Προσβάσιμη στον κόσμο η “Παραλία…του Θεού” στην καρδιά της Μυτιλήνης-Τα νερά όμως είναι καθαρά; (ΦΩΤΟ)

Εν μέσω των τραγικών στιγμών που ζούμε σαν χώρα, ένα ευχάριστο γεγονός ήρθε να μας δώσει λίγη αισιοδοξία και μικρή χαρά. Η γνωστή πλέον “Παραλία … του Θεού”, που ξαναβγήκε στην επικαιρότητα.  


Δημότες και περίοικοι της περιοχής, απευθύνθηκαν χθες στο Γραφείο της Δημοτικής Κοινότητας και τον Πρόεδρο Πάνο Πίτσιο, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την ανάπλαση, τη διαμόρφωση και τον εξωραϊσμό της μικρής αυτής αμμώδους παραλίας, που βρίσκεται μέσα στον κοινωνικό ιστό της πόλης και συγκεκριμένα στην περιοχή Σουράδα.  

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και 5 περίπου χρόνια, ο Ρουμάνος κάτοικος της περιοχής κ. Augustin Todea, έχει επιδοθεί με αποκλειστικά δική του προσωπική φροντίδα, στην  πλήρη ανάπλαση της μικρής ακτής, ακριβώς μπροστά από το γνωστό “μονόπετρο” και παραδίπλα από το ξωκλήσι του Άγιου Γιάννη.

Εκεί, όπως έχουμε ξαναγράψει, τη δεκαετία του 60 και του 70, οι περίοικοι και όχι μόνο, από τα μικρά παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, κάθε καλοκαίρι κολυμπούσαν και χαιρόταν την καταπράσινη θάλασσα, που φυσικά μετά μολύνθηκε.

Εκεί, ο αείμνηστος Μίμης Γαληνός, πατέρας του σημερινού Δημάρχου, είχε φτιάξει μια μικρή και όμορφη “σκάλα” πρόσδεσης σκαφών, η οποία εδώ και δεκαετίες έχει καταστραφεί, με τους τσιμεντένιους όγκους να παραμένουν στην ακτή παραπεταμένοι ως μία άμορφη μάζα.    

Ο κ. Augustin Todea, με προσωπική ανιδιοτελή εργασία και πιστή εφαρμογή των πλούσιων τεχνικών του γνώσεων, κατάφερε να την μετατρέψει από “κρανίου τόπο” σε μία αμμώδη παραλία, ιδανική για θαλάσσιο μπάνιο μέσα στο αστικό τοπίο της πόλης. Μέχρι και μικρό πρόβολο δημιούργησε, για να κόβεται κάπως το κύμα του καραβιού και του βοριά και να μην παρασύρεται πίσω στη θάλασσα η άμμος. Το αυτονόητο, που κανένας “αρμόδιος” δεν μπορούσε τόσα χρόνια να πράξει, το έκανε ένας “ξένος” μόνος του, χωρίς προαπαιτούμενες μελέτες και ευρωπαϊκό χρήμα, “βάζοντας σε όλους τα γυαλιά”.

Ο ίδιος από τον περασμένο Οκτώβριο, “αυθαίρετα” την έχει ονομάσει “Παραλία του … Θεού”. Και σήμερα, μέσα στο κατακαλόκαιρο, έρχονται να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα του έργου του. 

Μετά από 35 χρόνια εγκατάλειψη, ο κόσμος άρχισε να την “ξαναχρησιμοποιεί”. Και  εμφανίστηκαν οι πρώτοι λουόμενοι, που χαίρονται τα καταπράσινα νερά της και την υπέροχη αμμουδιά της, μαζί με το δημιουργό της κ. Αυγουστή.   

Κι’ εμείς με τη σειρά μας, με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε τα πρώτα αιτήματα των λουομένων και θα προσπαθήσουμε μέσω της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και των  αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, να τα ικανοποιήσουμε:  

Τοποθέτηση 3 – 4 καλαίσθητων κάδων σκουπιδιών,
Κατασκευή ενός ντους (ίσως ως μία προσφορά της γείτονος “ΚΥΨΕΛΗΣ”),
Εγκατάσταση 2 – 3 παγκακίων.   

Μετά το έναυσμα που μας έδωσε ο φίλος μας από τη Ρουμανία τον οποίο το Συμβούλιο της πόλης μας συγχαίρει και ευχαριστεί, σε δεύτερο χρόνο θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να εξωραϊστεί και ο “απόκοσμος” περίγυρος του ορμίσκου και η εγκαταλειμμένη δίοδος πρόσβασης, ώστε το πανέμορφο αυτό σημείο της πόλης, η “Παραλία του … Θεού”, να αποκτήσει τη ζωή του παρελθόντος.    

 
Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,                                              Ο Γραμματέας του Συμβουλίου
   Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                               Γιώργος Καρίνος


Γράφει ο Βαγγέλης Παυλής για τα καθαρά νερά:

Το έχω πει και στο παρελθόν. Το αναφέρω ξανά δίχως να θέλω να ακυρώσω τις προσπάθειες της δημοτικής κοινότητάς μας και του αξιέπαινου εθελοντή και, ασφαλώς αναγνωρίζοντας την ομορφιά του τοπίου αλλά και την ιστορικότητα του τόπου (και τη σημασία του για μας τους Μυτιληνιούς, λόγω των επιχειρήσεων των Ιερολοχιτών). Δεν μπορεί επίσημο έγγραφο να αναφέρει ότι η ακτή είναι "ιδανική για θαλάσσιο μπάνιο", τονίζοντας με πρόδηλη χαρά ότι "εμφανίστηκαν οι πρώτοι λουόμενοι, που χαίρονται τα καταπράσινα νερά της", τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί ρύπανση από αστικά λύματα που εκβάλλονται στη θαλάσσια περιοχή από αγωγό της ΔΕΑΥΛ.


Συνεπώς πρέπει να ελεγχθεί αν το νερό είναι κατάλληλο για κολύμβηση, καθώς για χρόνια βγαίνει από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου η οδηγία ότι απαγορεύεται το κολύμπι "Από τον εξωτερικό λιμενοβραχίονα του λιμένα Μυτιλήνης μέχρι οικία Κ. Σιφναίου."