«Προβληματική λειτουργία του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης»

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου και ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ συμφωνούν ότι είναι Προβληματική η λειτουργία του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης. Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση:


Το Δημοτικό Στάδιο της Μυτιλήνης (ο γνωστός «Ταρλάς») αποτελεί τη «βιτρίνα» του αθλητισμού στη Λέσβο, καθώς είναι το μόνο οργανωμένο στάδιο της Μυτιλήνης που μπορεί να καλύψει ποικίλες δραστηριότητες και εξυπηρετεί πολλές δεκάδες αθλούμενους πολίτες σε καθημερινή βάση. Η οικονομική κρίση και η μη ύπαρξη κολυμβητηρίου και άλλου οργανωμένου σταδίου εντός πόλεως, συνετέλεσαν στην αύξηση του αριθμού των πολιτών που επισκέπτονται τον χώρο αυτό για να αθληθούν.

Σύμφωνα όμως με το θερινό ωράριο λειτουργίας, το στάδιο κλείνει στις 9μμ, έχοντας ως αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες που εργάζονται και απογεύματα και επιθυμούν να αθληθούν, να μην προλαβαίνουν να τελειώσουν την προπόνησή τους ή ακόμα και να πάνε! Παράλληλα, οι προβολείς του σταδίου (ανάβουν μόλις τα τρία φώτα του ενός από τους τέσσερις προβολείς) σβήνουν ήδη από τις 8.30μμ, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των αθλουμένων, που αναγκάζονται για μισή ώρα να αθλούνται στο σκοτάδι. Το χειμώνα μάλιστα, τα φώτα σβήνουν στις 7:30 το βράδυ!

Αυτά συμβαίνουν ενώ τα δημοτικά στάδια άλλων δήμων του Αιγαίου είναι επαρκώς φωταγωγημένα το βράδυ και κλείνουν από 10-11 μμ(!) και μάλιστα αυτό ισχύει τον Χειμώνα (βλ. το Δημοτικό Στάδιο της Μύρινας Λήμνου, το Δημοτικό Στάδιο της Χίου, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο της Ρόδου, το Δημοτικό Στάδιο της Σάμου, το Δημοτικό Στάδιο της Κω, κ.α.) Θεωρούμε ανεπίτρεπτο για μια πόλη που διεκδικούσε, πριν λίγο καιρό, τον τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» και είχε την τύχη να δει ομάδα της να παίζει μέχρι πρόσφατα στην Σούπερ Λιγκ, να παραμελεί τόσο τις ανάγκες των δημοτών της για άθληση, σε σχέση ακόμα και με πολύ μικρότερους γειτονικούς νησιωτικούς δήμους.

Δυο υπάλληλοι πλήρους 8ωρης απασχόλησης αρκούν, κατ’ ελάχιστο, για να μένει το Δημοτικό Στάδιο ανοιχτό τις καθημερινές από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Με έναν ακόμα μερικής απασχόλησης, μπορεί να μένει ανοιχτό και τα Σαββατοκύριακα, τις ίδιες ώρες. Αυτό σημαίνει ότι πέντε υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης κρατάνε ανοιχτά σε 7ήμερη βάση (με συνεχή τους παρουσία στο χώρο), δυο γήπεδα. Ρωτάμε λοιπόν: πάνω από 100 συμβασιούχους έχει πάρει ο Δήμος σε διάφορες υπηρεσίες, πόσο δύσκολο του είναι να τοποθετήσει μερικούς στα βασικότερα, τουλάχιστον, γήπεδα του νησιού; Ή μήπως στη Δημοτική Αρχή θεωρούν ότι τα καθήκοντά τους απέναντι σε όσους αθλούνται περιορίζονται στους… χλοοτάπητες;

Επίσης, αναρωτιόμαστε για το αν υπάρχει υπεύθυνος λειτουργίας ή φύλαξης του σταδίου της Μυτιλήνης και για το ποιες είναι οι αρμοδιότητές του. Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας του πρέπει να επιμορφωθεί κατάλληλα και να βρίσκεται συνεχώς εντός του αθλητικού χώρου (όχι έξω από αυτόν ή σε κάποιο γραφείο) όλες τις ώρες λειτουργίας (για ευνόητους λόγους, μεταξύ των οποίων να παράσχει τις πρώτες βοήθειες αν συμβεί κάποιο ατυχές περιστατικό). Επίσης θα πρέπει να φέρει διακριτικό σήμα (ταμπελάκι) που θα αναγράφει το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά του, ώστε να είναι αναγνωρίσιμος ώστε να ενημερώσει όποιον πολίτη χρειαστεί οτιδήποτε.

Την προβληματική λειτουργία του δημοτικού σταδίου ως προς τα θέματα που αναφέρουμε, μας την έκαναν γνωστή δεκάδες πολίτες που χρησιμοποιούν το δημοτικό μας στάδιο. Οι πολίτες αυτοί ενημέρωσαν πριν από πέντε μήνες το Νομικό Πρόσωπο Παιδείας – Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου τόσο εγγράφως από πέρυσι (αρ. πρωτ. 1884/10-12-15), όσο και προφορικά (με παράσταση εκπροσώπων τους, σε μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου) δίχως, όμως, να λάβουν κάποια απάντηση. Το γεγονός αυτό θεωρούμε ότι δεν τιμά το Νομικό Πρόσωπο, το οποίο θα έπρεπε να δείχνει το δέοντα σεβασμό στα αιτήματα και στα δικαιώματα των πολιτών, τους οποίους έχει κληθεί να υπηρετεί.

Με εκτίμηση

Δημοτική Κίνηση                     Δημοτική Κίνηση
Πρωτοβουλία Ενεργών           Ο Άλλος Δρόμος

Πολιτών Λέσβου