Μαθητές του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης γνώρισαν τα μυστικά των Πάρκων Νησιώπης και Πλάκας

Στη νέα εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης συμμετείχαν την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.


Η δραστηριότητα ξεκίνησε με ενημέρωση των μαθητών από την κα. Όλγα Τσαλκιτζή, γεωλόγο του Μουσείου, για τα αποτελέσματα των ερευνών και των ανασκαφικών εργασιών στη νησίδα Νησιώπη, τα απολιθωμένα φυτά που έχουν αποκαλυφθεί μέσα από την ηφαιστειακή στάχτη αλλά και αυτά που έχουν χαρτογραφηθεί στις απόκρημνες ακτές και παραλίες της Νησιώπης. Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημασία των απολιθωμάτων που έχουν εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο και τα οποία αποτελούν μάρτυρες της πολύπλοκης γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου και της Λέσβου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Οι μαθητές περιηγήθηκαν νοερά στο γεωλογικό παρελθόν της Λέσβου και γνώρισαν τις αλλαγές στη γεωλογία, το κλίμα και τη βλάστηση.

Οι μαθητές έγιναν για λίγο ερευνητές και επισκεπτόμενοι το Πάρκο Πλάκας παρατήρησαν τον τρόπο αποκοπής της νησίδας Νησιώπη από το νησί της Λέσβου και τη συμβολή των ρηγμάτων. Παράλληλα, γνώρισαν τη δομή των απολιθωμένων ευρημάτων και τη δομή των ηφαιστειακών πετρωμάτων και τη συμβολή της ηφαιστειότητας στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.


Οι μαθητές περιηγήθηκαν στις ανασκαφικές θέσεις του Πάρκου, ενός μοναδικού χώρου, στον οποίο έχουν εντοπιστεί απολιθωμένα φυτά τα οποία δεν συναντώνται πουθενά αλλού στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και ανακάλυψαν τα απολιθώματα και τις πληροφορίες που έχουν καταγραφεί πάνω τους. Τα παιδιά κάνοντας μια πορεία ανίχνευσης των ιχνών του παρελθόντος και παρατηρώντας τα σημάδια στο παρόν γνώρισαν τη σύγχρονη και απολιθωμένη βλάστηση του Απολιθωμένου Δάσους των Πάρκων Νησιώπης και Πλάκας.