Σνομπάρουν την υποψηφιότητα της Μυτιλήνης ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021»-Ανακοινώσεις παρατάξεων

Πλήθος ανακοινώσεων λάβαμε το τελευταίο διήμερο από παρατάξεις και επικεφαλής παρατάξεων για την υποψηφιότητα της Μυτιλήνης ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021» τις οποίες ως οφείλουμε τις παρουσιάζουμε παρακάτω αυτούσιες:



Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου»


«Περί Λέσβου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021»

Κύριε διευθυντά,

Διάβασα το Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής όπου υποτίθεται ότι δίνονται απαντήσεις στις ανησυχίες και την κριτική που έχει διατυπωθεί από πολλούς πολίτες αλλά και την παράταξή μας τον τελευταίο καιρό, σχετικά με τον τρόπο που ο Δήμος μας διεκδικεί την ανακήρυξη της Λέσβου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Δυστυχώς, δεν είδα να αναφέρεται κάτι ουσιαστικό, πιθανότατα επειδή δεν μπορεί να δοθεί κάποια εξήγηση επί της ουσίας.

Είναι γεγονός ότι και εγώ, αν και ξεκίνησα ως ένθερμος υποστηρικτής της εν λόγω διεκδίκησης, στην πορεία αντιλήφθηκα κάποια γεγονότα και οδηγήθηκα σε συμπεράσματα που με έκαναν να αναθεωρήσω τη στάση μου. Πράγματι μετά από προσωπική πρόσκληση του Δημάρχου δέχτηκα να συμμετάσχω στο μετέπειτα αποκαλούμενο «Συμβούλιο Δέσμευσης», το οποίο θα είχε ως ρόλο να χαράξει σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή τη στρατηγική της διεκδίκησης και να εποπτεύσει την εφαρμογή της. Επίσης υπερψήφισα τη διεκδίκηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά έμπρακτα και θεσμικά την πρόθεση της παράταξής μας για συναίνεση και συνεργασία. Ωστόσο, το Συμβούλιο Διεκδίκησης όχι μόνο ουδέποτε συγκλήθηκε αλλά ούτε καν ενημερώθηκε για οτιδήποτε σχετικό, με τα μέλη να μαθαίνουμε τις εξελίξεις από τον τοπικό τύπο! Αυτό με κάνει τελικά να συμπεραίνω ότι δημιουργήθηκε μόνο «για το θεαθήναι», όπως τόσα άλλα όργανα σε αυτή τη δημοτική θητεία. Μια από τα ίδια δηλαδή: η Δημοτική Αρχή ζητά συνεργασία, χωρίς όμως να την τιμά στην πράξη.

Στην επιστολή του Δήμου διαβάζω για μια ομάδα που πλαισιώνει τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Αναστασίου, στην οποία όμως δεν συμμετέχει ούτε ένας Λέσβιος! Ενώ αντιλαμβάνομαι ότι είναι συνήθης πρακτική ο επικεφαλής ενός πρότζεκτ να επιλέγει τους στενούς συνεργάτες του, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια ομάδα που δεν έχει βαθιά γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου μας, ούτε το χρόνο να την αποκτήσει.
Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε σε τοπικό ΜΜΕ ένα «βίντεο» ως επίσημο της εκστρατείας διεκδίκησης. Το βίντεο ήταν πέρα για πέρα πρόχειρο ως τελικό αποτέλεσμα, αν και το πρωτογενές υλικό (οι φωτογραφίες της Τζέλης Χατζηδημητρίου) ήταν αξιόλογο. Εν τέλει, ήταν ένα βίντεο σε καμία περίπτωση αντάξιο μιας σοβαρής προσπάθειας. Με τόσους γνώστες της τέχνης του βίντεο και τόσους επίσης αξιόλογους δημιουργούς φωτογράφους και εικαστικούς στο νησί, προκαλεί αρνητική έκπληξη το γεγονός ότι ο Δήμος δεν απηύθυνε ούτε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος! Η έκπληξη όμως διαρκεί λίγο, αν αναλογιστεί κανείς όλες τις έως τώρα αναθέσεις της Δημοτικής Αρχής του κ. Γαληνού.

Την ίδια μέρα με την παραπάνω δημοσίευση, ακούσαμε τον κ. Αναστασίου, στην ανοιχτή παρουσίαση της υποψηφιότητας, να αποκαλεί, σε μια απέλπιδα και εν τέλει γελοία προσπάθεια πολιτικής ορθότητας, τις γυναίκες της Λέσβου «Λεσβίδες». Όλα αυτά συνθέτουν, κατά τη γνώμη μου, μια εικόνα προχειρότητας και επιπολαιότητας, που προσομοιάζει σε αρχοντοχωριατιά. Για να μη μιλήσω για την άποψη που προωθείται από την ίδια τη Δημοτική Αρχή, που υποστηρίζει ότι η ανακήρυξη ούτε λίγο ούτε πολύ μας… οφείλεται, λόγω του προσφυγικού!

