Συγκέντρωση σήμερα στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης για πρόγραμμα δράσης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων από την ΟΛΜΕ Λέσβου

Η Γενική Συνέλευση να αποφασίσει πρόγραμμα δράσης, κλιμάκωσης και νίκης του αγώνα!


Να μην κατατεθεί το αντιασφαλιστικό τερατούργημα

Η ΟΛΜΕ, με την εισήγησή της, δεν έρχεται να προσθέσει τίποτα περισσότερο στο ελλιπές πρόγραμμα δράσης των ΑΔΕΔΥ–ΓΣΕΕ, ενώ αντιγράφει μερικά από τα όσα έχουν ήδη κατατεθεί για το περιεχόμενο του ασφαλιστικού νομοσχέδιο και τις διεκδικήσεις από την ΑΔΕΔΥ. Η ΟΛΜΕ συμπεριφέρεται ως καλός διεκπεραιωτής και όχι ως πρωταγωνιστής ενός κλάδου που όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από τον αγώνα διαμαρτυρίας που χάρασσαν οι γραφειοκρατικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Και αυτό το πέτυχαν οι εκπαιδευτικοί με αποφάσεις των ΓΣ τους και υλοποιώντας αγώνες με μαχητικά χαρακτηριστικά και πολιτικές στοχεύσεις που αναδείκνυαν τους υπεύθυνους της κρίσης κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφάλαιο. Γι’ αυτό η εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν δημιουργεί τους όρους για μια αποτελεσματική, μαχητική συσπείρωση του κλάδου.

Από την πρόταση της ΟΛΜΕ:

απουσιάζει μια στοιχειώδης ανάλυση για την εκπαιδευτική κατάσταση και τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την κυβερνητική εφαρμογή των προηγούμενων και του 3ου μνημονίου που συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ (υποχρηματοδότηση, κενά, αδιοριστία, έλλειψη υποστηρικτικών δομών, ραγδαία επιδείνωση των όρων εργασίας των εκπαιδευτικών, ελαστική εργασία, αξιολόγηση, μαθητεία- τζάμπα εργασία για τον εργοδότη κ.ά.).

Για την ψήφιση του νέου μισθολογίου που βαφτίζει τις μειώσεις αυξήσεις, που διασπά και κατηγοριοποιεί τους εργαζόμενους στη βάση των προσόντων και της αξιολόγησης, δεν ειπώθηκε κουβέντα.

Απουσιάζει η οποιαδήποτε κριτική στον «εθνικό διάλογο», μια διαδικασία προσχηματική που αποβλέπει στη διαμόρφωση κλίματος ανοχής, ενόχων και συνενοχής, για την υλοποίηση μιας σειράς αντιδραστικών μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση με ΕΕ και ΟΟΣΑ.

Για τα παραδοτέα που έχει δεσμευθεί να συμπεριλάβει στο σχέδιο νόμου για την παιδεία που θα καταθέσει τον μήνα Απρίλιο.

Την ίδια στιγμή που τα δημοκρατικά- συνδικαλιστικά δικαιώματα βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη. Τα κρατικά ΜΜΕ έχουν γίνει κυβερνητικά φερέφωνα και απουσιάζει οποιαδήποτε φωνή των εργαζομένων. Αναπληρώτρια- μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, εργαζόμενη στον Έβρο, δεν έχει άδεια να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του.
Απουσιάζει οποιαδήποτε κριτική στις προηγούμενες και σημερινές κυβερνήσεις, που είναι εχθροί του λαού.

Δεν αναδεικνύει- ενάντια στην πολιτική της υποτέλειας και της επιτροπείας στο μνημόνιο και στην  τρόικα- το δρόμο της αναγκαίας εναντίωσης και ρήξης με τη μηχανή του χρέους, τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» και τα Δημοσιονομικά Σύμφωνα, με τους «κανόνες» των αγορών, του κεφαλαίου και των τραπεζών, με το σφαγείο της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ιμπεριαλιστών, με το πολιτικό προσωπικό ή την κυβέρνηση που τα προωθεί ή θα τα προωθήσει στέλνοντας στον καιάδα τα εργατικά, λαϊκά συμφέροντα.

