Στην Λέσβο ξανά ο Υπ. Άμυνας Πάνος Καμμενος για τα εγκαίνια του νέου σταθμού στο hot spot της Μοριας..

Επίσημα εγκαίνια το μεσημέρι, παρουσία Καμμένου, για το hotspot σε Χίο, Λέσβο και Λέρο και Σχιστό - Ποια είναι η εικόνα στα υπόλοιπα κέντρα φιλοξενίας


Κανονικά, παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζονται οι πυρετώδεις εργασίες για την ολοκλήρωση και των πέντε hotspots σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο. Εντατικές είναι οι προετοιμασίες και για την μετατροπή των δύο πρώην στρατοπέδων σε Σχιστό και Σίνδο σε relocation camps.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση, αφού μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 17 του τρέχοντος μήνα, θα πρέπει να έχει να παρουσιάσει έργο στους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι απειλούν ακόμα και με έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν. 

Σε κάθε περίπτωση, με βάση Έλληνες αξιωματούχους, όπως και δηλώσεις αρμόδιων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και τα επτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας θα έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Ήδη, έπειτα από συνοπτικές διαδικασίες και διαγωνισμούς-εξπρές με το κράτος να μοιράζει εκατομμύρια ευρώ, αναθέτοντας σε ιδιωτικές εταιρείες την κατασκευή των περιβόητων hotspots, λειτουργούν εκείνα σε Λέσβο και Λέρο.


Σήμερα ανοίγουν τις πύλες τους οι χώροι αυτοί σε Χίο και Σχιστό με το υπουργείο Άμυνας και τον Ελληνικό Στρατό να έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον συντονισμό της όλης επιχείρησης. 

Όσον αφορά στην Χίο, τα εγκαίνια του Κέντρου Καταγραφής και Προσωρινής Διαμονής προσφύγων και μεταναστών, θα γίνουν στις 15:00 το μεσημέρι της Τρίτης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου. Ωστόσο, οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στο 100% μέχρι και την επόμενη εβδομάδα. Οι πρώτοι πρόσφυγες, πάντως, μεταφέρθηκαν στο χώρο αυτό ήδη από το πρωί της Δευτέρας. Ο κ. Καμμένος, στη συνέχεια, θα ταξιδεύσει σε Λέσβο και Λέρο, προκειμένου να επιβλέψει τον τρόπο λειτουργίας των εκεί χώρων φιλοξενίας και να επιθεωρήσει τις εργασίες που έγιναν. Ο υπουργός θα παραστεί και στα εγκαίνια του hot spot στο Σχιστό. 

Σχετικά με την κατάσταση του hotspot στη Σάμο έχουν προχωρήσει οι χωματουργικές εργασίες χωρίς αυτές να έχουν ολοκληρωθεί κι έχουν εγκατασταθεί δύο κοντέινερς από τα πολλά που υπάρχουν. Δεν προβλέπεται εντός της εβδομάδας να έχει τεθεί σε λειτουργία και αναμένονται να πέσουν τσιμέντα επί των οποίων θα μπουν οικίσκοι και ίσως και σκηνές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, το hotspot στην Κω όσο θα φτιαχτεί όπως και τα υπόλοιπα. Αναφορικά, δε με εκείνο στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Βίτσας, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις τόνισε πως «έχει επιλεγεί ο χώρος των Διαβατών, το Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου και έχουν γίνει ορισμένες εργασίες. Νομίζω λάθος έχουν καταλάβει, ότι κάτι τέτοιο είναι υποβάθμιση της περιοχής τους, ίσα-ίσα θα είναι άνθρωποι με τις οικογένειές τους οι οποίοι ζούσαν μια χαρά στη Συρία και από τον πόλεμο διωχθήκανε, περνάνε με χίλια ζόρια, δεν θέλουν να είναι πρόσφυγες αλλά για να ξεφύγουν από τον πόλεμο».
«Έχουμε πει και στους δημάρχους ότι μπορούν να κάνουν προτάσεις και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν ολοκληρωθεί - και παραμένει αυτή η λογική και αυτή η ένταση - αν η πρόταση είναι ικανοποιητική να το μεταφέρουμε το αντίστοιχο relocation camp. Έκαναν έξι προτάσεις οι οποίες όμως δεν μπορούν να γίνουν δεκτές. Από ‘κει και πέρα δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι της κολοκυθιάς, να μη γίνει εδώ και να γίνει παραπέρα, βγαίνει το παραπέρα και μας λένε παραπέρα. Δεν είναι σωστό και δεν είναι και ανθρώπινο», πρόσθεσε.

