"Ηλιακτίδα": «Εφημερίδα της Λέσβου…. κάνει ρεπορτάζ με δίλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία»-"Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια;"

Με ανοιχτή επιστολή η «Ηλιαχτίδα» απαντά στα πρόσφατα δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας σχετικά με το θέμα της οικονομικής της ενίσχυσης από ΜΚΟ.


Συγκεκριμένα η ΜΚΟ «SolidarityNow» δώρισε στην «Ηλιακτίδα - Lesbian Xenia Land»

Ηλιαχτίδα – Lesbian Xenia Land


Η δωρεά αφορά στην αντιμετώπιση της έλλειψης στέγασης στη Λέσβο για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που πρέπει να παραμείνουν στο νησί μέχρι να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τις Αρχές.

Το SolidarityNow υποστηρίζει τη ΜΚΟ Ηλιαχτίδα για την παροχή σε ευάλωτα άτομα ή οικογένειες, προσωρινής στέγασης και ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης. Η δωρεά καλύπτει το ενοίκιο και όλα τα έξοδα που αντιστοιχούν στην παροχή τριών διαμερισμάτων για τη στέγαση 20 ευάλωτων προσφύγων στη Μυτιλήνη.

Ύψος δωρεάς: 45,318.40 USD
Διάρκεια υλοποίησης του έργου: 16/8/2015-15/1/2016
Τόπος υλοποίησης: Λέσβος
Αριθμός Σύμβασης: OR2015-22686


"Ηλιακτίδα": ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια;

Από πότε το χαμηλό προφίλ της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑΣ και η προσήλωση στους σκοπούς της είναι παράπτωμα;

Μετά  από μια δίλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία και χωρίς να δηλωθεί η δημοσιογραφική ιδιότητα προέκυψε ένα εκτεταμένο άρθρο, δημοσιευμένο σε δυο εφημερίδες συγχρόνως, το οποίο αφήνει απαράδεκτα υπονοούμενα για τη δράση μας.

Ήταν αλήθεια τόσο δύσκολο να επισκεφτούν τα γραφεία της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑΣ, ώστε διασταυρώσουν τα στοιχεία από κοντά και έπειτα να γραφεί το ρεπορτάζ;
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι η εξής:

Από το 2001 η ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ασχολείται με τους μετακινούμενους πληθυσμούς. Μαζί με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και την Ζωή Λειβαδίτου όταν ήρθαν οι πρώτοι Αφγανοί πρόσφυγες στην Λέσβο. Τους ακολουθήσαμε σε κάθε τους στάση στο νησί. Στις πρώην εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, κατόπιν στις πρώην φυλακές στην Λαγκάδα, μετά στην Παγανή. Όταν άνοιξε η Παγανή, μετά την έντονη πίεση και την πετυχημένη παρέμβαση του  NO BORDER, η ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ήταν εκεί. Μαγειρέψαμε  φαγητό  στα σπίτια μας και το δώσαμε στον κόσμο που αφέθηκε στο έλεός της μοίρας του, αφού εκείνη την ημέρα είχε απαγορευτεί ο απόπλους του πλοίου λόγω κακοκαιρίας. Ήμασταν μόνοι μας; Όχι, μαζί με τον Γιώργο Πάλλη κουβαλούσαμε το βραδινό φαγητό.

Μαζί με το «Θεομήτωρ» υλοποιήσαμε το πρόγραμμα για την δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Όταν δημιουργήθηκε το «χωριό του όλοι μαζί» υπήρξε ανάγκη στέγασης και φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο. Ο εκάστοτε δικηγόρος που παρευρισκόταν στο δικαστήριο, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης, έπρεπε να παρουσιάσει στον δικαστή την διεύθυνση του σπιτιού, όπου αυτός θα διέμενε, διαφορετικά θα έπρεπε να κρατηθεί επί τρεις μήνες τουλάχιστον στα κρατητήρια. Μέσα από την συνέλευση των συλλογικοτήτων αποφασίστηκε να μπει μπροστά η ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ και να δημιουργήσει δομές φιλοξενίας. Έτσι, μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα γεννήθηκαν οι πρώτοι τρεις ξενώνες.
Το solidarity now  ήρθε να επιχορηγήσει την συνέχεια αυτή των δομών, αλλά τελικά δημιουργήθηκαν άλλοι τρεις ξενώνες.

Μόνο  στο διάστημα αυτό, και για αυτό το πρόγραμμα, φιλοξενήθηκαν 106 άτομα. Δηλαδή με 37.384,56 ευρώ, σε 150 ημέρες φιλοξενήθηκαν 106 άνθρωποι και το ημερήσιο συνολικό κόστος φιλοξενίας ήταν 2,35 ευρώ.

Ο στόχος του προγράμματος ήταν :

Φιλοξενία οικογενειών, ευάλωτων,  αιτούντων  άσυλο, οικογενειακής  επανένωσης και επανεγκατάστασης

      Υγειονομική - Ιατροφαρμακευτική υποστήριξη,
      Ψυχοκοινωνική    υποστήριξη
      Νομική υποστήριξη
      Μαθήματα  Ελληνικής  γλώσσας  για  τους πρόσφυγες  που αιτούνται  άσυλο
      Κοινωνική ενσωμάτωση σε όποιους αποφασίζουν να μείνουν
      Υπηρεσίες διερμηνείας
Παράλληλα με το πρόγραμμα αυτό έχουν αναπτυχθεί δράσεις όπως:
      μοίρασμα ειδών πρώτης ανάγκης στο λιμάνι, στη Μόρια, τον ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ και όπου αλλού χρειαστεί.

   
   Συνεργασία με άλλες οργανώσεις ώστε να  βοηθηθεί το έργο τους χωρίς να μας ενδιαφέρει η προβολή της  ΗΛΙΑΚΤΙΔΑΣ ΑΜΚΕ.

      Δικτύωση σε όλη την Ελλάδα με κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία. Έχουν γίνει αποστολές υλικών στην Ειδομένη και σε άλλα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, αλλά και έχουμε δεχτεί βοήθεια.

Επίσης, παράλληλα με την βοήθεια των μετακινούμενων πληθυσμών συνεχίζουμε πιο εντατικά τις δράσεις στήριξης του ντόπιου πληθυσμού που μένει στο νησί
      Προσπάθεια εύρεσης εργασίας,

      διαμεσολάβηση για να βοηθηθούν σε υποβολή αιτήσεων σε οργανισμούς,
      διανομή ειδών παντοπωλείου, 

      διανομή κρέατος ανά εβδομάδα αξίας 15 ευρώ ανά οικογένεια,
      κοινωνική στήριξη από τους κοινωνικούς λειτουργούς και επιστήμονες,
      κατ΄ οίκων επισκέψεις, διανομή ρούχων και σε ότι άλλο μπορούμε να βοηθήσουμε.
Δεν έχουμε βέβαια κανένα μαγικό ραβδί ούτε μπορούμε μόνοι μας να δράσουμε.Συνεργαζόμαστε με άλλες οργανώσεις είτε Ελληνικές είτε ξένες. Η συνεργασία για μας είναι η λέξη κλειδί για όλο αυτό τον καιρό που προσπαθούμε κάτι να κάνουμε.

Γιατί λοιπόν μας κατηγορούν; Έπρεπε να βγαίνουμε φωτογραφίες στους ξενώνες και να δίνουμε συνεντεύξεις; Δεν ξέρουν ότι οι ξενώνες φιλοξενίας πρέπει να κρατούνται μακριά από  τα φώτα της δημοσιότητας; Δεν ξέρουν ότι και στο παρελθόν αυτή η τοπική εφημερίδα ζήτησε να φωτογραφηθούν οι ξενώνες και αρνηθήκαμε;

Ένα πικρόχολο ρεπορτάζ δεν είναι ικανό να αλλάξει την φιλοσοφία μας.
Όσο μπορούμε, θα συνεχίζουμε να φιλοξενούμε κόσμο μακριά από τα αδιάκριτα και αδηφάγα βλέμματα της χωρίς νόημα δημοσιότητας.

Δεν το κάνουμε για να κρύψουμε κάτι αλλά για να προστατέψουμε ανθρώπους. Να είναι σίγουροι ότι οι φορείς που πρέπει να ξέρουν για τους ξενώνες, ξέρουν. Οι έλεγχοι σε μας είναι πολλοί και λεπτομερέστατοι. Έλεγχος από τον εκάστοτε χρηματοδότη, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έλεγχος από τον κόσμο που καθημερινά μπαινοβγαίνει στα γραφεία της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑΣ, ρωτά και μαθαίνει.
Έλεγχος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που θέλουν να μάθουν πραγματικά και να ενημερώσουν. Προχτές μόλις μας ρώτησε το ράδιο ΑΙΟΛΟΣ 92,8 και απαντήσαμε σε ό,τι και αν ερωτηθήκαμε και στον αέρα και μετά στην συνέχιση της κουβέντας μας.

