Στο λιμάνι Μυτιλήνης το εντυπωσιακό ιστιοφόρο SEA CLOUD με 58 Αμερικανούς τουρίστες (ΦΩΤΟ)

Ένα εντυπωσιακό ιστιοφόρο με 58 Αμερικανούς τουρίστες έχει δέσει από το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης συγκεντρώνοντας όλα τα βλέμματα.


Το πλοίο έφθασε στο λιμάνι Μυτιλήνης στις 6 το πρωί προερχόμενο από Χίο και επόμενος σταθμός του είναι το Δικελί. Οι μισοί περίπου από τους επιβαίνοντες ήταν παρατηρητές πουλιών και επισκέφθηκαν την Καλλονή ενώ οι υπόλοιποι περιηγήθηκαν στο Μόλυβο και άλλες τουριστικές περιοχές του νησιού. Το εντυπωσιακό ιστioφόρο "sea cloud" αναμένεται ν' αναχωρήσει στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι.

Το μήκους 109 μέτρων SEA CLOUD, με σημαία Μάλτας,  κατασκευάστηκε το 1931, με 4 ιστία, από το οποία το μεγαλύτερο έχει ύψος 54 μέτρα από το κατάστρωμα, ξεκίνησε τα ταξίδια του ως ιδιωτικό γιότ. Όμως, πλέον είναι ένα θεαματικό κρουαζιερόπλοιο, που προσφέρει ξεχωριστά ταξίδια αναψυχής στη Μεσόγειο και στην Καραϊβική.Έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 64 επιβάτες ενώ έχει και 60 ναυτικούς ως μέλη του πληρώματος.
 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ιστορία του μαγευτικού ιστιοπλοϊκού

Η πρώτη ιδιοκτήτριά του, ήταν  η Marjorie Merriweather Post. Την παραγγελία για την κατασκευή του έδωσε το 1931 σε ναυπηγεία στο Κίελο ο τότε σύζυγος της Marjorie, ένας χρηματιστής της Wall Street.

Η Marjorie, αφοσιώθηκε για περίπου δύο χρόνια στην διακόσμηση και στην διαμόρφωση του πλοίου. Όμως, το 1935 ο έρωτας κάτω από τα μεγάλα πανιά, που καταλαμβάνουν επιφάνεια 3.000 τετραγωνικών μέτρων, έσβησε και το αντρόγυνο χώρισε.

Το  όνομα του σκάφους ήταν τότε «Hussar» και μετά το διαζύγιο πέρασε στην ιδιοκτησία της Marjorie και μετονομάστηκε σε SEA CLOUD.

Μετά τον χωρισμό της η Marjorie παντρεύθηκε τον  Joseph E. Davies και ο γάμος μαζί του τον Δεκέμβριο του 1935 της άνοιξε τους δρόμους και στην διπλωματία.

Έτσι, το 1937 όταν ο Davies ανέλαβε το γραφείο του αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα το SEA CLOUD βρέθηκε στο Λένινγκραντ ως ένα διπλωματικό «πλωτό παλάτι».

Ωστόσο, στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού ο πρόεδρος Ρούζβελτ αρνήθηκε την προσφορά του ζεύγους των ιδιοκτητών για να χρησιμοποιηθεί το σκάφος για πολεμικούς σκοπούς λέγοντας ότι είναι πολύ όμορφο για κάτι τέτοιο, παραδόθηκε αντί ενός συμβολικού τιμήματος στην ακτοφυλακή των ΗΠΑ, απ’ όπου του αφαιρέθηκαν τα κατάρτια και εξοπλίστηκε με οπλισμό.

Μετά το τέλος του πολέμου η ανακατασκευή του SEA CLOUD πήρε σχεδόν τέσσερα χρόνια και τελικά το 1955 πωλήθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αγίου Δομένικου Rafael Leonidas Trujillo Montinas και μετονομάστηκε σε «ANGELITA».

Η προεδρική θαλαμηγός χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως πλωτό σπίτι. Και μετά από την δολοφονία του πρόεδρου Trujillo στις 30 Μαϊου 1961 ξεκίνησε με μέλη της οικογένειάς του για τις Κάνες και ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Όμως, λίγο πριν φτάσει στα Κανάρια νησιά το «ANGELITA» έλαβε μήνυμα και η νέα κυβέρνηση υποχρέωσε το πλήρωμα να γυρίσει πίσω.

Το ακριβό κειμήλιο μετονομάστηκε σε «Patria» και τέθηκε προς πώληση για να καταλήξει 5 χρόνια αργότερα σε μια αμερικάνικη εταιρεία με έδρα στον Παναμά για να μετονομαστεί σε ANTARNA.

Μετά από τις… περιπέτειές της η ANTARNA έμεινε ακινητοποιημένη για 8 χρόνια σε κάποιο λιμάνι, όπου το 1978 εντοπίστηκε από μια ομάδα επιχειρηματιών του Αμβούργου, οι οποίοι το αγόρασαν και αφού το έδωσαν το πρώτο όνομά του Sea Cloud μετέτρεψαν στο σημερινό επιβλητικό κρουαζιερόπλοιο.

Πηγή: pireas2day.gr

Με πληροφορίες lesvosreport.gr