Ποιους φόρους θα συμπαρασύρουν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες

Άνοιξε ο φάκελος «αντικειμενικές» από την κυβέρνηση, αφού είχε καθυστερήσει περισσότερο από μισό χρόνο από την απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε παράνομη τη διατήρησή τους στα επίπεδα προ κρίσης ζητώντας την αναπροσαρμογή τους, ώστε να συμβαδίζουν με τη διαμορφωθείσα πραγματικότητα, ύστερα από την καταβαράθρωση των αξιών στην αγορά ακινήτων συμμορφώνοντας τις τιμές με την εμπορική αξία πώλησης.


Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου συγκροτείται επιτροπή που θα υποβάλλει τις προτάσεις για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στην περιφέρεια Αθηνών.

Η επιτροπή σύμφωνα με την απόφαση θα πρέπει να έχει υποβάλλει τις προτάσεις της μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2015.

Το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής προβλέπει ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την 1.1.2017.

Έτσι, στο υπουργείο Οικονομικών η προετοιμασία για τον προσδιορισμό των νέων τιμών έχει ήδη ξεκινήσει προκειμένου οι αναπροσαρμογές θα τεθούν σε ισχύ εντός του 2016.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι νέες τιμές να ισχύσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 ενώ καθοριστική είναι η σημασία τους για τον προσδιορισμό των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Μείωση των αντικειμενικών τιμών σημαίνει ότι περισσότεροι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας θα μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει ήδη χαράξει το υπουργείο Οικονομικών, στόχος των αναπροσαρμογών είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές τους.

Οι τελευταίες σημείωσαν μεγάλη πτώση από την έναρξη της κρίσης και μετά, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές τιμές να βρίσκονται σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από τις τιμές αγοράς δημιουργώντας στρεβλώσεις όχι μόνο στην λειτουργία της αγοράς αλλά και στη φορολόγηση των ακινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές αυτές θα σημειωθεί μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και των φορολογικών βαρών των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ωστόσο για το υπουργείο Οικονομικών τα ζητούμενα είναι δύο, η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και η διασφάλιση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ στα επίπεδα του 2015.

Δηλαδή οι όποιες αναπροσαρμογές και διορθώσεις αδικιών γίνουν στον ΕΝΦΙΑ του 2016 το συνολικό εισπρακτικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ίδιο με φέτος και να οδηγεί σε έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Αναμένεται λοιπόν κάποιες περιοχές υπερεκτιμημένες να δουν μειώσεις και άλλες να επιβαρυνθούν με αναπροσαρμογή προς τα πάνω.

Οι μειώσεις θα κινηθούν περίπου σε ποσοστό 30% ενώ αυξήσεις θα δουν κυρίως τουριστικές περιοχές και η επαρχία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες μειώσεις θα γίνουν σε περιοχές όπως το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή, η Φιλοθέη, το Ψυχικό, ενώ αυξήσεις θα γίνουν στο Αιγάλεω, το Περιστέρι, την επαρχία, παραθαλάσιες και τουριστικές περιοχές.

Με την υλοποίηση των αλλαγών στις αντικειμενικές αυτομάτως θα αναπροσαρμοστούν οι φόροι που είναι συνδεδεμένοι και που βαρύνουν τα ακίνητα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο ΤΑΠ που αφορά τους δήμους, ο φόρος μεταβίβασης, ο φόρος σε γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, τροποποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και που υπολογίζονται ανάλογα με την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ακινήτου, ο ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων και ο φόρος για την υπεραξία των ακινήτων.

Παράλληλα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών επηρεάζεται το ποσό ενοικίου που δηλώνεται στην εφορία από τον εκμισθωτή και που υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία επί τα τετραγωνικά της κατοικίας.

Να σημειωθεί πως με βάση πρόσφατη έρευνα οι έξι στους δέκα κατοίκους της Ελλάδας δαπανούν το 40% έως και 90% του μηνιαίου εισοδήματός τους για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών, 10 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή, υψηλότερα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες. Μάλιστα κατά μέσο όρο η μηνιαία δαπάνη στέγασης ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου εισοδήματος νοικοκυριών και μεμονωμένων ατόμων.

Πηγη:  www.newsbomb.gr