Υπάρχει μια διάχυτη πεποίθηση σε κάποιους δημότες της Λέσβου, ότι η ανακήρυξη του νησιού ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα ανοίξει κρουνούς χρηματοδοτήσεων και ίσως κάποιοι το φαντάζονται περίπου σαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε τοπική κλίμακα. Αυτό αφενός είναι ανακριβές, διότι οι έξτρα πόροι που θα δοθούν είναι σχετικά περιορισμένοι. Αφετέρου, οι συμπολίτες μας θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ένας τέτοιος τίτλος συνεπάγεται μεγάλες προσδοκίες και αντίστοιχη ευθύνη. Η Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έχουν έως τώρα αποδείξει ότι έχουν επιφανειακή μόνο αντίληψη του μεγάλου κεφαλαίου που ονομάζεται Πολιτισμός. Αυτό φαίνεται από τους χώρους πολιτισμού που ρημάζουν παρατημένοι στη μοίρα τους όπως το Δημοτικό Θέατρο ή παραμένουν κλειστοί όπως το πολύκεντρο του Παπάδου, από τα μουσεία που λειτουργούν με ωράρια δημοσίου και από την αισθητική των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου που μάλλον είναι… vintage, καθώς παραπέμπει στις δεκαετίες του ‘80 και του ’90.

Όλα αυτά, ενώ οι καταγγελίες για παντελώς ασυντόνιστη και ανεξέλεγκτη δράση των διαφόρων οργανώσεων στο νησί πληθαίνουν καθημερινά και ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται στη Λέσβο, με ποια ιδιότητα, τι κάνει, που και πώς. Το σπίτι μας ξέφραγο αμπέλι και εμείς φαντασιωνόμαστε μεγαλεία.

Με εκτίμηση
Νικόλας Κουρτζής
Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης
«Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου»




Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου


Σχετικά με τα πρόσφατα δελτίου τύπου και τα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες και αφορούν στην υποψηφιότητα της Μυτιλήνης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2021, επισημαίνουμε τα εξής:

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Λέσβου ουδέποτε ψήφισε, αλλά αντίθετα καταψήφισε τη δαπάνη της τάξης των 64.600€ που προορίζεται για τις ανάγκες εκπόνησης του φακέλου και λοιπές εργασίες προετοιμασίας της διεκδίκησης του τίτλου.

Καμία ανάμειξη δεν είχαμε ως παράταξη ούτε με την επιλογή της εταιρείας, ούτε με τα οικονομικά στοιχεία της σύμβασης αυτής, πολύ δε περισσότερο δεν εγκρίναμε ποτέ τη δημιουργία Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας διαχείρισης της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Είναι γνωστό ότι ουδέποτε μέχρι τώρα συμμετείχαμε σε κάποια «Οργανωτική Επιτροπή Διεκδίκησης της Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης», αλλά ούτε και επιθυμούμε να συμμετάσχουμε στο «Συμβούλιο Δέσμευσης Πόλης, Μυτιλήνη - Λέσβος Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» ή όπως τέλος πάντων κι αν αυτό ονομαστεί.

Μυτιλήνη 21/11/2015

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Λέσβου
Νίκη Τσιριγώτη





Γιάννης Σπιλάνης Αναπληρωτής Καθηγητής Περιφερειακός Σύμβουλος



Λέσβος Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 και η ανακοίνωση του Δήμου

Με έκπληξη διάβασα στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ του Σαββάτου 21 Νοεμβρίου, σε δημοσίευμα-ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου όπου παρέχονται διευκρινίσεις για την υποψηφιότητα της Λέσβου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, ότι είμαι μέλος του "Συμβουλίου Δέσμευσης" με την ιδιότητα μου ως επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έλαβα παρόμοια επίσημη ή ανεπίσημη πρόταση, ενώ ταυτόχρονα η ύπαρξη του "Συμβουλίου Δέσμευσης" αποτελεί σε μένα μια "άγνωστη έννοια". Απορώ πως ο Δήμος προβαίνει σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις, που θέτουν ευθέως σε αμφισβήτηση το σύνολο του περιεχομένου της ανακοίνωσης και υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της όλης προσπάθειας που την θεωρεί ως κορυφαία πράξη της δράσης του.

