αυτή την εβδομάδα έργο.
Το πρόγραμμα στο δημοτικό θα είναι τετράωρο κάθε μέρα 2-6 το απόγευμα και προβλέπει εκμάθηση της ελληνικής, μια ξένη γλώσσα, όπως αγγλικά ή κάποια άλλη που συνδέεται με την πρόθεση των γονέων να πάνε σε κάποια άλλη χώρα.
Οπου μπορούμε προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη μητρική γλώσσα, καλλιτεχνικά, αισθητική αγωγή, γυμναστική, μουσική, ώστε να ενταχθούν τα παιδιά σε ένα πρόγραμμα εκμάθησης όχι μόνο της ελληνικής αλλά και σε ένα πρόγραμμα ένταξης στην κοινωνία», είπε ο υπουργός.
ΠΗΓΗ: Εθνος
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