Ουρολοίμωξη: O εφιάλτης των διακοπών

Δεν υπάρχει χειρότερη εκδοχή διακοπών, από αυτή που στιγματίζεται από κάποια πάθηση, αδιαθεσία, ή πρόβλημα υγείας.


Η …ύπουλη ουρολοίμωξη αποτελεί υπ΄ αριθμόν ένα   κίνδυνο, καθώς την τρέχουσα περίοδο περισσεύουν οι βουτιές σε πισίνες και οι επαφές με άμμο που δεν είναι απαλλαγμένη από μικρόβια.

Τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος, τσούξιμο και συχνουρία_ ιδιαίτερα δυσάρεστα, μηδενός εξαιρουμένου. Πρόκειται για λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, που περιλαμβάνει στην απλούστερη μορφή της την κυστίτιδα και την ουρηθρίτιδα ενώ στην πιο σοβαρή, την πυελονεφρίτιδα και την προστατίτιδα.

Κυστίτιδα : λοίμωξη με έντονα συμπτώματα της κύστης_ αφορά κυρίως γυναίκες.

Ουρηθρίτιδα : λοίμωξη στην ουρήθρα που αφορά κατά βάση τους άνδρες.

Πυελονεφρίτιδα: τα μικρόβια φτάνουν στον νεφρό, μέσω των ουρητήρων. Παρουσιάζεται συνήθως ως εξέλιξη αθεράπευτης κυστίτιδας ή ουρηθρίτιδας.

Προστατίτιδα : λοίμωξη που πλήττει άνδρες.

Νερό, για πρόληψη

Μόλις αντιληφθείτε ότι κάτι συμβαίνει, πίνετε πολλά υγρά, έτσι ώστε να βοηθήσετε την κύστη σας να «καθαρίσει». Δεν είναι διόλου απίθανο να υποχωρήσουν τα έντονα κυστικά ενοχλήματα, χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Αν παρ' όλα αυτά συνεχίσετε να έχετε ενοχλήσεις, απευθυνθείτε στον παθολόγο ή τον ουρολόγο σας, ο οποίος θα σας συστήσει κατά πάσα πιθανότητα να κάνετε καλλιέργεια ούρων, ώστε να ανιχνευτεί το είδος του μικροβίου που έχετε, και στη συνέχεια θα σας χορηγήσει την κατάλληλη αντιβίωση.

Αν βρίσκεστε σε διακοπές και δεν έχετε τη δυνατότητα εξετάσεων, μπορείτε να προμηθευτείτε μια αντιβίωση ευρέως φάσματος, σε επικοινωνία πάντα με το γιατρό σας. Είναι σημαντικό, να μην παίρνετε την αντιβίωση για μικρότερο διάστημα από όσο απαιτείται (τουλάχιστον 7 ημέρες).

Στην περίπτωση που εκτός από ουρολοίμωξη, έχετε και έτερον ήμισυ, φροντίστε να ρωτήσετε τον ιατρό σας αν πρέπει να ακολουθήσει και το άλλο μέλος του ζευγαριού την ίδια φαρμακευτική αγωγή.

Η σεξουαλική επαφή αποτελεί και αυτή πύλη εισόδου μικροβίων, με το ουροποιητικό σύστημα να παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

Προσοχή, για τις εγκύους

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι έγκυοι, καθώς δεν ενδείκνυται αντιβίωση μετά τον 3ο μήνα της κύησης. Οι μέλλουσες μητέρες είναι ευάλωτες στις λοιμώξεις, εξαιτίας της κατακράτησης ούρων που καταγράφεται την ιδιαίτερη αυτή περίοδο.

Κινδύνους αντιμετωπίζουν, επίσης, άτομα που αγαπούν τις εναλλαγές ερωτικών παρτενέρ, όσοι δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και εκείνοι που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις (π. χ. έχουν βάλει καθετήρα).

Πώς θα προφυλαχθείτε

Πίνετε νερό. Μην αναβάλλετε τις επισκέψεις στην τουαλέτα. Όταν τα ούρα μένουν για αρκετή ώρα στην κύστη, αυξάνεται η πιθανότητα πολλαπλασιασμού των μικροβίων.

Μην ξεχνάτε το προφυλακτικό. Καλό είναι, επίσης, να ουρείτε αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή, ώστε να απομακρύνονται τα μικρόβια που πιθανόν έχουν μεταφερθεί στην περιοχή της ουρήθρας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνετε και στην υγιεινή της γενετήσιας περιοχής. Φροντίστε, κάθε φορά που ουρείτε, να σκουπίζεστε με φορά από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να μην επιμολύνεται το ουροποιητικό από τα μικρόβια του εντέρου.

Η συχνή χρήση ειδικών αντισηπτικών πρέπει πάντως να αποφεύγεται. Τέτοια προϊόντα ευνοούν την ανάπτυξη κολπίτιδων, γιατί διαταράσσουν το pΗ του κόλπου, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων

Αποφύγετε τα συνθετικά εσώρουχα, επιλέξτε βαμβακερά, αποφύγετε και τα εσώρουχα τύπου στρινγκ. Μη φοράτε συχνά εφαρμοστά ρούχα, π. χ. παντελόνια, δεν αφήνουν την περιοχή να «αναπνεύσει» (στο ζεστό και υγρό περιβάλλον ευνοείται η ανάπτυξη και η επιβίωση των μικροβίων). Πιθανό είναι επίσης να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς στην περιοχή του περινέου μέσω της τριβής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για προσβολή από μικρόβια.