Στη Βουλή από βουλευτείς του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα του ξυλοδαρμού ανήλικων προσφύγων στη Λέσβο

Στη βουλή έρχεται το θέμα του ξυλοδαρμού ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στη Λέσβο, με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Πάλλης, προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.




Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει:

Σύμφωνα με δημόσια επιστολή τους, οι Γιατροί του Κόσμου εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με περιστατικό άσκησης αστυνομικής βίας σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια Λέσβου.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζουν, το απόγευμα τις 24ης Ιουνίου 2016 προσήλθαν, στο ιατρείο του ΚΥΤ, δώδεκα (12) ασυνόδευτοι ανήλικοι πακιστανικής καταγωγής συνοδευόμενοιαπό τον Διοικητή του Κέντρου. Οι εν λόγω ανήλικοι εξετάστηκαν από την ιατρό, καθώς και από την ψυχολόγο του κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου.

Αναφέρουν συγκεκριμένα το εξής ιστορικό: « Από τις μαρτυρίες των ασυνόδευτων ανηλίκων και τις σχετικές αναφορές της ιατρού και της ψυχολόγου του Σωματείου προκύπτει ότι κατόπιν ενός διαπληκτισμού μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων, μία πέτρα χτύπησε έναν από τους αστυνομικούς βάρδιας κι εκείνος εισήλθε μαινόμενος στο εσωτερικό της πτέρυγας και γρονθοκόπησε έναν από τους ανηλίκους ενώ εκτόξευσε παράλληλα γενικά απειλές κατά των ανηλίκων που κρατούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Εκείνοι αντέδρασαν, με αποτέλεσμα δώδεκα από αυτούς να μεταφερθούν με χειροπέδες στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Μυτιλήνης. Αναφέρουν ότι κρατήθηκαν εκεί από τις 3:00 π.μ. μέχρι τις 14:00 μ.μ. της επόμενης ημέρας. Κατά το χρονικό διάστημα αυτό εξαναγκάστηκαν να κάθονται την περισσότερη ώρα σε στάση «καρέκλας» χαμηλά προς το έδαφος με τα γόνατα τους να μην ακουμπούν σε αυτό. Αναφέρουν επίσης ότι κάθε φορά που κάποιος από αυτούς παρέκκλινε της στάσης αυτής είτε λόγω κόπωσης είτε λόγω ανάγκης για ύπνο, τότε τους χτυπούσαν στα πλευρά ώστε να επανέλθουν στην προηγούμενη στάση, κατά κύριο λόγο με γεμάτα μπουκάλια νερού.

Κατά την κλινική εξέταση τους από την ιατρό του κλιμακίου, ήταν προφανές ότι οι ανήλικοι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ και σωματικής/ψυχολογικής κατάπτωσης.
Κάποιοι από αυτούς έφεραν εκδορές στους καρπούς λόγω των χειροπεδών ενώ άλλοι σε άλλα σημεία τους σώματος. Κάποιοι, ανέφεραν πόνους στο κεφάλι λόγω χτυπημάτων στα σημεία αυτά ενώ ένας από αυτούς παρουσίαζε ρινορραγία.

Με βάση τα παραπάνω και κατόπιν της εξέτασης και των δώδεκα ανηλίκων, η ιατρός των Γιατρών του Κόσμου τους παρέπεμψε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για περαιτέρω εκτίμησή τους από τους εκεί ειδικούς».

Τέλος, εφιστούν για μία ακόμα φορά την προσοχή στο φλέγον ζήτημα της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών εντός του Κέντρου της Μόριας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιο βαθμό ισχύει η ως άνω μαρτυρία σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση του Υπουργείου;

2. Έχει διαταχθεί Εισαγγελική Έρευνα για τις καταγγελίες των ανηλίκων;

3. Έχει διενεργηθεί η απαραίτητη έρευνα της καταγγελίας από το Υπουργείο; 

4. Κατά τις βραδινές ώρες, εκτός των αστυνομικών, έχει προβλεφθεί η απασχόληση λοιπού προσωπικού στο χώρο του ΚΕΠΥ;

5. Γνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα των μεταναστών – προσφύγων και ιδίως των ευάλωτων ομάδων, όπως οι ανήλικοι, προκειμένου ο περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας τους να περιορίζεται σε όσο το δυνατό σύντομο χρονικό διάστημα για την καταγραφή και εν συνεχεία την παραπομπή τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Πάλλης Γεώργιος
Βάκη Φωτεινή
Γκιόλας Ιωάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καββαδία Αννέτα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρα Γιουσούφ Αϊχάν
Καράκωστα Ευαγγελία (Εύη)
Καστόρης Αστέριος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παπαδόπουλος Νίκος
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Ρίζος Δημήτριος
Ριζούλης Ανδρέας
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη

Ψυχογιός Γεώργιος