Τι δεν μας λένε τελικά όμως; Τι ακριβώς  ενοχλεί; Ποιον προσπαθούν να πλήξουν στοχοποιώντας την Ανδρεαδέλλη και κάθε Ανδρεαδέλλη; Είναι πρώτη φορά; Όχι βέβαια. Ας θυμηθούμε τι συνέβη όταν πριν από δυο περίπου χρόνια, με την ανεργία στο νησί στο κόκκινο, υλοποιήσαμε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Και τι δεν ακούσαμε από το ίδιο περιβάλλον. Αυτό που δεν έμαθαν ποτέ όμως, γιατί δεν τους συνέφερε να το μάθουν και να το αναδείξουν, είναι ότι για την σωστή υλοποίηση και για την χρηστή διαχείριση του προγράμματος αυτού, η ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ έχει επιλεγεί ως καλή πρακτική από την Εθνική Αρχή Συντονισμού .

Γιατί έχει επιλεγεί για άλλη μια φορά  ο ολισθηρός δρόμος της  συκοφάντησης και της στοχοποίησης ;

Ποιους προσπαθούν να καλύψουν με επίθεση σε άλλες οργανώσεις;

Φυσικά και θα σας ζητήσουμε να δημοσιεύσετε την απάντησή μας και με τον δικό μας τίτλο εκεί ακριβώς που δημοσιεύτηκε το άρθρο που μας αναφέρει. Θα το κάνετε; "

Η ανακοίνωση της "Solidarity Now"

Απάντηση του «αλληλεγγύη-SolidarityNow» για το άρθρο «Εν κρυπτώ διαχείριση δωρεάς 45.000 δολαρίων από την Ηλιαχτίδα» (9.03.2016)

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ηλιαχτίδας το οποίο στηρίζει το «αλληλεγγύη-SolidarityNow», η δωρεά του συγκεκριμένου έργου καλύπτει: α. την ενοικίαση, μέρος του οικιακού εξοπλισμού καθώς και, τα έξοδα τριών διαμερισμάτων –όχι ήδη υπάρχουσες δομές της οργάνωσης- για τη στέγαση ευάλωτων ατόμων, β. τη σίτιση των ατόμων που φιλοξενούνται, γ. την παροχή υπηρεσιών από 10μελή ειδικευμένη ομάδα της οργάνωσης (διερμηνέων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νομικών κλπ.).

Ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε ημερήσια δαπάνη για την ολιστική κάλυψη των αναγκών 13€/ημέρα/φιλοξενούμενο άτομο, η μέχρι σήμερα αξιολόγηση μάς δείχνει ότι το κόστος είναι πολύ μικρότερο. Συνολικά, φιλοξενήθηκαν 106 μετανάστες/πρόσφυγες (29 γυναίκες, 35 άνδρες, 42 παιδιά) σε συνολικό διάστημα 5 μηνών. Το κριτήριο για τη φιλοξενία ατόμων ήταν κυρίως η ευαλωτότητα: οικογένειες με παιδιά, μονογονειϊκές οικογένειες, εγκυμονούσες/θηλάζουσες μητέρες, άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένοι.   

Γίνεται αντιληπτό ότι στο κόστος του προγράμματος συνυπολογίζονται όλες οι παραπάνω δαπάνες. Δεν οδηγούμαστε σε ασφαλή και ορθά συμπεράσματα εάν διαιρέσουμε 45.000 δολάρια (το ύψος της δωρεάς) δια 3 διαμερίσματα, δια 5 μήνες για να υπολογιστεί το ημερήσιο κόστος του προγράμματος.

Για τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας το «αλληλεγγύη-SolidarityNow» εφαρμόζει αντίστοιχους κανόνες οικονομικού ελέγχου με αυτούς των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (που προβλέπει τη διεξαγωγή διαγωνισμών, την απόδοση παραστατικών κλπ.) και ζητά από τους συνεργάτες του να υιοθετήσουν τη Χάρτα Διαφάνειας και Βιωσιμότητας των ΜΚΟ.  

Σε μια τόσο επιτακτική περίοδο ειδικά για τη Λέσβο, όπου είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η κάλυψη των επειγουσών αναγκών στο νησί με την έκρηξη των προσφυγικών ροών, προέχει να υποστηριχθούν όχι μόνο μεγάλες διεθνείς οργανώσεις –όπως άλλωστε το «αλληλεγγύη-SolidarityNow» κάνει- αλλά και, να ενδυναμωθούν τοπικές προσπάθειες οι οποίες διαχρονικά έχουν σταθεί στο πλευρό των ευάλωτων πληθυσμών, όπως αυτές της Ηλιαχτίδας. "