A Drop in the Ocean: Ένα τετραήμερο ταξίδι στη Λέσβο ήταν η αρχή για μια οργάνωση

A Drop in the Ocean: Ένα τετραήμερο ταξίδι στη Λέσβο ήταν η αρχή για μια οργάνωση


1. Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε γενικά;

Όλα ξεκίνησαν μετά από ένα τετραήμερο ταξίδι της ιδρύτριας της οργάνωσής μας, Trude Jacobsen, τον Αύγουστο του 2015. Αυτό που βίωσε στη Λέσβο ήταν εξωπραγματικό. Περίπου 1.500 με 2.000 άτομα έφταναν στις ακτές στα βόρεια του νησιού κάθε μέρα και καμία ανθρωπιστική οργάνωση δεν ήταν εκεί για να τους βοηθήσει. Οι ανάγκες ήταν τεράστιες. Οι άνθρωποι που έφταναν στην ακτή ήταν αφυδατωμένοι, φοβισμένοι και εξουθενωμένοι. Πολλές γυναίκες ήταν έγκυοι, μερικοί ήταν τραυματισμένοι και έφεραν πρόσφατα τραύματα πολέμου. Το μήνυμα που λάμβαναν με το που έφταναν σε ευρωπαϊκό έδαφος ήταν ότι έπρεπε να περπατήσουν 70 χιλιόμετρα για να καταγραφούν στη Μυτιλήνη. Παρόλο που η κ. Jacobsen, δεν είχε καμία πρόθεση να ξεκινήσει κάποια οργάνωση, αξιολόγησε τις ανάγκες και αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά της και να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο να βοηθά τους πρόσφυγες που έφταναν στα ελληνικά νησιά. Με τη βοήθεια φίλων, συγκέντρωσε μια ομάδα 15 ατόμων, μέσα σε τρεις ημέρες μετά την επιστροφή της στη Νορβηγία. Έγιναν η πρώτη ομάδα του Drop in the Ocean στη Λέσβο. Από τον Σεπτέμβριο του 2015, έχουν βρεθεί στην Ελλάδα πάνω από 1.300 εθελοντές της A Drop in the Ocean, ενώ έχουμε επίσης στείλει ομάδες στην Τουρκία και την πΓΔΜ. Πολλοί εθελοντές συνεισφέρουν επίσης στα διοικητικά γραφεία στη Νορβηγία. Για την ώρα η οργάνωση έχει μόνο έναν εργαζόμενο επί πληρωμή, πλήρους απασχόλησης και έναν μερική απασχόλησης στα διοικητικά γραφεία στη Νορβηγία.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Το έργο μας επικεντρώνεται στη βοήθεια προς τους πρόσφυγες, και κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά. Πάντα προσπαθούμε να επικεντρωνόμαστε σε τρέχουσες ανάγκες και η προσαρμοστικότητά μας είναι ένα από τα προτερήματά μας. Δεν έχουμε γραφειοκρατικά θέματα για να επιβραδύνουν τη δράση μας και δεν χρειαζόμαστε εβδομάδες για να λάβουμε αποφάσεις σχετικά με το που θα προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Για παράδειγμα, μια ομάδα στην Κω ανταποκρίθηκε εντός 36 ωρών σε περίπτωση ανάγκης. Τα πεδία που επικεντρωνόμαστε άλλαξαν από την έναρξη των δράσεων μας στην Ελλάδα. Τους πρώτους μήνες ήμασταν παρόντες στις ακτές των νησιών και μοιράζαμε στεγνά ρούχα, κουβέρτες, νερό και πρώτες βοήθειες ως άμεση βοήθεια όταν οι πρόσφυγες έφταναν στις ακτές. Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, καταφθάνουν λιγότερες βάρκες και βοηθάμε περισσότερο στους καταυλισμούς. Παρέχουμε φαγητό, νερό κ.α. Επίσης οργανώνουμε δρώμενα μέσα στους καταυλισμούς, καθώς οι μέρες της αναμονής μπορούν να είναι μεγάλες και βαρετές.

3. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Οι περισσότερες από τις δωρεές μας γίνονται από ιδιώτες και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα από τη Νορβηγία και το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να λάβουμε χρηματοδότηση από τον δημόσιο τομέα -λόγω του γεγονότος ότι η οργάνωση δεν υπάρχει πάνω από 8 μήνες. Είμαστε επίσης προσαρμοστικοί στο που θα κατευθυνθεί η χρηματοδότηση. Το κοινό μπορεί να κάνει δωρεά για ειδικά προγράμματα ή συγκεκριμένες τοποθεσίες ή γενικά στην οργάνωσή μας. Πολλοί από τους εθελοντές μας φέρνουν επίσης ιδιωτικά κεφάλαια όταν ταξιδεύουν μαζί μας και τα ξοδεύουν στο σημείο σε τρέχουσες ανάγκες.

4. Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Το έχουμε καταστήσει σαφές στη στρατηγική μας ότι προς το παρόν θα επικεντρωθούμε στην Ελλάδα και τους πρόσφυγες που φτάνουν με βάρκες. Πάντα κάνουμε έρευνα στα γραφεία μας στη Νορβηγία πριν στείλουμε εξειδικευμένες ομάδας για να εξετάσουν την κατάσταση που επικρατεί σε ανάλογους προορισμούς. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, έχουμε παρουσία στην Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Ειδικότερα: στα νησιά Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος, και στην ενδοχώρα, την Αθήνα, τον Πειραιά, και τη βόρεια Ελλάδα. Έχουμε επίσης ομάδες στην Τουρκία και την πΓΔΜ. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφερόμαστε απευθείας στους δωρητές μας και η διοικούσα αρχή μας είναι το διοικητικό συμβούλιο.

5. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Οι τοποθεσίες επιλέγονται βάσει των τρεχουσών συνθηκών. Θέτουμε το ερώτημα «που βρίσκονται οι πρόσφυγες» και τότε πάμε εκεί. Οι ομάδες μας των εθελοντών προσαρμόζονται επίσης εύκολα και μπορούν να μετακινηθούν από το ένα σημείο στο άλλο μέσα σε λίγες ώρες. Εάν ένας προσφυγικός καταυλισμός (για παράδειγμα στην Ειδομένη) είναι κλειστός, θα ακολουθήσουμε τους πρόσφυγες στον νέο τους καταυλισμό. Οι ελληνικές αρχές, ο στρατός και άλλοι δημόσιοι φορείς μας δίνουν άδεια για να δραστηριοποιούμαστε μέσα στους καταυλισμούς. Θα παραμείνουμε στην Ελλάδα για όσο διάστημα η βοήθειά μας είναι απαραίτητη και για όσο υπάρχουν εθελοντές που θα είναι διαθέσιμοι να προσφέρουν.

6. Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Έχουμε μια καλή και επαγγελματική συνεργασία με τις αρχές στα νησιά και στην ενδοχώρα. Βάσει της εμπειρίας μας ωστόσο σε κάποιες τοποθεσίες, η πρόσβασή μας στους καταυλισμούς εξαρτάται από το άτομο είναι υπεύθυνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εισπράττουμε καλή θέληση από τις αρχές αναφορικά με την ανθρωπιστική προσφορά μας και τη διατήρησή της. Σε αρκετές περιοχές, οι αρχές μας έχουν ζητήσει -ευγενικά- τη βοήθειά μας. Υπάρχουν και καταυλισμού όπου η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν είχε πρόσβαση η ανθρωπιστική βοήθεια.

7. Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά της οργάνωσής σας και των ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Κατά την άποψη μας η βοήθεια που προσφέρουμε στην Ελλάδα εκτιμάται ιδιαίτερα, ειδικότερα από τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και από τις αρχές. Αυτό που βιώνουμε είναι ότι η A Drop in the Ocean είναι πιο κοντά στους ευάλωτους ανθρώπους, όταν φτάνουν με τις βάρκες και όταν βρίσκονται στους καταυλισμούς. Συνεργαζόμαστε όντως στενά με άλλες ΜΚΟ σε δράσεις όπως περιπολίες στις ακτές, μαγείρεμα και παροχή φαγητού, ή άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

8. Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Φυσικά. Τόσο στη Νορβηγία όσο και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το έργο μας έχει γίνει αισθητό και έχει εκτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό. Κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι καλούμαστε για ομιλίες σε συνέδρια μαζί με πολιτικούς και επικεφαλής από μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

9. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Καθόλου. Έχουμε προσελκύσει θετική προσοχή λόγω του γεγονότος ότι είμαστε μια νέα και μικρή οργάνωση, με δυνατότητα να βοηθάμε μεγάλο αριθμό προσφύγων. Δεν θα παροτρύναμε ποτέ τους πρόσφυγες να ενεργήσουν κατά της χώρας που βρίσκονται, αλλά εν αντιθέσει προσπαθούμε να βοηθάμε παρέχοντας πληροφορίες που αφορούν το πως λειτουργεί το σύστημα στην τοποθεσία που βρίσκονται. Ο νορβηγικός Τύπος μας προσεγγίζει συχνά για πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί. 


Πηγη www.huffingtonpost.gr