Ένα Όσκαρ για τον «φύλακα-άγγελο» των προσφύγων στην Λέσβο

Ένα Όσκαρ για τον «φύλακα-άγγελο» των προσφύγων


Με κεντρικό ήρωα τον Μυτιληνιό κυβερνήτη του θρυλικού πλέον σκάφους 602 του λιμενικού σώματος, Κυριάκο Παπαδόπουλο, του ανθρώπου που το χειμώνα του 2015 όταν η προσφυγική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της στη Λέσβο έσωσε τόσους πρόσφυγες ανοιχτά της Λέσβου και χαρακτηρίσθηκε από τον ελληνικό και διεθνή τύπο ως ο φύλακας-άγγελος των προσφύγων, μια Ελληνίδα φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλλιφόρνια τιμήθηκε με Όσκαρ από την Ακαδημία Κινηματογράφου συμμετέχοντας σε Φοιτητικό διαγωνισμό Κινηματογράφου.

Η Δάφνη Ματζιαράκη βραβεύθηκε στην κατηγορία ντοκιμαντέρ για το  “4.1 Miles”, ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει μια μέρα από τη ζωή λιμενικού που βρέθηκε στη μέση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ντοκιμαντέρ γυρίσθηκε εξ ολοκλήρου στη Λέσβο και συγκεκριμένα πάνω στο σκάφος με κυβερνήτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και το πλήρωμά του.

«Πέρασα τρεις εβδομάδες πάνω στο σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο με καπετάνιο τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου»4.1 Miles» στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας. Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου (Oscar) στην κατηγορία του»,έγραψε η ίδια η Δάφνη Ματζιαράκη στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook.

To «4.1 Miles» είναι η απόσταση που χωρίζει τις δυο ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια.  Αυτή την εβδομάδα  θα κάνει πρεμιέρα σε ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις ΗΠΑ, στο «Telluride» του Colorado και θα δημοσιευτεί σε λίγο καιρό από τους «New York Times». Στο διαγωνισμό πήραν μέρος φοιτητές από 286 Πανεπιστήμια της Αμερικής και 95 ξένα Πανεπιστήμια, ενώ η επιτροπή έλαβε 1.749 ταινίες. Η Δάφνη Ματζιαράκη είναι ανάμεσα στους 17 φοιτητές που τιμήθηκαν από την Ακαδημία Κινηματογράφου στον 43ο Διαγωνισμό για το 2016. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου.

«Είμαι χαρούμενη που με αυτό τον τρόπο πολύς ακόμα κόσμος θα δει τι συμβαίνει στην Ελλάδα και πώς η δύναμη ενός ανθρώπου μπορεί καμία φορά να νικήσει τα πάντα. Είμαι περήφανη ως Ελληνίδα για ανθρώπους σαν τον Κυριάκο. Το Λιμενικό Σώμα θα πρέπει να είναι εξίσου περήφανο», τονίζει η ίδια η φοιτήτρια.

Η Δάφνη Ματζιαράκη δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τις 25 ημέρες παραμονής της στη Λέσβο, για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ που ετοίμαζε για την πτυχιακή της εργασία. Όχι μόνο γιατί έμελλε η δουλειά της αυτή να της ανοίξει  δρόμους που δεν μπορούσε ούτε η ίδια να φαντασθεί, για την μετέπειτα σταδιοδρομία της, αλλά γιατί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων έγινε μάρτυρας των πολύνεκρων ναυαγίων που έγιναν τον Οκτώβριο του 2015 στην Εφταλού αλλά και τη Μυτιλήνη.

Το σκάφος 602 βρισκόταν παντού και έσωσε εκατοντάδες ανθρώπους, ανέσυρε όμως και αρκετούς νεκρούς μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά. Αρχές του μήνα μάλιστα βρέθηκε στο σκάφος όταν ο κυβερνήτης Κυριάκος Παπαδόπουλος μαζί με τη Ζωή Λειβαδίτου κατάφεραν να επαναφέρουν ένα βρέφος μόλις ανασύρθηκε από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του.

Αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές κατέγραψε με το φακό της η Δάφνη Ματζιαράκη  και έγινε η μοναδική  αυτόπτης «μάρτυρας» λεπτό προς λεπτό όλων των δραματικών επιχειρήσεων του λιμενικού για να σώσει ζωές. Είναι η αυτόπτης μάρτυρας της ανθρωπιάς στη Λέσβο.Μέσα από το ντοκιμαντέρ της, όλος ο κόσμος θα δει αυτό που πραγματικά συμβαίνει σε αυτή την άκρη του Αιγαίου. Η ίδια όση ώρα βρισκόταν στο σκάφος και παρακολουθούσε όλες αυτές τις διασώσεις δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ της Ελληνίδας φοιτήτριας καταγράφεται και μια ιστορία ανθρωπιάς από μια κάτοικο του Μολύβου η οποία δεν έγινε γνωστή ποτέ. Η Στέλλα ήταν ανάμεσα στους Μολυβιάτες που έσπευσαν να βοηθήσουν, όταν το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου οι λιμενικοί έβγαζαν επιζώντες από το πολύνεκρο ναυάγιο της Εφταλούς. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, της εμπιστεύθηκε μια Αφγανή  έγκυο  στον 8ο μήνα που μόλις έβγαλε από τη θάλασσα, η οποία βρισκόταν σε κατάσταση σοκ  καθώς νόμιζε πως είχε χάσει τον σύζυγό της. Η Στέλλα περιέθαλψε την νεαρή Αφγανή ενώ με τη βοήθεια μιας φωτογραφίας που της έδωσε κατάφερε να εντοπίσει μια ώρα αργότερα το σύζυγό της, ο οποίος επίσης ήταν μεταξύ των διασωθέντων. Το ζευγάρι, που ήδη έχει εγκατασταθεί στο εξωτερικό, βάφτισαν την κόρη τους «Στέλλα» για να τιμήσουν εκείνη την κάτοικο του Μολύβου που τις εφιαλτικές στιγμές του ναυαγίου βοήθησε και  έφερε κοντά αυτή την οικογένεια.

Το ντοκιμαντέρ εκτός από τις δραματικές διασώσεις καταγράφει και τις προσωπικές στιγμές του Κυριάκου Παπαδόπουλου παρακολουθώντας την καθημερινότητά του που μοιράζεται ανάμεσα στη θάλασσα και την οικογένειά του. Καταγράφει στιγμές με τις κόρες του και τη σύζυγό του. Αποτελεί μια ματιά στη ζωή του ανθρώπου που χαρακτηρίσθηκε ήρωας.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η New York Times έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αξιοποιήσει το ντοκιμαντέρ της για να προβληθεί όχι πλέον σαν μια φοιτητική εργασία, αλλά ως μεγάλη κινηματογραφική  παραγωγή με αξιώσεις να φθάσει ακόμη πιο ψηλά.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