ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ “ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ” από δημότες της Λέσβου

Σε μία μικρή πόλη όπως η Μυτιλήνη και στο νησί μας γενικότερα, το πρόβλημα της ηχορύπανσης δεν έχει την ίδια διάσταση με αυτό μιας μεγαλύτερης πόλης, δεν πάυει όμως να είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτο εδώ και πολλά χρόνια.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με έντονους θορύβους που προέρχονται κατά κύριο λόγο από εξατμίσεις και κόρνες δικύκλων και αυτοκινήτων και κατά δεύτερο λόγο από θορύβους ανθρωπίνων δραστηριοτήτων (αθλητικά και μουσικά δρώμενα, κινητά μεγάφωνα, κ.α.), από κλαμπ και καφετέριες με πολύ δυνατή μουσική και από ανήσυχα ζώα - τα τελευταία μάλιστα στην απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία τους, δεσποζόμενα.

Σε πολλές περιπτώσεις δε, έχει παρατηρήθει οτι έντονα φαινόμενα ηχορύπανσης παρουσιάζονται ακόμα και κατά τη διάρκεια των ωρών κοινής ησυχίας, πράγμα που ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να προκαλέσει έντονη ανησυχία και εκνευρισμό ανάμεσα στους κατοίκους.

Μία πόλη που θέλει να βάζει σε πρώτο πλάνο το “ευ ζην” των πολιτών της, σύμφωνα πάντα με τα νέα πρότυπα αστικής ανάπτυξης καθώς και με την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι ανεπίτρεπτο να αδιαφορεί και να μη λαμβάνει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα, τα οποία μεταξύ άλλων θα προλαμβάνουν ή θα ελαχιστοποιούν τέτοιου είδους προβλήματα. Το θέμα της ηχορύπανσης είναι σίγουρα πολύπλευρο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η αντιμετώπισή του να βασίζεται σε γενικεύσεις, προχειρότητες και βεβιασμένες κινήσεις εντυπωσιασμού. Χρειάζεται απαραίτητα ένα εξειδικευμένο πλάνο προσέγγισης και αντιμετώπισης, που θα λαμβάνει υπόψιν όλα τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας.

Μέχρι όμως αυτό το πλάνο να γίνει πραγματικότητα για το Δήμο Λέσβου και αναγνωρίζοντας την υπερβολική και ανεύθυνη χρήση κόρνας και ακατάλληλων ή παράνομων εξατμίσεων από αυτοκίνητα και μηχανάκια ως την κύρια πηγή ηχορύπανσης για την πόλη και το νησί μας (αν λάβουμε υπόψιν το κομμάτι του πληθυσμού που επηρεάζει, τη διάρκεια του φαινομένου και τους ρυθμούς με τους οποίους επαναλαμβάνεται -καθημερινά, καθ΄όλη τη διάρκεια της μέρας και του έτους- καθώς και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον πληθυσμό η συνεχής έκθεσή του σε ρυπογόνους παράγοντες αυτού του είδους),

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Την εφαρμογή της σχετικής ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ηχορύπανση με συχνούς και έκτακτους ελέγχους, κυρίως σε δρόμους που φαινεται να επιβαρύνονται περισσότερο και επιβολή αυστηρών και αμετάκλητων προστίμων στους παραβάτες (βλ. Παράρτημα).

Την ενημέρωση των δημοτών (μέσω ΜΜΕ, φυλλαδίων, κ.α.) για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα και των συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων και Καθηγητών των λυκείων του νησιού, αφού σε αυτές τις ηλικίες συνήθως γίνεται η πρώτη αγορά μοτοποδηλάτου/μοτοσυκλέτας.

Τη λήψη βοηθητικών/αποτρεπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης, όπως για παράδειγμα η ειδική διαμόρφωση του οδοστρώματος για την μείωση της ταχύτητας. Η ηχορύπανση τις περισσότερες φορές συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση και τη θετική δράση σας σε αυτό το θέμα.


Με την ολοκλήρωση της συλλογής υπογραφών που διοργανώθηκε από ομάδα δημοτών, μία τριμελής επιτροπή συστάθηκε για να παραδώσει το κείμενο του ψηφίσματος μαζί με τις υπογραφές στον διευθυντή της αστυνομικής διεύθυνσης Λέσβου και στον δήμαρχο Λέσβου.

Στη συνάντηση που είχαμε με τον αστυνομικό διευθυντή, παρουσία του διοικητή της τροχαίας, καταθέσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με το πρόβλημα της ηχορύπανσης που προκαλείται από αυτοκίνητα και δίκυκλα καθώς και τις επιπτώσεις που αυτό έχει τόσο στους δημότες όσο και στην εικόνα της πόλης προς τα έξω, αφού πρόκειται για ένα πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και ανυποψίαστοι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο διευθυντής και ο διοικητής μας διαβεβαίωσαν με τη σειρά τους, πως γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για ηχορύπανση, με έμφαση στα δίκυκλα και πως επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα - τα οποία ωστόσο δεν φαινεται να αποθαρρύνουν τους παραβάτες από την επανάληψη της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς. Στο αιτημα μας για περαιτέρω εντατικοποίηση των ελεγχων ήταν θετικοί -παρά την έλλειψη όπως μας ενημέρωσαν σε έμψυχο δυναμικό- και μας ενημέρωσαν πως ειναι δυνατή η καταγγελία από τους πολίτες περιπτώσεων ηχορύπανσης, στα τηλέφωνα 22510-41611 και 22510-22030, καταθέτωντας τον αριθμό πινακίδας του παραβάτη, έτσι ώστε να του γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις. Ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η πληροφορία, πως η Τροχαία ανέλαβε κατά το προηγούμενο σχολικό έτος πρωτοβουλία ενημέρωσης των μαθητών σε πολλά σχολεία του νησιού, με πολυ θετική ανταπόκριση, κάτι το οποίο ζητάμε και στο κείμενο του ψηφίσματος.

Στη συνάντησή μας με τον δήμαρχο Λέσβου, καταθέσαμε κατά τον ίδιο τρόπο τις ανησυχίες μας σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα καθώς και τις προτάσεις μας που θα μπορούσαν σε συνδυασμό με τη δράση της αστυνομίας να οδηγήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κύριος δήμαρχος μας πληροφόρησε πως γνωρίζει την κατάσταση και μας διαβεβαίωσε πως θα εξετάσει τις προτάσεις μας και πως θα κάνει ότι μπορεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων του δήμου.

Από την πλευρά μας, το μόνο που ευχόμαστε είναι να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τις αρμόδιες αρχές όσο και τους συνδημότες μας σχετικά με το συγκεκριμένο χρόνιο πρόβλημα της πόλης μας αλλά και ολόκληρου του νησιού, ελπίζοντας να μπορέσουμε να έχουμε σύντομα κάποια απτά αποτελέσματα. Μέχρι αυτό να συμβεί θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, δρομολογώντας παρεμβάσεις όταν και όπου κριθεί αναγκαίο.

Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας,

Δημότες Λέσβου


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ- ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΛΕΣΒΟ “ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ”