Εισήγηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο για το μεταναστευτικό

Έκκληση στην Ευρώπη να δείξει το πραγματικό πρόσωπο της αλληλεγγύης, ώστε να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, απηύθυνε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου μιλώντας στη
συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη παρουσία τοπικών φορέων.

Η Περιφερειάρχης, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου μη διαχειρίσιμη, παρά τις σκληρές και συνεχείς προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της που πλήττεται άμεσα, καθώς και την αυταπάρνηση των σωμάτων ασφαλείας και υποστήριξε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η συνθήκη του Δουβλίνου, να κινηθούν οι μηχανισμοί που θα επιτρέψουν την άμεση κατασκευή των υποδομών υποδοχής μακριά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις καθώς και να εκπονηθεί σχέδιο επιμερισμού των προσφύγων στα κράτη μέλη, ώστε να γίνεται συντονισμένα, με τρόπο που θα διασφαλίζει όχι μόνο την ασφάλεια αλλά και την αξιοπρέπειά τους.

Η κα. Καλογήρου διαβεβαίωσε ότι οι Ελληνικές Περιφέρειες είναι έτοιμες στο πλαίσιο αυτό να αναλάβουν κεντρικό ρόλο και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Να ορίσει τις Περιφέρειες απευθείας δικαιούχους στο Ταμείο για τη Μετανάστευση, ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν προτάσεις για τη δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας.

Να συντονίσει κοινές προτάσεις των Περιφερειών με Διεθνείς Οργανισμούς και Οργανώσεις, ώστε ακόμα και στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Ταμείου να είναι δυνατή η υποβολή προτάσεων.

Να προωθήσει την ενεργό εμπλοκή των Ευρωπαϊκών Οργανισμών, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα παρέμβασης.

Επίσης, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει άμεσα την κατανομή των προσφύγων ανά κράτος μέλος, σημειώνοντας ότι καμία χώρα δε μπορεί να απέχει από την κατανομή αυτή.

 «Οι ελληνικές περιφέρειες δε ζητάμε λεφτά, ούτε ψάχνουμε αφορμή για να διεκδικήσουμε ρόλο. Απαιτούμε λύση στο πρόβλημα που οδηγεί σε απόγνωση και εξαθλίωση τους συνανθρώπους μας και σε οικονομικό μαρασμό και ριζοσπαστικοποίηση την κοινωνία μας. Και διαθέτουμε την τεχνογνωσία, τη στελέχωση και την επαφή με τις τοπικές δυνάμεις ώστε να πετύχουμε τη λύση αυτή, αρκεί να διατεθούν οι ανάλογοι πόροι και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες», είπε και σημείωσε:

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τους ανθρώπους που φτάνουν στην πατρίδα μας ικετεύοντας για τη ζωή τους αβοήθητους, ούτε όμως να επιτρέψουμε η ανθρωπιστική κρίση να καταστρέψει την οικονομική δραστηριότητα των νησιών μας και τους κατοίκους τους. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα πίεσης προς κάθε κατεύθυνση, εθνική και ευρωπαϊκή, ώστε να δοθούν λύσεις αποτελεσματικές και με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».


Οι προτάσεις της ΕΝΠΕ που ψηφίστηκαν ομόφωνα και οι οποίες θα αποσταλούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και την Πρωθυπουργό κα. Βασιλική Θάνου.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνικά νησιά εξαιτίας των ανεξέλεγκτων ροών μεταναστών και προσφύγων - που σε αριθμό ξεπερνούν από την αρχή του έτους τις 180.000 ανθρώπους - και δεδομένου ότι δεν είναι τοπική υπόθεση ούτε καν εθνική αλλά πανευρωπαϊκή σε ό,τι αφορά στη διαχείριση και παγκόσμια σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των αιτίων που την προκάλεσαν, κρίνει ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες τόσες και τέτοιες που να αποτρέψουν, αν όχι να εξαλείψουν τέτοιες κρίσεις που στην αποκορύφωση τους λαμβάνουν ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά.
    Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναδείξει το τεράστιο αυτό πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και τις πτυχές - οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές- που βιώνουν οι μικρές τοπικές κοινωνίες των νησιών που είναι οι πρώτοι υποδοχείς των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
            Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να αναλάβουν άμεσα ουσιαστική δράση κινούμενοι στο πνεύμα των δηλώσεων του Προέδρου της Επιτροπής κ. Γιοuνκέρ που ζητούν την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών υποδοχής και διαβίωσης για τους μετανάστες.
            Η αντιμετώπιση του προβλήματος ωστόσο δεν είναι δυνατόν να γίνει μόνο από τα κράτη μέλη. Απαιτείται η άμεση θεσμική εμπλοκή των περιφερειακών και τοπικών αρχών ως εκφραστές των τοπικών κοινωνιών οι οποίες επωμίζονται το τεράστιο βάρος αυτής της κατάστασης που σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνει, εν τέλει, χαρακτηριστικά τοπικής κλίσης. 


Η ΕΝΠΕ καλεί :

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

Να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτίων που προκαλούν την αύξηση των προσφυγικών  ροών
Να υιοθετήσει άμεσα μέτρα για τον επιμερισμό των βαρών  τόσο σε ότι αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ,όσο και τις χώρες τελικής εγκατάστασης,


 την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Να επισπεύσει τις διαδικασίες διάθεσης ευρωπαϊκών πόρων για τους μετανάστες, απλοποιώντας περαιτέρω τις διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση των όποιων κυβερνητικών σχεδιασμών στο άμεσο προσεχές διάστημα
Να δώσει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης των Περιφερειών στις χρηματοδοτήσεις των ανάλογων διευθύνσεων (DG Migration and Home Affairs) τροποποιώντας το σχετικό κανονισμό που αυτή τη στιγμή τις αποκλείει.

Να προωθήσει ενεργά τη συνέργια Περιφερειών που πλήττονται άμεσα από τις μεταναστευτικές ροές με Διεθνείς Οργανισμούς, ΜΚΟ και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς (Agencies) ώστε να δημιουργηθούν επιλέξιμα σχήματα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανονισμών για την άμεση υποβολή σχεδίων και εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ασύλου, Προσφύγων και Μετανάστευσης.

Να εξετάσει την τροποποίηση των προτεραιοτήτων των διαπεριφερειακών και διασυνοριακών προγραμμάτων και την ένταξη σε αυτές του μεταναστευτικού προβλήματος και της ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

Να αναλάβει πρωτοβουλίες και να εξετάσει άμεσα τη δυνατότητα τροποποίησης των σχετικών κανονισμών που θα επιτρέψουν την απευθείας πρόσβαση στη χρηματοδότηση των Περιφερειών.

Να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών και συναίνεσης στο πλαίσιο της εκδήλωσης αλληλεγγύης όχι μόνο μεταξύ κρατών μελών αλλά και προς τους πληττόμενους απ τον πόλεμο συνανθρώπους μας.


Να διεκδικήσει την αύξηση των κονδυλίων για τη μετανάστευση και την αμεσότερη εμπλοκή των διεθνών οργανισμών που μπορούν να μεταφέρουν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές.