Χ. Αθανασίου: «Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα»

Ο βουλευτής Νομού Λέσβου Χαρ. Αθανασίου συνυπέγραψε Ερώτηση-Α.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Υγείας κ Ανδρέα Ξανθό με θέμα τον κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.


Συγκεκριμένα αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλά μικρά παιδιά, εισέρχονται καθημερινά στην Ελλάδα, δίχως μέχρι σήμερα να έχουμε επίσημα τεκμηριωμένα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας τους, καθώς στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας δεν διενεργείται καταγραφή των υγειονομικών προφίλ, των προβλημάτων υγείας και των ενδεχόμενων μεταδοτικών λοιμωδών ασθενειών τους.

Ο κίνδυνος για την υγεία των εισερχομένων, αλλά και κατ’ επέκταση για τη Δημόσια Υγεία, είναι προφανής και μεγάλος.

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποκλείει με δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών κάθε ενδεχόμενο «υγειονομικής βόμβας» τονίζοντας, ακόμα και από του βήματος της Βουλής, ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας αποτελούν «υγιή πληθυσμό».

Προφανώς ο ισχυρισμός αποτελεί αυθαίρετη, μη τεκμηριωμένη εκτίμηση, πλην όμως καθίσταται προφανές αυτήν την ώρα ότι οι κίνδυνοι για την υγεία προκύπτουν λόγω των απαράδεκτων συνθηκών στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας και ιδίως στην Ειδομένη.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ως αρμόδιος φορέας δεν διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ύπαρξη μολυσματικών νόσων, αλλά δρα μόνο όταν υπάρχουν συμπτώματα ασθενειών. Στα πλαίσια αυτών των ενεργειών έχουν διαγνωσθεί περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων, ελονοσίας και φυματίωσης, σε μετανάστες που προέρχονται από χώρες στις οποίες ενδημούν τέτοιες ασθένειες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ με δεδομένη την έξαρση επιδημίας πολιομυελίτιδας στις χώρες αυτές, δεν υπάρχουν στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη του εισερχόμενου πληθυσμού.

Το γεγονός όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εισερχομένων προέρχονται από χώρες όπου οι δομές υγειονομικής κάλυψης είτε είναι υποτυπώδεις είτε έχουν καταρρεύσει δημιουργεί εύλογες ανησυχίες.

Παράλληλα, ο συγχρωτισμός λόγω μεγάλων συναθροίσεων ατόμων στα Κέντρα Φιλοξενίας αλλά και στους πρόχειρους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών, εγκυμονεί κινδύνους εμφάνισης κρουσμάτων μηνιγγίτιδας και διαφόρων τροφιμογενών λοιμώξεων.
Κατόπιν των παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

            1. Ποιο είναι το σχέδιο δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

            α) Αν έχει ενεργοποιηθεί και είναι σε λειτουργία κάποιο σύστημα καταγραφής και αξιολόγησης επιδημιολογικών δεδομένων και ποιες είναι οι τιμές των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί.
            β) Αν υπάρχει πρόβλεψη για ενδεχόμενο εμβολιασμό του πληθυσμού αν διαγνωσθεί κίνδυνος εξάπλωσης επικίνδυνων λοιμώξεων όπως αυτή της μηνιγγίτιδας.
            γ) Πότε πρόκειται να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων στα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων και μεταναστών.

            2. Αν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη του κόστους υγειονομικού ελέγχου και φροντίδας από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


            Να κατατεθούν στη Βουλή και να κοινοποιηθούν τα έγγραφα που περιλαμβάνουν τα δεδομένα της επιδημιολογικής επιτήρησης εφόσον αυτά έχουν συστηματικά καταγραφεί.