Απουσιάζει κάθε αναφορά στους μεγάλους αγώνες των αγροτών και άλλων εργαζομένων, όπως των ελεύθερων επαγγελματιών, με τους οποίους χρειάζεται να συντονιστούμε για να διαμορφωθεί ένα ισχυρό μαζικό μέτωπο ανακοπής και ανατροπής της αντιασφαλιστικής επίθεσης που έχουν κηρύξει κυβέρνηση- ΕΕ- ΔΝΤ- κεφάλαιο.

Το πρόγραμμα δράσης που προτείνεται από την ΟΛΜΕ με συμμετοχή στην ήδη αποφασισμένη 24ωρη απεργία, είναι αποδυναμωμένο και ανεπαρκές και δεν δημιουργεί όρους να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας με πανεργατικά χαρακτηριστικά. Λείπει οποιαδήποτε προοπτική κλιμάκωσης αποφασιστικού αγώνα και μάλιστα ενόψει της ψήφισης του αντιδραστικότερου αντιασφαλιστικού νόμου που έχει ποτέ κατατεθεί, αφού δεν προτείνει, ούτε νέες Γ. Σ., και αρκείται σε κινητοποιήσεις κατά ΕΛΜΕ μετά την 24ωρη, αναμένοντας προφανώς τι θα πράξει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ. Η στάση της ΟΛΜΕ είναι ηττοπαθής και αναπαράγει τη λογική ενός  «κινήματος διαμαρτυρίας», που με τη σειρά τους θα ορίζονται από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κι όχι από τις ΓΣ, αντί να συμβάλλει στην χάραξη μιας αποφασιστικής και νικηφόρας πορείας συνολικά του κινήματος. Προσθέτει αναποφασιστικότητα και αμφιβολία, καλλιεργεί αναμονή και ανάθεση, δεν συσπειρώνει, οργανώνει τον κλάδο και τον αγωνιστικό συντονισμό του με τους άλλους εργαζόμενους, ειδικά στις σημερινές συνθήκες «πουλήματος της ελπίδας».

Διεκδικήσεις για μόρφωση, δουλειά, ασφάλιση, υγεία, δημοκρατικά δικαιώματα για όλους
με βάση τις ανάγκες μας

Η ΟΛΜΕ, αντί να «αναθέτει» στην ΑΔΕΔΥ, οφείλει να οργανώνει την πάλη των εκπαιδευτικών για την αποφασιστική υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την ανατροπή των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης, μέσα από ΓΣ. Αντί να «κηρύσσει πόλεμο» στα λόγια να οργανώνει τα πολεμικά επεισόδια, ώστε να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Να αξιοποιήσει τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τους πολιτικούς στόχους που αποφασίστηκαν στο 17ο Συνέδριό της και στις μαζικές ΓΣ, που απαντάνε στην νέα και γενικευμένη επίθεση που δέχονται οι εκπαιδευτικοί και το δημόσιο σχολείο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το πρόγραμμα δράσης που κατέθεσαν οι Παρεμβάσεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, κινήθηκε στην κατεύθυνση αυτή και διατύπωσε και τους άμεσους στόχους και αιτήματα για τη μάχη ενάντια στο αντιασφαλιστικό τερατούργημα καθώς και μορφές οργάνωσης, συντονισμού, κλιμάκωσης.

Παλεύουμε για:

Καθολικό δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση για όλους.

Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.

Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας.  Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς. Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ.

Πλήρης ασφάλιση για τους ελαστικά εργαζόμενους, αναπληρωτές, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μορφές κατάρτισης ή μαθητείας κλπ και για τους ανέργους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας-δουλείας.

Να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας. Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, Έλληνες ή μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα.

Στον αγώνα αυτόν βάζουμε μπροστά και όλα τα αιτήματά μας για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, το ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν και 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό κι όχι τις τσέπες των γονιών, τους μαζικούς, μόνιμους διορισμούς, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τη μονιμότητα και οργανικότητα, τα δημοκρατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Καθώς και την πάλη μας ενάντια στην αξιολόγηση, στη μαθητεία- τζάμπα εργασία για τους εργοδότες, στη φοροληστεία, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στις ιδωτικοποιήσεις.

Απαιτούμε τώρα:

Να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου και ο νέος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ασφάλιση.

Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.) και οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.

Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και τα δις που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ.

Συγκρουόμαστε, ανατρέπουμε ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας και των δίκαιων αιτημάτων μας. Τη μηχανή του χρέους, τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», τους νόμους των αγορών, του κεφαλαίου και των τραπεζών, το σφαγείο της ΕΕ και τη μέγγενη της πολιτικής της, του ΔΝΤ και των ιμπεριαλιστών, τα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση, πολιτικό προσωπικό ή μηχανισμό που τα ανέχεται, τα προωθεί ή θα τα προωθήσει στέλνοντας στον καιάδα τα εργατικά, λαϊκά συμφέροντα.