Τι λένε οι δήμαρχοι για τα σχέδια της κυβέρνησης

«Στη Λέσβο έχουμε συνολικά, μαζί με το hotspot, έξι χώρους φιλοξενίας. Το hotspot είναι έτοιμο και λειτουργεί κανονικά το τελευταίο διάστημα. Όλοι οι χώροι που έχουμε βελτιώνονται και το hotspot λειτουργεί άψογα. Η χωρητικότητα του για τη φιλοξενία αγγίζει τα 1.400 άτομα. Εμείς εδώ στο νησί συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, να δείχνουμε το αλληλέγγυο πρόσωπο της Ελλάδας και τον σωστό δρόμο διαχείρισης κρίσεων», τονίζει στο protothema.gr ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

«Οι εργασίες για το hotspot στη Σάμο προχωρούν. Προχωρούν όχι τόσο γρήγορα όσο τα υπουργεία προσδιορίζουν και προχωρούν χωρίς να προβλέπονται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έργα υποστήριξης του κόμβου υποδοχής, όπως είναι δίκτυα ύδρευσης κι αποχέτευσης, δίκτυα ασφαλούς μεταφοράς από και προς το λιμάνι και συστήματα αποκομιδής απορριμμάτων. Η πρόοδος των χωματουργικών εργασιών θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών. Από εκεί πέρα η εγκατάσταση των οικίσκων ή και των σκηνών έχουν περάσει στην αρμοδιότητα, όσον αφορά στην υλοποίηση, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα χρειαστεί τουλάχιστον δέκα ημέρες», δηλώνει, από την άλλη, ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

«Η δική μου τοποθέτηση σε αυτό είναι ότι μπορεί να έχουμε κόμβο υποδοχής τυπικά εντάξει, αλλά όχι και λειτουργικά εντάξει. Εξακολουθεί να υφίσταται και να ενισχύεται όσο περνούν οι ημέρες η θέση της δημοτικής αρχής ότι έπρεπε να επιλεγεί ένας άλλος τόπος που θα έχει τις προδιαγραφές άμεσης ύδρευσης κι αποχέτευσης κι άμεσης παροχής όλων αυτών των υπηρεσιών που είναι απαραίτητες κι ανθρωπιστικά και λειτουργικά. Και βεβαίως να υπάρξει μία πρόβλεψη άλλων συμπληρωματικών έργων που χρειάζεται ένα τόσο μεγάλο έργο», προσθέτει.

«Στα ζητήματα διαχείρισης βλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές ελλείψεις. Δεν έχει ακόμα λυθεί πλήρως το ζήτημα της μετακίνησης των ανθρώπων αυτών με μέσα μαζικής μεταφοράς. Το hotspot απέχει 6-7 χιλιόμετρα από την πόλη. Δεν έχει λυθεί το ζήτημα των εισιτηρίων, επίσης. Πρέπει να υπάρχει κάποιο πρακτορείο να αγοράζουν τα εισιτήριά τους και να ξέρουν πότε θα φεύγουν. Ακόμη, πρέπει να υπάρξει ένα μίνι μάρκετ εκεί, ώστε να μην αναπτύσσεται γύρω-γύρω όλο αυτό το παραεμπόριο. Εν ολίγοις είναι μία σειρά ζητημάτων που έχουμε θίξει επανειλημμένως», τονίζει στο protothema.gr ο δήμαρχος Χίου, Μάνος Βουρνούς.

«Ελπίζαμε ότι το νέο οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας θα είναι καλύτερο από εκείνο το οποίο λειτουργούσαμε εμείς. Για το λόγο αυτό υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις γύρω από το πώς θα λειτουργήσει αυτό το hotspot. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να λειτουργήσει σωστά, διότι υπήρχε ήδη κάτι άλλο πριν στη Χίο. Πρέπει να βελτιωθεί στα σημεία που χρειάζεται μέριμνα και αυτό δεν το βλέπουμε ακόμα, αλλά ελπίζουμε να γίνει αυτό άμεσα», επισημαίνει, παράλληλα. 


Πηγη protothema.gr/ Ευλαμπία Ρέβη