Ακραία μεταβολή του καιρού από Πέμπτη-Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες στην Λέσβο (ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ)

Σημαντική αλλαγή θα παρουσιάσει από αύριο Τετάρτη ο καιρός στην χώρα μας με κύρια χαρακτηριστικά την εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας τους θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη και τις χιονοπτώσεις οι οποίες θα επηρεάσουν ακόμα και πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.


Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία υπάρχουν οι προοπτικές για σημαντική αλλαγή του καιρού στην χώρα μας από την επόμενη Κυριακή 17 Ιανουαρίου μέχρι και την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου με κύρια χαρακτηριστικά την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τους θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη αλλά και τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής και βόρειας χώρας.

Τα γνωστά μετεωρολογικά προγνωστικά μοντέλα GFS και ECMWF,σύμφωνα και με τα τελευταία τρεξίματα τους, φαίνεται να συμφωνούν ότι οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες,πολικής προέλευσης  θα καταφέρουν να κατηφορίσουν μέχρι την  χώρα μας αλλάζοντας άρδην το καιρικό σκηνικό.

Να τονίσουμε ότι η προγνωσιμότητα για τέτοιο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι δύσκολη και μικρές αλλαγές στην διάταξη των συστημάτων μπορούν να φέρουν ανατροπές.

Σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες με παροδικές νεφώσεις και με χαμηλές βέβαια θερμοκρασίες θα έχουμε το Σάββατο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Την Κυριακή αναμένουμε και νέα επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές στα Δυτικά Κεντρικά και Νότια τμήματα τις χώρας αλλά και τις πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στην Ήπειρο την Μακεδονία και την Θράκη.Αιτία για αυτήν την αλλαγή θα είναι η έλευση στην χώρα μας βαρομετρικού χαμηλού από την Ιταλία


Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν ακόμα και πεδινές περιοχές της Βόρειας χώρας για αυτό όσοι μετακινηθούν με το αυτοκίνητο τους σε αυτές τις περιοχές καλό θα ήταν να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Για την Θεσσαλονίκη, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται ότι οριακά η Κυριακή θα ντύσει στα λευκά πολλές περιοχές του νομού με τα περισσότερα φαινόμενα να πλήττουν τα δυτικά τμήματα.

Θα σας ενημερώνουμε καθημερινά για τις εξελίξεις 

Σας ενημερώνω ότι αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τότε από την ερχόμενη Δευτέρα (από το απόγευμα της Κυριακής στα βόρεια) ο καιρός θα παρουσιάσει σοβαρότατη μεταβολή με κύρια χαρακτηριστικά την ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας (έως και 18-20 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια), τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη (εκτιμάται ότι θα υπάρξουν γενικευμένα απαγορευτικά στα πελάγη) και τις χιονοπτώσεις ακόμη και σε μηδενικά υψόμετρα(!!!)

Εκτιμάται ότι ο χιονιάς αυτός θα είναι βορείου ρεύματος, δηλαδή οι περιοχές όπου θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι οι :

Νότια Χαλκιδική, Σποράδες, Ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια, Ανατολική Στερεά, Βόρειοανατολική Πελοπόννησος, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Επαναλαμβάνω πως ΑΝ διατηρηθούν αυτά τα στοιχεία που έχω μπροστά μου αυτή τη στιγμή τότε μιλάμε για κάτι "πολύ δυνατό". Προετοιμαστείτε σας παρακαλώ από τώρα.

Θα σας ενημερώσω και τις επόμενες ημέρες...

Με εκτίμηση,
Καλλιάνος Γιάννης
Μαθηματικός Msc - Μετεωρολόγος



Πηγή ενημέρωσης meteo-news.gr