Στην απεργία στις 4 Φλεβάρη, κλείνουμε τα σχολεία, κατεβαίνουμε στους δρόμους
Προχωράμε με νέα αποφασιστική κλιμάκωση με όλους τους εργαζόμενους
Οργανώνουμε την επιτυχία της 24ωρης πανεργατικής απεργίας με μέτρα στήριξής της (απεργιακές επιτροπές, ενημερώσεις, πανό στα σχολεία, συνεντεύξεις, παρέμβαση σε ΜΜΕ και ΕΡΤ κ.ά.)

Στα πλαίσια κλιμάκωσης του αγώνα ο κλάδος να αποφασίσει 48ωρη απεργία (πιθανές ημερομηνίες Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Φλεβάρη ή με το που θα επιχειρήσει  η κυβέρνηση  να το φέρει προς συζήτηση στην βουλή). Περικύκλωση της βουλής με πανελλαδική κινητοποίηση. Η πρότασή μας είναι ενταγμένη στα πλαίσια ενός πολύμορφου παρατεταμένου και αποφασιστικού αγώνα (π.χ. 48ωρες επαναλαμβανόμενες, ή 3ήμερες απεργίες, καταλήψεις, αποκλεισμοί κ.ά.) που πρέπει να αποφασίσει ο κλάδος και να ορίζει μέσα από τις ΓΣ του. Την απόφαση κλιμάκωσης, προκειμένου ο αγώνας να πάρει πανεκπαιδευτικά, πανδημοσιοϋπαλληλικά  και πανεργατικά χαρακτηριστικά,  η ΟΛΜΕ θα την απευθύνει σε ομοσπονδίες και σωματεία άλλων κλάδων.

Η ΟΛΜΕ να προχωρήσει- έτσι κι αλλιώς- σε νέες Γ.Σ. και ΓΣ προέδρων, αμέσως μετά την 24ωρη.

Οργανώνουμε συλλαλητήρια, καταλήψεις και δυναμικές ενέργειες παντού, κάθε ημέρα και προτείνουμε οι ΕΛΜΕ να συμμετέχουν σε συντονισμό: 

Τοπικό με τους διδασκαλικούς συλλόγους και άλλα  πρωτοβάθμια σωματεία.
Συλλογικοτήτων και σωματείων όλων των εργαζομένων δημόσιου- ιδιωτικού τομέα, ανέργων, νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων και φτωχομεσαίας αγροτιάς. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε με αποφάσεις των ΕΛΜΕ την πρωτοβουλία συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ενεργειών με αγρότες. Κάλεσμα συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις τους, στα μπλόκα και έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στον αγώνα τους.

Να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα των ΕΛΜΕ, καθώς και κεντρική Επιτροπή Αγώνα, που θα συμβάλλουν στην ουσιαστική οργάνωση και μαζική συμμετοχή των συναδέλφων, με βάση τις αποφάσεις των ΓΣ τους στον αγώνα.

Μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Τρίτη 26/1 και όσα προγραμματίζονται.
Πανό- αφίσες- κάθε μορφή προπαγάνδισης των αιτημάτων μας στα σχολεία και στην περιοχή.

Απαιτούμε, επιβάλλουμε χρόνο για ενημέρωση των εργαζομένων ή συμμετοχή σε συζητήσεις στα ΜΜΕ. Δεν παλέψαμε για να γίνει η ΕΡΤ κυβερνητικό φερέφωνο.
Απαιτούμε από την ΟΛΜΕ να μη συμμετέχει στον περίφημο «Εθνικό Διάλογο» για την παιδεία. Εκπαιδευτικός στα 67, σε τάξη με πεινασμένα παιδιά μιας καθημαγμένης κοινωνίας, είναι διάλογος απάτης και συνενοχής. Κανένα άλλοθι στην κυβέρνηση.

Οι βουλευτές που θα τολμήσουν να ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, είναι απέναντί μας. Όσοι πέρασαν από τα σωματεία μας να δεσμευτούν με δήλωσή τους ότι δε θα το κάνουν, αλλιώς να διαγραφούν.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΓΕΝΑΡΗ
18:30 ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