Το Γεωπάρκο Λέσβου προορισμός εκπαίδευσης - Εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών του Πανεπιστημίου Sheffield

Γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος, τους ηφαιστειακούς γεωτόπους, τη βιοποικιλότητα, τη φυσική ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου!


Η αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς εργαλείο ανάπτυξης.

Εκπαιδευτική επίσκεψη πεδίου στη Λέσβο πραγματοποιεί μεγάλη ομάδα φοιτητών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Sheffield από την Αγγλία, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη σημασία και τις προσπάθειες ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους, των γεωλογικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου, για την ανακήρυξη της Λέσβου από την UNESCO  ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο καθώς και για τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Γεωπάρκου Λέσβου με στόχο την προβολή της Λέσβου σε παγκόσμιο επίπεδο ως ιδανικός προορισμός για τουρισμό και εκπαίδευση. 

Υπεύθυνος του προγράμματος επίσκεψης στη Λέσβο είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας Δημήτρης Μπάλλας. Τους φοιτητές υποδέχθηκε και ενημέρωσε ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Πρόκειται για μια εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και αποδεικνύει τις δυνατότητες που δημιουργούνται από την συνεργασία προκειμένου να καθιερωθεί το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου ως πρότυπος προορισμός εκπαίδευσης για φοιτητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη του Πανεπιστημίου του Sheffield στο Απολιθωμένο Δάσος, η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών, είχε ως στόχο τη γνωριμία των φοιτητών με τη φυσική και γεωλογική κληρονομιά της Λέσβου, τα οικοσυστήματα, την τοπική οικονομία και το αναπτυξιακό δυναμικό του νησιού μας. Ενημερώθηκαν για την ανακήρυξη της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO λόγω της αξίας του Απολιθωμένου Δάσους, των ηφαιστειακών  γεω-μνημείων, της βιοποικιλότητας, των πολιτιστικών μνημείων αλλά και των δράσεων του Γεωπάρκου Λέσβου με στρατηγική αειφορίας.

Οι φοιτητές επισκέφτηκαν αρχικά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη του, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου, τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους του Γεωπάρκου Λέσβου. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους κατά τη διάρκεια περιήγησής τους στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και οι ερευνητικές εργασίες που πραγματοποιεί το Μουσείο τα τελευταία χρόνια στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.
Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση των φοιτητών στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου γνώρισαν στο φυσικό τους χώρο μοναδικά ευρήματα απολιθωμένων δένδρων, ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς που πιστοποιούν τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Οι φοιτητές μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος, τη μελέτη και ανάδειξή του καθώς και των γεωλογικών μνημείων του Γεωπάρκου Λέσβου.

Παράλληλα, στα πλαίσια της επίσκεψης συζητήθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας μέσω εκπαιδευτικών επισκέψεων, συμμετοχής στα προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών αλλά και εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων.

Η συστηματική αξιοποίηση της αναγνώρισης του Γεωπάρκου Λέσβου από την UNESCO αποτελεί ένα παγκόσμιο σήμα ποιότητας μπορεί να δημιουργήσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και προβολή ιδιαίτερα στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.