Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων- Λέσβος, 23 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2015 (ΒΙΝΤΕΟ)

ΓΕΩ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ- Γεωδιατήρηση – Διαχείριση Γεωπάρκων - Γεωτουρισμός και Τοπική ανάπτυξη
 

Με επιτυχία και συμμετοχές από όλο τον κόσμο ξεκίνησαν την Τρίτη 23 Ιουνίου 2015 οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων με αντικείμενο "ΓΕΩ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Γεω-διατήρηση – Διαχείριση Γεωπάρκων Γωτουρισμός και Τοπική ανάπτυξη". Το Θερινό Σχολείο οργανώνεται από 23 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2015 στη Λέσβο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων συμμετέχουν 40 στελέχη γεωπάρκων, Καθηγητές Πανεπιστημίων, ερευνητές, υπεύθυνοι φορέων τουρισμού, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης από την Κίνα, την Ταϊλάνδη, τη Σενεγάλη, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρουμανία, το Βέλγιο, την Κύπρο και την Ελλάδα με αντικείμενο την προστασία και διατήρηση φυσικών μνημείων, τη διαχείριση γεωπάρκων και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και προγραμμάτων αειφόρου τουρισμού.

Το Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων διευθύνει ο Καθηγητής Ν. Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και συμμετέχουν και παρουσιάζουν εισηγήσεις μεταξύ άλλων oι:

ο Διευθυντής του Τομέα Γεωλογικών Επιστημών και Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων της UNESCO, Prof. P. Mc Keever
ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τα Γεωπάρκα του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Καθηγητής Jianping Zhang, Σύμβουλος της UNESCO  σε θέματα Γεωπάρκων.
ο Διευθυντής του Γεωπάρκου Haute Province της Γαλλίας Δρ. Guy Martini, Μέλος του Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO.
η Διευθύντρια της απολιθωματοφόρας θέσης Messel Pit της Γερμανία Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, Δρ. M. - L. Frey.
ο επιστημονικός υπεύθυνος του Γεωπάρκου Ψηλορείτη Δρ. Χ. Φασουλάς, συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων.
ο Διευθυντής του Γεωπάρκου Forest Fawr της Ουαλίας Δρ. J. Atkins, Αν. Συντονιστής του Φόρουμ Γεωπάρκων του Ηνωμένου Βασιλείου.
 ο Διευθυντής του Γεωπάρκου Satun από την Ταϊλάνδη κ. Narongrit Thungprue.
Η Διευθύντρια του ηφαιστειακού Πάρκου Λανζαρότε κα. Μ. Mederos από τα Κανάρια Νησιά, Ισπανία.


Συμμετέχουν επίσης υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από τα Γεωπάρκα Ζigong, Yanquing και Dunhuang από την Κίνα, το Γεωπάρκο Arouca από την Πορτογαλία, το Γεωπάρκο Beigua από την Ιταλία, το Γεωπάρκο Molina and Alto Tajo από την Ισπανία.
Τους συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λέσβου κ. Ελευθέριος Παπαϊωάννου, ο οποίος μετάφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού. Στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της Λέσβου τα οποία συνδυάζονται αρμονικά και πρότεινε στους συμμετέχοντες να τα γνωρίσουν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.
Κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν σε θέματα που αφορούν στις κοινωνικές, οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές διαστάσεις των γεωπάρκων σε σχέση με την τοπική ανάπτυξη και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει για το ρόλο της εκπαίδευσης στην προστασία των φυσικών και γεωλογικών μνημείων και τη λειτουργία και ανάπτυξη των  γεωπάρκων.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε πολλές περιοχές του νησιού με στόχο την γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον, τα γεωλογικά μνημεία, τους οικοτόπους, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους γυναικείους αγροτοτουριστικούς συνεταιρισμούς και τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου.



ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