Έκτακτο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου

Πρόταση προς τον ΟΑΕΔ να εκπονήσει έκτακτο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που να επικεντρώνεται στα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, απηύθυνε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ. ΟΕΚ – τ.ΟΕΕ.


Βασική αιτία για να προχωρήσει σε αυτή την πρωτοβουλία, θεωρεί ο Σύλλογος ότι είναι η τεράστια αύξηση των προσφυγικών ροών την τελευταία διετία. Ως αποτέλεσμα, η τοπική οικονομία έχει επηρεαστεί αρνητικά, μέσω των απωλειών που έχει υποστεί ο  τουριστικός κλάδος. Για το λόγο αυτό προτείνεται να διοχετευθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, μέσω νέων προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, στις περιοχές της Ελλάδας όπου ο τουρισμός και η οικονομία συρρικνώνονται, έτσι ώστε το Κράτος να πετύχει τη μείωση των κοινωνικών εντάσεων, την αύξηση των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης αλλά και την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων των νησιών.

Ο Σύλλογος προτείνει τον άμεσο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έκτακτου προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για τα νησιά του Β. & Ν. Αιγαίου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αυξημένη επιδότηση των ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων αλλα και στην όσο το δυνατόν μειωμένη συμμετοχή του κοινωνικού τουρίστα. Επίσης, προτείνεται στον ΟΑΕΔ, να έλθει σε συμφωνία με τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα μεταφοράς των δικαιούχων – ωφελουμένων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία όπως προκύπτουν από τη συνημμένη έκθεση του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού,  “Επιπτώσεις από τις Ροές Προσφύγων στα Νησιά του Αιγαίου” που συντάχθηκε την 17/09/2015, οι ροές-αυξήσεις προς την Ελλάδα παρουσίασαν αύξηση 602% σε σχέση με το 2014. Τα νησιά που αποτέλεσαν τους πρώτους τόπους μαζικής άφιξης ήταν κυρίως η Κως και η Λέσβος τα οποία δέχτηκαν το 47% και 15% των προσφύγων αντίστοιχα, ενώ η Σάμος το 14%, η Χίος το 11% ενώ το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και η Λέρος εξίσου μεγάλα ποσοστά. Στα νησιά που παρατηρείται η μεγαλύτερη προσέλευση μεταναστών και προσφύγων και συνάμα έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η Σάμος, η Κως και Λέσβος αφού ο δείκτης συνολικής ροής προσφύγων προς το σύνολο του πληθυσμού ειναι 1,1% για τα δύο πρώτα νησιά, 1.3% για τη Λέσβο 1.8% για τη Σύμη και 1.5% για τη Λέρο και το Φαρμακονήσι.
Σημαντικές όμως είναι και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία αφού ο τουριστικός κλάδος αποτελεί για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου το βασικό κορμό, τροφοδοτώντας και επηρεάζοντας και τους υπόλοιπους κλάδους της τοπικής οικονομίας. Οι ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την Κω ανήλθαν σε 178.000 δηλαδή αύξηση των ακυρώσεων κατά 400% σε σχέση με το 2014, ενώ στη Λέρο και Λέσβο άγγιξαν το 30%. Επίσης παρατηρήθηκε συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου κατά δύο μήνες συγκριτικά με το 2014 ενώ σαν αποτέλεσμα των άνω δύο είναι και η ταυτόχρονη μείωση των εσόδων όπου εκτιμάται ότι μόνο για την Κω οι απώλειες ξεπέρασαν τα 7.000.000 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αριθμός προκρατήσεων για το 2016 παρουσιάζει μείωση 60% για το νησί της Κω. Περαιτέρω οι ακυρώσεις συνεδρίων, πτήσεων από το εξωτερικό και προσεγγίσεων κρουαζιεροπλοίων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω αλλά και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές 0,30 % υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων θεωρεί ότι ο ΟΑΕΔ ως καθολικός διάδοχος θα πρέπει να βοηθήσει έτσι ώστε να ανατραπούν τα παραπάνω αρνητικά οικονομικά δεδομένα στα νησιά του Β & Ν Αιγαίου.

Πηγη www.dikaiologitika.gr