Μυτιλήνη: 4000 μετανάστες εγκλωβισμένοι στο νησί

Ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής


Υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής, ακόμη και χωρίς νερό, 4000 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν εγκλωβισμένοι στο νησί της Μυτιλήνης, όπως έδειξε η διαδικασία ταυτοποίησής τους στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Λέσβο.

Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατο να φύγουν. Τα πλοία της γραμμής είναι γεμάτα από ντόπιους ταξιδιώτες του Δεκαπενταύγουστου και υπολογίζεται ότι η πληρότητα αυτή θα διατηρηθεί τις επόμενες μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι οι αριθμοί αυτοί προέκυψαν μετά την προσπάθεια που υπήρξε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν και με έκτακτο δρομολόγιο μεταφέρθηκαν πάνω από 1.820 άνθρωποι.

Είχε προηγηθεί η αναχώρηση άλλων 1.900 προσφύγων-μεταναστών με τα δυο τακτικά δρομολόγια της Παρασκευής 14 Αυγούστου καθώς και άλλων 950 επίσης με τακτικά δρομολόγια της 15ης Αυγούστου. Συνολικά δηλαδή το εορταστικό διήμερο έφυγαν 4.500 άνθρωποι. Από την Κυριακή όμως 16 Αυγούστου άρχισε η επιστροφή των Ελλήνων εκδρομέων! Χθες Κυριακή έφυγαν μόλις 147 πρόσφυγες. ενώ σήμερα δεν υπάρχει πιθανότητα να φύγουν περισσότεροι από 200! «Εισιτήρια για τον Πειραιά με τα πλοία δεν υπάρχουν μέχρι σχεδόν τα τέλη Αυγούστου. Με ρυθμούς απελευθέρωσης 1.500 με 2.000 ανθρώπων τη μέρα σε μια εβδομάδα και εφόσον δεν έχει υπάρξει λύση, στο λιμάνι θα ζουν περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι» προειδοποίησε, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο εκ των παλιότερων και πλέον έμπειρων τουριστικών πρακτόρων της πόλης Αντώνης Πίκουλος.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έπειτα από πρόσκληση του γενικού γραμματέα Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη στην οποία παραβρέθηκαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο δήμαρχος Λέσβου, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας και υπηρεσιακά στελέχη. Εκεί επισημάνθηκε το άμεσο πρόβλημα μετακίνησης των μεταναστών, που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες καταγραφής. Τονίστηκε μάλιστα ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των αφίξεων και υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων στα πλοία για τη μετακίνηση αυτών εκτός Λέσβου, καθώς και υπερκάλυψη των χώρων διαμονής.

Πέραν όμως των εγκλωβισμένων από το λιμάνι κάθε μέρα περνούν άλλοι 1.500 με 2.000 περίπου πρόσφυγες-μετανάστες που φτάνουν στη Λέσβο. Εκεί γίνεται η πρώτη τους καταγραφή πριν μεταφερθούν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Διαδικασία που συχνά έχει αποτέλεσμα συγκρούσεις μεταξύ των εθνοτήτων πράγμα που έγινε και σήμερα. Αιτία η πολύωρη αναμονή κάτω από τον ήλιο και η προτεραιότητα που δίνεται σε Σύρους πρόσφυγες ιδιαίτερα σε γυναίκες με παιδιά.

Όπως έγινε γνωστό χθες, οι δυο επιχειρηματίες της Λέσβου που δραστηριοποιούνται στην καθημερινή σίτιση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στους καταυλισμούς, έκαναν γνωστό στους αρμόδιους της Ελληνικής Αστυνομίας ότι θα διακόψουν την τροφοδοσία εφόσον δεν καταβληθεί μέρος τουλάχιστον από τα όσα έχουν λαμβάνειν.

Σύσκεψη όλων των εθελοντικών ομάδων-οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα μεταναστών και προσφύγων πραγματοποιήθηκε σήμερα κατόπιν πρόσκλησης του κ. Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη. Θέμα οι ανάγκες των μεταναστών σε υλικά πρώτης ανάγκης και ιδιαίτερα σε φαρμακευτικό υλικό. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των οργανώσεων διατύπωσαν τις προτάσεις τους και τη δραστηριότητά τους ανά χώρο διαμονής. Υποβλήθηκαν κατάλογοι αναγκαίων υλικών και φαρμάκων με σκοπό να προωθηθούν στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου ώστε να ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Ας σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής αναμένεται να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη με σκοπό να πάρει μέρος και σε συσκέψεις για τα προβλήματα από τις ροές μεταναστών και προσφύγων.


Πηγη news.gr