Ελεύθεροι οι πρόσφυγες και μετανάστες από την Μόρια- Καθυστερούν οι αιτήσεις ασύλου και τους αφήνουν ελεύθερους
Ελεύθεροι
αφήνονται σταδιακά πρόσφυγες που κρατούνταν σε hot spot της Λέσβου και της
Χίου, καθώς συμπλήρωσαν το ανώτατο όριο των 25 ημερών κράτησης, αλλά οι
αιτήσεις χορήγησης ασύλου που έχουν καταθέσει δεν έχουν εξεταστεί.
Σύμφωνα με το Έθνος, η διαδικασία ξεκίνησε τη Δευτέρα. Πρόσφυγες που κρατούνταν σε κλειστές δομές πήραν στα χέρια τους το λεγόμενο έγγραφο «διοικητικού περιορισμού», το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα εκτός των δομών, αλλά όχι και να φύγουν από τα νησιά στα οποία βρίσκονται, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου.
Στη Λέσβο, οι πρόσφυγες υπό «διοικητικό περιορισμό» θα έχουν την εναλλακτική επιλογή της διαμονής στην ανοιχτή δομή του Δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου. Αντίθετα, στη Χίο, όπου οι ανοιχτές δομές είναι περιορισμένης δυνατότητας και ήδη κορεσμένες, ως μοναδική επιλογή φαντάζει η διανυκτέρευση στην κλειστή δομή της ΒΙΑΛ.
Εν τω μεταξύ, από χθες έως και σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί αποβιβάσθηκαν 106 πρόσφυγες, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Κανένας στη Λέσβο, 40 στη Χίο και 66 στη Σάμο.
Σήμερα, επίσημα η Αστυνομία δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, μόνο στη Σάμο και συγκεκριμένα 52 ατόμων. Στη Λέσβο και στη Χίο δηλώνεται πως δεν υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες καταγεγραμμένοι πριν την 20η Μαρτίου.
Σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, στα hot spot των τριών νησιών, έχουν καταγραφεί: Στη Μόρια της Λέσβου 3.771, στη Χίο 1.957 και στη Σάμο 595. Στα παραπάνω στοιχεία των hot spot συμπεριλαμβάνονται 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο αλλά και περίπου 1.500 που διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για την προσφυγική κρίση στη χώρα βρίσκονται 54.062, εκ των οποίων 29.284 στη Β.Ελλάδα -10.257 εντός καταυλισμού στην Ειδομένη-, 14.906 στην Αττική -στο λιμάνι του Πειραιά 3.286 και στον Σκαραμαγκά 1.650 άτομα.
Πηγή:tovima.gr
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