Οδηγός για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Σε μαζικές αγωγές έξωσης μέχρι και την Παρασκευή 15 του μήνα, ημέρα που λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις, καλεί η ΠΟΜΙΔΑ τους ιδιοκτήτες με ανείσπρακτα ενοίκια που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ με στόχο να αποφύγουν τη φορολόγησή τους για εισοδήματα που ποτέ δεν απέκτησαν.


Πηγές της ομοσπονδίας τόνιζαν ότι αν η συνολική οφειλή είναι μικρότερη από τα 5.000 ευρώ, το όποιο όφελος θα έχει ο φορολογούμενος από τη μη φορολόγησή του θα εξανεμισθεί από τα δικαστικά έξοδα για την εκδίκαση της αγωγής έξωσης.

Πάντως, ούτε η ΠΟΜΙΔΑ αλλά ούτε και το υπουργείο Οικονομικών δεν ξέρει πόσοι από τους 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες έχουν μπει στο δίλημμα του τι θα κάνουν με τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Αυξημένοι συντελεστές

Το βέβαιο είναι ότι όσοι έχουν ανείσπρακτα ενοίκια και για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν κάνει αγωγή έξωσης ή διαταγή πληρωμής στον ενοικιαστή τους που δεν μπορεί να πληρώσει θα αναγκαστούν να πληρώσουν οι ίδιοι τους φουσκωμένους συντελεστές φόρου που ισχύουν από φέτος στην αυτοτελή φορολόγηση εισοδήματος από ενοίκια. Οι συντελεστές αυξήθηκαν από 11% σε 15% για εισοδήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας έως 12.000 ευρώ, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ έως και 35.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 35% (από 33% το 2015). Για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 35.000 ευρώ προβλέπεται η επιβολή συντελεστή 45%.

Με χθεσινή εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλάσσονται από τη φορολογία που προκύπτει από τα ανείσπρακτα ενοίκια. Σύμφωνα με την εγκύκλιο τα ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας μπορούν να δηλωθούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από την εκμίσθωση/υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας. Οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόζονται για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες. Αντίθετα δεν μπορούν να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας από φυσικά πρόσωπα όταν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από αποζημίωση χρήσης ακινήτου καθώς και από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας μπορούν να δηλωθούν από τον κληρονόμο, ο οποίος υπεισέρχεται στο σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του κληρονομούμενου με την προσκόμιση ενός εκ των οριζομένων δικαιολογητικών, μαζί με τα νομιμοποιητικά έγγραφα του κληρονομικού του δικαιώματος.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίζουν οι ιδιοκτήτες για τα ανείσπρακτα  μπορούν να είναι εκδοθείσα δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, εκδοθείσα διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου, ασκηθείσα αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Ειδικά σε περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αντί της προσκόμισης των ανωτέρω δικαιολογητικών αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή/υπεκμισθωτή.

Τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται στις ΔΟΥ προκειμένου να δηλωθούν τα ανείσπρακτα εισοδήματα, θα γίνονται αποδεκτά για τον δηλούντα. Στην περίπτωση της κληρονομιάς σε περισσότερους από έναν κληρονόμους, τα δικαιολογητικά στοιχεία του μισθίου, του μηνιαίου μισθώματος και του μισθωτή οφειλέτη θα πρέπει να  ταυτίζονται με τα αντίστοιχα στοιχεία που προκύπτουν από τα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε2) ή από δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή από το συμφωνητικό μίσθωσης.
Η περίοδος

Τονίζεται ότι από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση προσκομίζονται στις ΔΟΥ θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται μισθώματα.

Σε περίπτωση που δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση της απόφασης αποβολής ή της διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ότι το ανωτέρω διάστημα τα μισθώματα δεν έχουν εισπραχθεί.


ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος, enikos.gr