«Σκακιέρα του Κόσμου» από χαρτί και σωσίβια προσφύγων στην Μυτιλήνη

Πραγματική γιορτή δημιουργικότητας, φαντασίας, συλλογικότητας και προπάντων περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ήταν τα εγκαίνια στο λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στo πλαίσιo των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος της «Σκακιέρας του Κόσμου».


Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εγκαινίασε την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 στις 18:30, στην έδρα του, τη Μυτιλήνη, την «Σκακιέρα του Κόσμου». Μια πρωτοβουλία του "Πράσινου Πανεπιστημίου", που μ' ένα   λειτουργικό έργο τέχνης από Χαρτί και Σωσίβια έστειλε ένα συμβολικό μήνυμα επ΄ευκαιρία του εορτασμού της  Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Τα εγκαίνια της γιγάντιας υπαίθριας σκακιέρας,  έγιναν από τον Grandmaster και πρωταθλητή Ελλάδας 2015 στο Σκάκι,  κ. Αθανάσιο Μαστροβασίλη,  με ένα “παιχνίδι στρατηγικής στη Σκακιέρα του Κόσμου”:  μια συμβολική παρτίδα σκάκι με ομάδα από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το  Χαρτί της ακαδημαϊκής πρακτικής και τα Σωσίβια των Προσφύγων που μας παραχώρησε ο Δήμος Λέσβου, απετέλεσαν τα  δύο βασικά,  «άχρηστα» ίσως,  αλλά  υψηλού συμβολισμού  υλικά κατασκευής  της πρωτότυπης σκακιέρας.  Μετά από πολυήμερη εθελοντική και σκληρή εργασία, τα σημαντικά αυτά υλικά της καθημερινότητας μας στο Αιγαίο, μεταμορφώθηκαν σε  32 μεγάλα πιόνια ύψους 1,2 μ.. που στήθηκαν πάνω στην  τεράστια (25μ2)  σκακιέρα από το υλικό των πλαστικών βαρκών του δύσκολου ταξιδιού των συνανθρώπων μας στο Αιγαίο.

Η γιγαντιαία  «Σκακιέρα του Κόσμου» και τα πολύχρωμα πιόνια της,  έμπνευση της καλλιτέχνιδος και διοικητικής υπαλλήλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κας Φερενίκης Τσαμπαρλή, στήθηκαν μόνιμα στο Λόφο Πανεπιστημίου. Σε μια διαρκή υπενθύμιση του διπλού συμβολισμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος: η ισχυρή αλληλεπίδραση του Ανθρώπου με το Περιβάλλον και ο διαρκής αγώνας  για ένα καλύτερο  μέλλον με ασφάλεια, ελπίδα και αισιοδοξία! 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης υποδέχθηκε στο Λόφο Πανεπιστημίου το συμβολικό και λειτουργικό αυτό έργο τέχνης,  τονίζοντας ότι με ευφάνταστο τρόπο αναδεικνύει την ισχυρή περιβαλλοντική στόχευση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την  έμφαση στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μελών του και στην παράλληλη ανάδειξη  κυρίαρχων  κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων των νησιών του Αρχιπελάγους.

Ο εκπρόσωπος επικοινωνίας της UNCHR στη Λέσβο, κ. Boris Cheshirkov χαιρέτισε την πρωτότυπη αυτή δράση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μ΄ένα θερμό μήνυμα για την αλληλεγγύη των κατοίκων της Λέσβου προς τους πρόσφυγες, εξαίροντας την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την «σκακιέρα του κόσμου» και την πολλαπλότητα των συμβολισμών που εμπεριέχει.


Στη λιτή και συμβολική αυτή τελετή, συμμετείχε ένα θερμό κοινό, που καταχειροκρότησε τους συντελεστές του έργου και παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους  αγώνες simultane chess με τον  Grandmaster κ. Μαστροβασίλη και  μικρούς και μεγάλους σκακιστές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την τοπική κοινωνία, που οργανώθηκαν σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Μυτιλήνης.