Το νεκροταφείο στη Μυτιλήνη γέμισε και 67 σοροί προσφύγων είναι σε ψυγείο στην αυλή του νεκροτομείου

Η δημοτική αρχή και φορείς δίνουν μάχη με τον χρόνο για να καταφέρουν να επεκτείνουν ένα τμήμα του νεκροταφείου
Άταφοι παραμένουν 67 σοροί προσφύγων στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης.


Το τμήμα του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα, στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου θάβονταν οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες που χάθηκαν σε ναυάγια στη διαδρομή από την απέναντι ακτή στη Λέσβο, γέμισε. 
 
Η δημοτική αρχή της Λέσβου με άλλους κοινωνικούς φορείς του νησιού δίνουν μάχη με τον χρόνο για να καταφέρουν να επεκτείνουν ένα τμήμα του νεκροταφείου, ώστε να "αναπαυθούν" για πάντα οι άτυχοι άνθρωποι που πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να περάσουν στην Ευρώπη.

Προς το παρόν οι σοροί τους συντηρούνται σε ειδικό κοντέινερ-ψυγείο στον αύλειο χώρο του νεκροτομείου.

Μάλιστα, το ειδικό αυτό κοντέινερ-ψυγείο το προμηθεύτηκαν πρόσφατα εθελοντές της Μυτιλήνης με τη βοήθεια μη Κυβερνητικής Οργάνωσης του εξωτερικού, οι οποίοι και το παραχώρησαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Στο νεκροταφείο της Μυτιλήνης, τώρα, γνωστό σαν νεκροταφείο του Αγίου Παντλεήμονα έχουν ταφεί περίπου 80 ναυαγοί, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι και ελάχιστοι χριστιανοί.
Σπασμένες μαρμάρινες πλάκες χωρίς ονόματα ή με λαδομπογιά γραμμένη σε αυτές η μοναδική ταυτότητα του νεκρού. «ΑΦΓΑΝΟΣ», «ΑΓΝΩΣΤΟΣ».

 Κι ένας αριθμός με την ημερομηνία ταφής.  

Δεδομένου δε του ότι η μουσουλμανική θρησκεία δεν επιτρέπει εκταφές, ώστε να εξοικονομηθεί χώρος, το νεκροταφείο γέμισε.

Επίσης εκταφή δεν μπορεί να γίνει και γιατί ο αριθμός και η ημερομηνία ταφής αντιστοιχεί με δείγμα DNA που έχει κρατηθεί κατά την ιατροδικαστική διαδικασία σε περίπτωση που κάποια στιγμή κάποιος συγγενής τους θελήσει να αναζητήσει το χαμένο μέλος της οικογένειάς του.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης γίνεται προσπάθεια το νεκροταφείο να επεκταθεί σε γειτονικό οικόπεδο το οποίο παραχωρείται από τον ιδιοκτήτη του, που είναι το «Κληροδότημα» που διαχειρίζεται την περιουσία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Εμπόδιο σε αυτό, οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να λειτουργήσει άμεσα ένα νεκροταφείο για τους άταφους ανθρώπους.  

πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ, www.lifo.gr