Γ. Πάλλης: «Λάθη και παραλήψεις προηγούμενων κυβερνήσεων έπρεπε να αντιμετωπιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα»

Γ. Πάλλης για τις αγροτικές επιδοτήσεις: Λάθη και παραλήψεις προηγούμενων κυβερνήσεων έπρεπε να αντιμετωπιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Το Τμήμα επιδοτήσεων της ΕΑΣ Λέσβου- ΚΕΑ Μυτιλήνης  επισκέφτηκαν την Δευτέρα, ο Βουλευτής Λέσβου του Σύριζα Γ. Πάλλης και ο υπεύθυνος του Αγροτικού Γραφείου της Ν.Ε. Λέσβου Στρατής Νικολάου όπου ενημερώθηκαν επι μακρόν, από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Στράτο Κεφάλα για θέματα επιδοτήσεων που απασχολούν τους Λέσβιους παραγωγούς. 

Μετά το τέλος της επίσκεψης και με βάση την ενημέρωση που του έγινε, ο Γ. Πάλλης δήλωσε τα εξής:

«Από την πληροφόρηση που είχα διαπίστωσα ότι πέρα από το γνωστό θέμα με την προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης  η οποία δεν πληρώθηκε στα νησιά Αιγαίου, υπάρχει ζήτημα με  τον χρόνο υποβολής των ενστάσεων που θα πρέπει να παραταθεί, καθώς  και με ένα αριθμό βιοκαλλιεργητών που ακόμα δεν έχουν πληρωθεί.  

‘Ολα αυτά τα ζητήματα αλλά και άλλα, όπως το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, τις επιδοτούμενες ζωοτροφές, τη σύνδεση της ΚΑΠ με την νησιωτικότητα, θα τα θέσουμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής με την οποία θα συναντηθούμε.  
Επίσης με την ευκαιρία που μου δίνεται ήθελα να τονίσω τα εξής.

Ήταν γνωστά τα κρίσιμα και χρονίζοντα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και να λύση η σημερινή κυβέρνηση στον τομέα των επιδοτήσεων. Λάθη και παραλήψεις  προηγούμενων κυβερνήσεων έπρεπε να αντιμετωπιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα μαζί με την αλλαγή του καθεστώτος της νέας ΚΑΠ. Πιστεύω ότι τελικά η κυβέρνηση κατάφερε να λύσει πολλά από τα παραπάνω ζητήματα  όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία.

Πλήρωσε μόνο μέσα στο Δεκέμβριο πάνω από 2,1 δις στον αγροτικό κόσμο που αφορούσαν την  προκαταβολή βασικής  επιδότησης και παλιές πληρωμές, ενώ με την επίλυση της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων σε πανελλαδικό επίπεδο  εξασφάλισε τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων μας.

Παράλληλα αύξησε το ανώτερο ποσό για το καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης για τα έτη 2014 και 2015 από τα 5.500 ευρώ στα 7.500 ευρώ ανά παραγωγό,  ψήφισε την απαλλαγή φορολόγησης των επιδοτήσεων μέχρι το ύψος των 12.000 ευρώ, ενώ με η σύνδεση της κτηνοτροφίας με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ανεβάζει από τα 4 στα 7 ευρώ το ποσό ανά θηλάζουσα προβατίνα.   

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να αυξηθούν  συνολικά οι επιδοτήσεις στον νομό μας.

Τέλος επί πλέον ωφελημένοι θα είναι οι αγρότες μας και από το νέο πρόγραμμα αγροτικής Ανάπτυξης οι επί μέρους δράσεις του οποίου θα ανακοινωθούν εντός του τρέχοντος τριμήνου όπως έχει ανακοινωθεί αρμοδίως από το Υπουργείο»