CNN: Ο καταλυτικός ρόλος του Facebook στο ταξίδι των προσφύγων στην Λέσβο

 «Ό,τι χρειαζόμαστε είναι εδώ μέσα», δηλώνει πρόσφυγας που έφτασε στη Μυτιλήνη


Το Facebook παίζει, όπως αποκαλύπτεται,  καταλυτικό ρόλο στην οργάνωση της διαφυγής των προσφύγων από τη Συρία και στην διευκόλυνση της προσπάθειας τους να φτάσουν στην Ευρώπη.  

Ρεπορτάζ του CNN ξεκινά με την επισήμανση ότι ένα εισιτήριο από την Τουρκία για το λιμάνι της Μυτιλήνης κοστίζει για τους άλλους μόλις 36 δολάρια για ένα ταξίδι 45 λεπτών, όμως η προσπάθεια των Σύρων προσφύγων να περάσουν στην ευρωπαϊκή ακτή τους κοστίζει περίπου 1.350 δολάρια τα οποία καταβάλλουν στους διακινητές.  

 Ο Τζόζεφ, ένας Χριστιανός από τη Συρία, λέει στο δίκτυο ότι πλήρωσαν αυτός και η εννεαμελής οικογένεια του, 14 χιλιάδες δολάρια για αυτό το επικίνδυνο ταξίδι σε υπερφορτωμένες βάρκες.

"Είναι πολύ ακριβά, αλλά η ψυχή είναι πιο ακριβή," εξηγεί, μιλώντας για τον πόλεμο που πλησίαζε την πόλη Ταρτούς όπου εργαζόταν σαν λογιστής.  

Αυτό που εντυπωσιάζει τον δημοσιογράφο του δικτύου είναι η οργάνωση των προσφύγων η οποία βασίζεται σε πληροφορίες από το Facebook που κατεβάζουν στο κινητό τους. Μια σελίδα στο Facebook τους λέει τι είδη  να αγοράσουν και πού, όπως π.χ. σκηνές προκειμένου να μείνουν περιμένοντας την αναχώρηση τους από το νησί. 

 Πολλοί από τους μετανάστες έχουν στα κινητά τους τηλέφωνα, φορτωμένους τους αριθμούς  τηλεφώνων των ελληνικών αρχών διάσωσης ώστε να μπορούν να τους καλέσουν όταν τους χρειαστούν.  Σελίδες στο Facebook δίνουν επίσης συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν όταν φτάσουν.    «Υπάρχει πολλή τεχνολογία ... το επίπεδο της οργάνωσης που βλέπω εδώ είναι κάτι καινούργιο", λέει η  Alessandra Morelli, υπάλληλος στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες με εργασιακή εμπειρία σε προηγούμενες ανθρωπιστικές κρίσεις.

"Όταν φτάνουν, ξέρουν ακριβώς πού πρέπει να πάνε, με ποιόν πρέπει  να μιλήσουν. Ξέρουν τι να αγοράσουν," εξηγεί. "Το Facebook πράγματι παίζει ένα απίστευτο ρόλο", τονίζει.  

 Ο 19χρονος Κενάν αλ Μπένι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα των «προσφύγων του  Facebook από τη Συρία. Όταν το σκάφος τους αντιμετώπισε προβλήματα στη θάλασσα κάλεσε με τους φίλους του την Ελληνική Ακτοφυλακή από το κινητό.   "Έχουμε όλους τους αριθμούς τους. Έχουμε GPS στα κινητά τηλέφωνα μας.

Το στέλνουμε σε WhatsApp και έρχονται να μας σώσουν", εξηγεί στο δίκτυο. Ο ίδιος και οι φίλοι του ήταν σαφώς προετοιμασμένοι για αυτό το ταξίδι. Πολλοί από αυτούς φορούσαν αδιάβροχα σακουλάκια γύρω από το λαιμό τους για να μεταφέρουν τα έγγραφα τους και την ταυτότητα τους.  

 Λέει επίσης ότι υπάρχουν μία σειρά από σελίδες  στο Facebook για κινητό τηλέφωνο, όπου οι Σύριοι στέλνουν συμβουλές στους συνοδοιπόρους τους στο μονοπάτι προς την Ευρώπη.
Μία σελίδα περιλαμβάνει φωτογραφίες από το τι είδους σκηνή για κάμπινγκ να αγοράσει κάποιος, καθώς και τις κατευθύνσεις για ένα οικονομικό ξενοδοχείο στην Αθήνα.   Στα social media υπάρχει και η προτροπή να τρυπάνε τις βάρκες τους όταν φτάνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να είναι αδύνατη η ρυμούλκηση τους πίσω στα τουρκικά.  

 "Ό, τι χρειάζεστε," λέει ο αλ Μπένι, είναι  στο Facebook, το Twitter, το WhatsApp και το Viber. Ο ίδιος ξεκίνησε αυτό το ταξίδι για να συνεχίσει τις πανεπιστημιακές σπουδές του, δεδομένου ότι ο πόλεμος είχε κάνει αδύνατη την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Συρία. Ο αδελφός του βρίσκεται ήδη εκεί, έχοντας κάνει πρόσφατα την ίδια διαδρομή με την βοήθεια των λαθρεμπόρων.  


 Πηγή: www.lifo.gr