Για το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 τοποθετήθηκα δημόσια τόσο με Δελτίο Τύπου τη 1η Οκτωβρίου (http://ioannispilanis.blogspot.gr/2015/10/2021.html) όσο και στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο με το ίδιο σκεπτικό: αναγνωρίζοντας τη πολιτιστική σπουδαιότητα του κάθε νησιού ξεχωριστά και το πως μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της Λέσβου (και δεν θα ήταν δυνατό να τοποθετηθώ διαφορετικά αφού εδώ και 30 χρόνια υποστηρίζω ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών είναι ο πολιτισμός και το περιβάλλον) αμφισβήτησα τη σκοπιμότητα της ενέργειας για 2 κυρίους λόγους:

- την αντικειμενική δυσκολία ενός νησιού να αναλάβει μόνο του ένα εγχείρημα τέτοιας έκτασης (έλλειψη υποδομών, έλλειψη πόρων, αδυναμίες διαχείρισης κλπ) προτείνοντας εναλλακτικά τη λογική της πρότασης ομπρέλας που να περιλαμβάνει όλο το Αιγαίο - κοιτίδα πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονταν ο αδελφοκτόνος πόλεμος μεταξύ νησιών και μάλιστα της ίδιας Περιφέρειας

- τον υπαρκτό κίνδυνο, εφόσον η πρόταση τελεσφορήσει, να συμβούν όσα συνέβησαν στις προηγούμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ελλάδας αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες : υψηλές δαπάνες για υποδομές και δραστηριότητες -συνοδευόμενες με απίστευτες σπατάλες και κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος- που την επόμενη ημέρα θα πεθάνουν γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα συντήρησης τους υποθηκεύοντας το μέλλον της Λέσβου.

Ταυτόχρονα υπογράμμιζα ότι αν πραγματική πρόθεση του Δήμου ήταν να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλου του νησιού αυτό θα έπρεπε να αποτυπωθεί ήδη στον προϋπολογισμό του 2016.

Τα παραπάνω καθώς και την επιφύλαξη μου για την αρτιότητα της πρότασης εξ αιτίας του μικρού χρονικού διαστήματος προετοιμασίας του φακέλου έθεσα και προφορικά στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κ.Αστυρακάκη σε μια τυχαία συνάντηση μου, ενώ στη συζήτηση προέκυψε και το ερώτημα από το που θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι. Οι απαντήσεις που έλαβα δεν ήταν ικανοποιητικές και η συζήτηση τελείωσε εκεί.

Με την ευκαιρία που η συζήτηση αυτή έρχεται και πάλι στο προσκήνιο και με την "ιδιότητα του διορισμένου μέλους του Συμβουλίου Δέσμευσης" έχω να υποβάλλω δημόσια δύο ερωτήματα που θα έκανα στο Συμβούλιο αν ποτέ είχε συγκληθεί για να συζητήσει θέματα ουσίας:
- ποιο είναι το περιεχόμενο της πρότασης. Δηλαδή ποια έργα και ποιες δράσεις περιλαμβάνει με τι προϋπολογισμό (ενδεικτικό έστω), ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης και ποια τα αναμενόμενα έσοδα.
- ποια είναι η εκτίμηση των αποτελεσμάτων (άμεσων και έμμεσων ωφελειών και κόστους) και των συνολικότερων επιπτώσεων στη Λέσβο από το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.


Ας μην βιαστούν ορισμένοι να απαντήσουν γενικόλογα για οφέλη στην συνολική αναβάθμιση του νησιού γιατί θα τους παραπέμψω στις επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα: χρεοκοπία, οικονομική και ηθική -παρά την τεράστια επιτυχία που είχαν από διοργανωτικής πλευράς και τη δημιουργία σημαντικών γενικών υποδομών-, ενώ ταυτόχρονα οι αθλητικές υποδομές απλά κατέρρευσαν δείχνοντας το μέγεθος της καταστροφής.

Φαντάζομαι ότι αυτές οι απαντήσεις υπάρχουν αφού η μελέτη σκοπιμότητας αποτελεί προϋπόθεση για την ανάληψη της αντίστοιχης δράσης ακόμη και για το παραμικρό έργο -πόσο μάλλον για ένα τόσο πολύπλοκο και δαπανηρό εγχείρημα- και θα δοθούν στη δημοσιότητα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Τελειώνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, ως επιστήμονας ειδικευμένος σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού με έμφαση στον νησιωτικό χώρο και στον τουρισμό και ως ΜΟΝΙΜΟΣ κάτοικος του νησιού από το 1986, βρίσκομαι πάντα στη διάθεση των τοπικών αρχών να συμβάλω προς αυτή τη κατεύθυνση. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχω λάβει καμία αντίστοιχη πρόσκληση, όπως άλλωστε δεν έλαβα και τη πρόσκληση ώστε να συμμετάσχω στο Συμβούλιο Δέσμευσης.

Γιάννης Σπιλάνης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Περιφερειακός Σύμβουλος

(http://ioannispilanis.blogspot.gr)