Τοποθέτηση κυκλικού κόμβου για δυνατότητα αναστροφής, στο σημείο ακριβώς μπροστά από το Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης, με αφορμή την προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω ελλιπούς ρύθμισης της κυκλοφορίας στο σημείο ακριβώς μπροστά από το Ν.Ο.Μ. και το νέο parking αυτοκινήτων, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα, όπως αυτό παρουσιάστηκε στην έγγραφη εισήγηση του Προέδρου Πάνου Πίτσιου.


Το πλήρες κείμενο της εισήγησης είναι το ακόλουθο:   

«Μετά την πρόσφατη υλοποίηση της απόφασής μας για την απαγόρευση στροφής προς τη Νεομάρτυρος Θεοδώρου των οχημάτων που κινούνται επί της Ελ. Βενιζέλου, με κατεύθυνση από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης, καθίσταται αναγκαία έως επιτακτική η τοποθέτηση κυκλικού κόμβου (round about) για δυνατότητα αναστροφής, στο σημείο ακριβώς μπροστά από το Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης.

Η εν λόγω παρέμβαση ενισχύεται και από το γεγονός ότι η κατάσταση στο σημείο αυτό είναι τραγική, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή ρύθμιση της κυκλοφορίας και οι οδηγοί ενεργούν αυθαίρετα και κατά το δοκούν. Συγκεκριμένα:

Τα οχήματα που εξέρχονται από το νέο parking ή από το Ν.Ο.Μ., δεν έχουν τρόπο να στρίψουν αριστερά προς αεροδρόμιο.

Δεν υπάρχει μέριμνα, για τα οχήματα που εξέρχονται από το νέο parking ή από το Ν.Ο.Μ., να κατευθυνθούν δεξιά προς το κέντρο. 

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, για τη στροφή των οχημάτων που κινούνται επί της Ελ. Βενιζέλου με κατεύθυνση από το κέντρο προς το αεροδρόμιο, για αριστερή στροφή προς το νέο parking ή το Ν.Ο.Μ.

Τα οχήματα που εξέρχονται της “Παπαδιαμάντη”, αδυνατούν να εισέλθουν με ευκολία στην Ελ. Βενιζέλου, τόσο προς την κατεύθυνση του Αεροδρομίου, όσο και κυρίως προς το κέντρο της πόλης. 

Τα οχήματα που κινούνται επί της Ελ. Βενιζέλου με κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο, αδυνατούν να επιχειρήσουν νόμιμη αναστροφή στο Μακρύ Γιαλό για κέντρο, παρά μόνο αυτοσχεδιάζοντας & παραβιάζοντας τον Κ.Ο.Κ. στα μετέπειτα “ανοίγματα”, είτε του Ν.Ο.Μ., είτε του “Φόρου”, είτε της παραλιακής, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται.   

Η τοποθέτηση κυκλικού κόμβου “round about” στο σημείο αυτό, θα προσδώσει νέα διάσταση στον κυκλοφοριακό χάρτη της περιοχής και της πόλης, ενώ με βεβαιότητα θα καταδείξει την ανάγκη για τοποθέτηση και άλλων αντίστοιχων σε πολλά άλλα σημεία της Μυτιλήνης (π.χ. έξοδος Μαρίνας, Blue Sea, Κυπρίων Πατριωτών, Αλυσίδα, κ.α.).   

Όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, η τεχνική αυτή της τοποθέτησης κυκλικών κόμβων “round abouts” (ακόμη και πάρα πολύ μικρών), χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (και αντίστοιχου μεγέθους της Μυτιλήνης) και επιλύει με τον καλύτερο τρόπο τα κυκλοφοριακά προβλήματα, χωρίς να χρειάζονται ούτε φωτεινοί σηματοδότες, ούτε παράλληλοι κόμβοι. Κομβικής σημασίας χαρακτηριστικό του “round about”, είναι ότι προτεραιότητα έχουν ΠΑΝΤΟΤΕ τα κινούμενα οχήματα πέριξ αυτού, ενώ όσα εισέρχονται σ’ αυτό έχουν υποχρεωτικά “STOP”.

Το μέγεθος των κυκλικών κόμβων, αναλόγως των αναγκών που καλούνται να εξυπηρετήσουν, μπορεί να κυμαίνεται από εξαιρετικά μικρό (διαμέτρου ούτε καν ενός μέτρου και χωρίς απαραίτητη τοποθέτηση κυκλικού τοιχίου), μέχρι και εξαιρετικά μεγάλο (τόσο που να χωράει και μία ολόκληρη πλατεία, όπως είναι για παράδειγμα η πλατεία του αρχαίου ενυδρείου στο Μακρύ Γιαλό, που προσομοιάζει με ένα μακρόστενο “round about”, αλλά που για διάφορους λόγους δεν λειτουργεί πλήρως ως τέτοιο).    

Το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα της εφαρμογής αυτής, είναι ότι προσφέρει τη δυνατότητα αναστροφής προς όλες τις κατευθύνσεις, μειώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κυκλοφοριακά φορτία και την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Απόλυτα κερδισμένοι της τεχνικής του “round about” είναι οι επαγγελματίες όλων των ειδών (ταξί, φορτοεκφορτώσεις, κ.α.). Επιπλέον, λόγω της αναγκαστικής διακοπής της ευθείας πορείας, που επιβάλλεται από τη ύπαρξη των σημάτων “STOP”, μειώνει αισθητά τα βαριά ατυχήματα. 

Στη Λέσβο δεν έχει ποτέ και πουθενά εφαρμοστεί η εξαιρετικά αποτελεσματική αυτή μέθοδος, με αποτέλεσμα να είναι εντελώς άγνωστη μέχρι σήμερα. Ωστόσο, αν εφαρμοστεί σωστά σε ένα δύο σημεία, άπαντες θα αντιληφθούν τη χρησιμότητά της.        

Λόγω της μηδαμινής εξοικείωσης των οδηγών της Μυτιλήνης με την καινοτόμο αυτή τεχνική, προτείνω να εφαρμοστεί δοκιμαστικά (με επίβλεψη) και με προσωρινά  τοιχία (πλαστικοί κύβοι με νερό) στο εν λόγω σημείο και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας για βοήθημα φωτογραφικό υλικό από αντίστοιχες εφαρμογές άλλων πόλεων (παρατίθενται σχετικές φωτογραφίες).

Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει σχετική γνωμάτευση και εμπλοκή εξειδικευμένου συγκοινωνιολόγου, ο οποίος όμως απαραιτήτως θα πρέπει να έχει ασπαστεί και υιοθετήσει την εν λόγω “σχολή σκέψης” και να έχει θητεύσει επί της τεχνικής, με την επιτυχή εφαρμογή της σε άλλες ελληνικές πόλεις».  

Η παραπάνω εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Σώμα και σύμφωνα με τις σχετικές αρμοδιότητες λήψης τελικών αποφάσεων για κυκλοφοριακά θέματα που έχουν ανατεθεί στη Δημοτική Κοινότητα, η τελική απόφαση της Δ/Κ Μυτιλήνης έχει αποσταλεί προς εκτέλεση στην αρμόδια Αντιδημαρχεία Ποιότητας Ζωής, που έχει την ευθύνη υλοποίησης των αποφάσεων.   

Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,                                              Ο Γραμματέας του Συμβουλίου

  Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                                Γιώργος Καρίνος