Ξενοδοχείο για τους πρόσφυγες στην Μυτιλήνη από την Caritas Hellas

Ο Mohament Abussa από τη Συρία απολαμβάνει λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς σε ξενοδοχείο της Μυτιλήνης μαζί με τα τρία παιδιά του.


Έφτασαν όλοι τους με υποθερμία πριν από λίγες ημέρες στη Λέσβο και τα παιδιά νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά κρυολογήματα. “Νιώθω ασφάλεια και χαίρομαι που τα παιδιά μου ζουν έστω και για λίγο σε ανθρώπινες συνθήκες», είπε ο Mohament Abussa στην κάμερα της ΕΡΤ.

Ο ίδιος με την οικογένεια του ξεκίνησαν πριν από εβδομάδες το ταξείδι της προσφυγιάς περνώντας στην Τουρκία. Ατελείωτο περπάτημα για να περάσει τα σύνορα και στη συνέχεια οδικώς μέχρι τη Σμύρνη για το ραντεβού με το διακινητή. Όπως ο ίδιος διηγείται: “πλήρωσα 2000 δολάρια σε διακινητή στη Σμύρνη και αντί να μας μεταφέρει στην ακτή μας έδωσε στην αστυνομία. Μας συνέλαβαν και βρεθήκαμε στην Κωνσταντινούπολη. Μόλις μας άφησαν ελεύθερους ξαναγυρίσαμε στη Σμύρνη και πληρώσαμε πάλι διακινητή για να έρθουμε στην Ελλάδα. Μας είπε ότι θα είμαστε ασφαλείς και θα μας βάλει σε μια μεγάλη βάρκα με 30 άτομα. Στο δρόμο για την ακτή μας κυνήγησε η αστυνομία και σε ένα απότομο φρενάρισμα χτύπησα (σ.σ. έδειξε το τραύμα στο πρόσωπό του). Όταν φτάσαμε στην ακτή είδαμε μια βάρκα μικρή και μπήκαμε 50 άτομα. Δεν είχε κύμα αλλά έκανε πολύ κρύο και φτάσαμε όλοι μας βρεγμένοι και παγωμένοι».

Ο Μοχάμεντ βουρκώνει όταν μιλά για τη χώρα του: “όλοι πολεμούν με όλους χωρίς να μπορεί κανείς να καταλάβει το γιατί. Αν δεν είσαι με κάποιον τότε αυτός σε θεωρεί αντίπαλο και σε σκοτώνει. θα περάσουν πολλά χρόνια για να κλείσουν οι πληγές στη Συρία. Θέλω μια νέα ζωή για τα παιδιά μου. Θέλω να σπουδάζουν και να ζουν σε ένα τόπο που θα έχει ανθρώπινες συνθήκες».

Ο Μοχάμεντ και η οικογένεια του μένει σε ξενοδοχείο στη Μυτιλήνη, όπου προσφέρεται ολιγοήμερη φιλοξενία σε πρόσφυγες μέσω προγράμματος που πραγματοποιεί η Caritas Hellas. Συγκεκριμένα έχει μισθωθεί ξενοδοχείο δυναμικότητας 236 κλινών, στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 2400 πρόσφυγες από την 1η του Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα.

Οικογένειες με μικρά παιδιά, άνθρωποι ηλικίας πάνω από 60 χρονών και άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού καταγραφούν από τις αρχές, έχουν την ευκαιρία να μείνουν για λίγες ημέρες σε ξενοδοχείο της Λέσβου για να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες. Συνεργάτες της οργάνωσης εντοπίζουν και ενημερώνουν τις ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών για τη δυνατότητα φιλοξενίας τους στα ξενοδοχείο και σε συνεργασία με άλλες ΜΚΟ μεταφέρουν εκεί τους πρόσφυγες.

“Πέρα από τη φιλοξενία παρέχεται στήριξη από ειδικούς σε όλους όσους φιλοξενούνται και εντοπίζονται κατηγορίες συνανθρώπων μας που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι και τον Απρίλιο με προοπτική παράτασης, κάτι το οποίο όμως θα αποφασιστεί στο μέλλον”, δήλωσε στην ΕΡΤ η υπεύθυνη τους του προγράμματος στη Μυτιλήνη για την Caritas Hellas Αντωνία Πατρικιάδου.



Πηγη ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ/ Ηλιας Μαραβας