Στην Μυτιλήνη ο Γιάννης Μουζάλας…για να συναντηθεί με την Σούζαν Σάραντον

Στη Μυτιλήνη μεταβαίνει αύριο ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.


Εκεί θα συναντηθεί με την βραβευμένη αμερικανίδα ηθοποιό και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον, η οποία θα περάσει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές της στο νησί και θα συμμετάσχει στις εθελοντικές ομάδες για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως από το ένα εκατομμύριο προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν σε Ευρωπαϊκό έδαφος οι 800.000 χρησιμοποίησαν ως πύλη εισόδου την Ελλάδα γεγονός που καταδεικνύει το τεράστιο βάρος που σηκώνει η χώρα μας. Με πολύμηνη καθυστέρηση πάντως οι Ευρωπαίοι εταίροι κατανόησαν ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό.

Εν τω μεταξύ με πολύ θετικά λόγια για την προσπάθεια που γίνεται στη Λέσβο τοποθετήθηκε με συνέντευξη της η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιφερειακών Σχέσεων του κρατιδίου της Βαυαρίας Beate Merk.  Βρέθηκε στη Μυτιλήνη συνοδευόμενη από τον Γιάννη Μουζάλα και είδε πώς λειτουργούν οι  χώροι καταγραφής και ταυτοποίησης.

 Η Δρ. Merk εξήρε τις εργώδεις προσπάθειες της Κυβέρνησης και επισήμανε ότι η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ανέφερε ότι προτίθεται να μεταβεί στην Άγκυρα  στις αρχές του 2016, ενώ είπε ότι θα επισκεφθεί εκ νέου τη χώρα μας.

Ερωτηθείσα για την επίδοση της Ελλάδας, απάντησε : «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το καθήκον της με σοβαρότητα και ευθύνη. Έχει στηθεί ένα πρώτο κέντρο φιλοξενίας στη Λέσβο. Εμπόδια υπάρχουν ακόμη ως προς το ερώτημα, πώς θα διανεμηθούν οι πρόσφυγες σε όλη την ΕΕ. Υποστηρίζω σθεναρά την αλληλεγγύη. Αν αυτό δεν πετύχει, μπορεί να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ιδέα».