Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των μεταναστών -Σε λίγους μήνες θα κάνουμε και γιορτή για το ραμαζάνι λέει Γάλλος Εθελοντής

Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων, στήθηκε από εθελοντές στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη


Η χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων, που στήθηκε από εθελοντές στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, ήταν μια φιλόξενη αγκαλιά και μια ανάσα χαράς για εκατοντάδες ταλαιπωρημένες οικογένειες, που η μοίρα ήθελε να πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος τις ημέρες αυτές, στο πλαίσιο του προσφυγικού τους ταξιδιού.

«Δεν είναι χριστιανοί, αλλά πήραν μια γεύση από τη δική μας γιορτή και το χάρηκαν. Σεβαστήκαμε τον πολιτισμό και τα έθιμά τους και θελήσαμε να τους δώσουμε λίγη χαρά αυτές τις μέρες. Σε δύο μήνες που είναι το Ραμαζάνι, θα στήσουμε τη δική τους γιορτή», είπε στο «Εθνος» ο διοργανωτής της εκδήλωσης, Γάλλος εθελοντής Φρέντερικ Μορλέ, που βρίσκεται 7 μήνες στο νησί και εκπροσωπεί την αποστολή της εθελοντικής οργάνωσης VCA International.

Οι εθελοντές, που μαγειρεύουν καθημερινά για τους πρόσφυγες και μετανάστες του Καρά Τεπέ, αγόρασαν και μοίρασαν στα παιδιά παιχνίδια και γλυκά, ενώ ετοίμασαν γεύματα με αρνί και κοτόπουλο για περίπου 700 άτομα, από τα 1.500 που βρίσκονταν στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας την ημέρα των Χριστουγέννων.

Οι ροές

Την ίδια ώρα στην ακτή της Νεάπολης, λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης της Μυτιλήνης, τους πρόσφυγες που συνέχισαν να καταφθάνουν με αμείωτους ρυθμούς υποδεχόταν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, φτιαγμένο από δεκάδες πορτοκαλί σωσίβια, που έστησαν συμβολικά οι εθελοντές που δραστηριοποιούνται εκεί, ως φόρο τιμής στα θύματα της προσφυγικής κρίσης. Οι πλαστικές λέμβοι συνέχιζαν να φτάνουν κατά δεκάδες, τόσο στις βόρειες όσο και στις νότιες ακτές της Λέσβου, βοηθούντος και του καλού καιρού.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα υπήρχαν στο νησί πάνω από 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες.
«Φαίνεται πως δεν έχει τελειωμό. Συνεχώς φτάνουν βάρκες κατά δεκάδες, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε κατά τον καλύτερο τρόπο», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Από το πρωί του Σαββάτου δίνει «ανάσα» ο νέος χώρος προσωρινής υποδοχής, δυναμικότητας φιλοξενίας 2.000 ατόμων, που δημιούργησε και ξεκίνησε να λειτουργεί η οργάνωση IRC στα βόρεια του νησιού, μεταξύ Μολύβου και Σκάλας Συκαμνιάς.


Πηγη ethnos.gr