Κέντρου Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στην Λέσβο σχεδιάζει η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια σχεδιάζει την ανέγερση και λειτουργία ενός Κέντρου Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών, καθώς και οικογενειών που ζητούν άσυλο, συνολικής χωρητικότητας 200-250 ατόμων περίπου.


Για τη χρηματοδότηση του κτιρίου, η Περιφέρεια θα πάρει δάνειο 2 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το μεταναστευτικό, οι δράσεις που προωθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη βελτίωση της κατάστασης, καθώς και οι συνέπειες στον κοινωνικό ιστό των νησιών μας, μπήκαν τη Δευτέρα το βράδυ στο μικροσκόπιο του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε.

Στη συζήτηση, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν, ανέπτυξαν τις θέσεις και τις απόψεις τους για το ζήτημα, ενώ έγιναν αναφορές από τους αντιπεριφερειάρχες Χίου και Σάμου στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η υφιστάμενη κατάσταση στα νησιά τους.
Όπως ανέφεραν οι Ν. Κατρακάζος και Στ. Κάρμαντζης, μπορεί τα νησιά τους να μην έχουν δεχθεί τον όγκο των προσφύγων και μεταναστών που δέχθηκε η Λέσβος, ωστόσο και αυτοί παλεύουν με τις λιγοστές δυνάμεις τους και χωρίς τη βοήθεια εθελοντικών οργανώσεων και Μ.Κ.Ο., όπως υπάρχουν στη Λέσβο, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Μάλιστα, στη Χίο, όπως ανέφερε ο Στ. Κάρμαντζης, η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πολύ δύσκολη, με την απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Η κεντρική εισήγηση έγινε από την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστ. Καλογήρου, η οποία αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε σχέση με το μεταναστευτικό: Η πρώτη δραστηριότητα είναι η ανάδειξη του θέματος στο Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο 
των εκδηλώσεων Open Days, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 15 τρεχ. Όπως τόνισε, υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ξένους ευρωβουλευτές για το θέμα, ενώ συμμετείχαν και οι Περιφέρειες Σικελίας, Καλαβρίας, καθώς και η Ένωση Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών της Ευρώπης.

Επιπλέον, η Χρ. Καλογήρου επισήμανε ότι αυτή την περίοδο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σχεδιάζει την ανέγερση και λειτουργία ενός Κέντρου Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών, καθώς και οικογενειών που ζητούν άσυλο, συνολικής χωρητικότητας 200- 250 ατόμων περίπου. Η μελέτη γίνεται από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ για τη χρηματοδότηση του κτιρίου αυτού, η Περιφέρεια θα πάρει δάνειο 2 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης και μάλιστα τα χρήματα αυτά θα δοθούν με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Όπως τόνισε η Χρ. Καλογήρου, το Κέντρο θα κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές και στόχο να λειτουργήσει ως πρότυπο για άλλες περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Αναφερόμενη, στη συνέχεια, στις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη βελτίωση των συνθηκών στο θέμα του μεταναστευτικού, τόνισε: «Θα μπορούσα να σας πω με κάθε επίγνωση και ευθύνη που μου δίνει ο ρόλος της Περιφερειάρχη, ότι πραγματικά κάνουμε το μέγιστο που μπορούμε, προκειμένου να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, για να αναδείξουμε το θέμα μας ευρωπαϊκά και διεθνώς και βεβαίως είμαστε εδώ, για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο και νομίζω πως και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να ανταποκριθούν σε αυτή τη μεγάλη δυσκολία που υπάρχει, ώστε κατ' αναλογία να συνδράμουν στο ζήτημα, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπιστεί».

ΕΛΑΧΙΣΤΑ

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Γιακαλής, τόνισε μεταξύ άλλων, πως η κατάσταση είναι δραματική και ότι η Περιφέρεια έχει κάνει ελάχιστα πράγματα για να βοηθήσει τόσο στην ανακούφιση των ντόπιων κατοίκων, όσο και των προσφύγων. Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική για το θέμα της δανειοδότησης για την ανέγερση Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφύγων, αλλά και για τις δραστηριότητες του Open Days, τις οποίες χαρακτήρισε δυσανάλογα δαπανηρές, αφού στοίχισαν στο Περιφερειακό Ταμείο Β. Αιγαίου 30 χιλ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

ΑΚΡΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

Στην τοποθέτησή της, η επικεφαλής της παράταξης «Β. Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή» Αγλ. Κυρίτση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ως χώρα και ως Περιφέρεια καλούμαστε να διαχειριστούμε μια συνεχώς διογκούμενη κρίση. Είχαμε επισημάνει από τις αρχές της άνοιξης, ότι η κρίση αυτή έχει υπευθύνους όλους εκείνους τους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι στο βωμό των συμφερόντων διαλύουν ολόκληρες χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο, την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά και οι προσφυγικές ροές αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, τζογάρει με την Τουρκία, με το ενδιαφέρον του Βερολίνου να είναι πλέον δεδομένο και μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι ευθείες προτροπές για κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας. Το ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, έχει βέβαια ανθρωπιστικό χαρακτήρα, είναι, όμως, και άκρως πολιτικό και ως τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε».

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

«Η Ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στρατής Κόρακας, αντί να συμβάλει στην εκτόνωση αυτής της κατάστασης, ισχυρίζεται ότι με τις θέσεις της αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ας μην κρυβόμαστε, είναι να συγκρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες σε τρίτες χώρες, όπως είναι ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τουρκία, τα Σκόπια κ.λπ.

Διαπιστώνεται ταυτόχρονα πόσο υποκριτικές είναι όλες οι διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες καταπατούν καθημερινά με το χειρότερο τρόπο, τα δικαιώματα των προσφύγων».

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ;

Αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού, ο επικεφαλής της παράταξης «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο» Γιάννης Σπιλάνης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν κατέθεσε προτάσεις για τα ζητήματα του μεταναστευτικού, ούτε και απολογισμό των όσων έχει κάνει μέχρι σήμερα. «Ακούσαμε γενικότητες και δεν έχουμε καταλάβει ακόμη το ρόλο της Περιφέρειας, όλα είναι μια κατάσταση χύμα, από την οποία είναι αδύνατον να καταλάβουμε τι γίνεται. Για να μην έχουμε προβλήματα με τις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να υπάρξει σαφής οριοθέτηση των ρόλων κάθε φορέα. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο, κάτω από αυτές τις συνθήκες, όμως, χρειαζόμαστε να έχουμε κι εμείς προς τα έξω μια ξεκάθαρη εικόνα».

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής του Οικολογικού Ανέμου Βασ. Μπάλλας, αναφέρθηκε στις δράσεις που γίνονται στη Χίο από το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. «Δυστυχώς, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δεν έχουμε δει αυτό το διάστημα καμία σημαντική πρόταση, ούτε κάποια πρωτοβουλία, στην οποία να πρωταγωνιστεί η Περιφερειακή Αρχή».

Η Περιφέρεια δεν είναι υποχρεωμένη σε καμία περίπτωση να δέχεται τις πολιτικές που μετατρέπουν τον τόπο μας σε σκλαβοπάζαρο και χωματερή ψυχών, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ Ανδρέας Μπάλλας. «Η επιλογή της δημιουργίας του Κέντρου Ασυνόδευτων είναι κατά την άποψή μου μια άστοχη πρωτοβουλία και θεωρώ ότι η Περιφέρεια θα έπρεπε να αξιοποιήσει διαφορετικά αυτά τα χρήματα».
                                                                  

Πηγή Δημοκράτης Μυτιλήνης/ Μ. Χατζηγεωργίου