Συνεδρίασε η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Λέσβου-10 προτάσεις για την αύξηση του τουρισμού στην Λέσβο

Συνεδρίασε την Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015, υπό τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού – Πολιτισμού, Κώστα Αστυρακάκη και παρόντος του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Λέσβου.

Όλα τα μέλη της (εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι παρατάξεων και εκπρόσωποι τουριστικών φορέων παλλεσβιακής εμβέλειας), εξέφρασαν ομόφωνα την πεποίθηση ότι η Επιτροπή Τουρισμού οφείλει άμεσα να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στα τουριστικά πράγματα του νησιού, με αποκλειστικό στόχο την με κάθε θεμιτό τρόπο τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της Λέσβου. 

Ως εκ τούτου, αρχής γενομένης από τη χθεσινή συνεδρίαση, αποφασίστηκε η Επιτροπή να συνέρχεται σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα (ενδεχομένως και δύο φορές το μήνα), με συγκεκριμένα θέματα ημερήσιας διάταξης και να συντονίζει λεπτομερώς όλες τις ενέργειες που πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα, είτε αυτές αφορούν δράσεις τουριστικού marketing, είτε έργα τουριστικής υποδομής. Επιπλέον θα είναι ο βασικός αποδέκτης προτάσεων, εισηγήσεων, υποδείξεων, παραπόνων, κ.λπ., τόσο από φυσικά πρόσωπα, όσο και από επιχειρήσεις – φορείς του τουρισμού. 

Αν η υλοποίηση των αποφάσεων που θα λαμβάνονται, αφορά άλλους φορείς (π.χ. δημιουργία τουριστικών έργων υποδομής), θα κοινοποιούνται αρμοδίως ώστε τα εμπλεκόμενα “όργανα” να γίνονται αποδέκτες και γνώστες των θεμάτων και να επιλαμβάνονται της άμεσης επίλυσής τους, με τη συμβολή της Επιτροπής.

Τα θέματα που συζητήθηκαν και οι ομόφωνες αποφάσεις που λήφθηκαν, στην πρώτη ουσιαστικά επίσημη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, ήταν τα εξής: 

1.    Πλαισίωση του Αντιδημάρχου και Προέδρου της Επιτροπής Κώστα Αστυρακάκη, από τον Φωκίωνα Θεοδώρου, με καθήκοντα εκτελεστικού γραμματέα της Επιτροπής και από τον Πάνο Πίτσιο με καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου  τουριστικής ανάπτυξης Λέσβου (marketing & destination manager).
  
2.    Ενημέρωση – απολογισμός για τη συμμετοχή του Δήμου Λέσβου στην πρόσφατη αποστολή στην Κωνσταντινούπολη (21 – 24 Μαΐου 2015), όπου με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας της Τζέλης Χατζηδημητρίου στο Ελληνικό Προξενείο,  έγιναν από τον Αντιδήμαρχο Κώστα Αστυρακάκη εποικοδομητικές συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες του τουρισμού. Εξέχουσας σημασίας γεγονός για τη μελλοντική περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Κωνσταντινούπολη, κρίνεται η σημαντική συνεισφορά και δράση σε θέματα που άπτονται του πολιτισμού, του διακεκριμένου Τούρκου επιχειρηματία Jan Elgiz, εγγονού του Χαλίμ Μπέη (Διοικητή της Λέσβου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας) και  ιδιοκτήτη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης.

3.    Με στόχο σύντομα η Λέσβος να γίνει σημαντικός τελικός τουριστικός προορισμός, η διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού σε πρώτη φάση  θα ακολουθήσει τα εξής βήματα: Χωρισμός του νησιού σε 5 ενότητες, με κριτήρια: α) γεωγραφικά χαρακτηριστικά, και β) βαθμό τουριστικής ανάπτυξης:

·         Ανατολική Λέσβος: Πρωτεύουσα Μυτιλήνη και πέριξ περιοχές (χερσόνησος Αμαλής, Θερμή, Μανταμάδος, κ.α.), με εξαιρετικά χαμηλή τουριστική ανάπτυξη.   

·         Νότια Λέσβος: Υπό ανάπτυξη τουριστικές περιοχές κόλπου Γέρας, Πλωμαρίου, Αγιάσου, Πολιχνίτου, Βατερών, κ.α.  

·         Δυτική Λέσβος: Αρκετά, αλλά όχι ικανοποιητικά, ανεπτυγμένες τουριστικές περιοχές Ερεσού, Αντίσης, Σιγρίου, κ.α. 

·         Κεντρική Λέσβος: Εν δυνάμει αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές κόλπου Καλλονής.    

·         Βόρεια Λέσβος: Σχετικά, αλλά όχι επαρκώς, αναπτυγμένη τουριστική περιοχή Μολύβου, Πέτρας, Ανάξου, κ.α.

Για την κάθε γεωγραφική ενότητα και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς – επιτροπές, θα δρομολογηθούν τα εξής: α) καταγραφή τουριστικού πλούτου σε ειδική βάση δεδομένων, β) ταξινόμηση προβλημάτων – ελλείψεις τουριστικών υποδομών, γ) βελτιώσεις – έργα υποδομών, δ) δημιουργία τουριστικού profile κάθε περιοχής, ε) διενέργεια έρευνας marketing σε όλη τη Λέσβο, και στ) εκπόνηση 5 marketing plans (ένα για την κάθε ενότητα).  

4.    Εν όψει της ερχόμενης τουριστικής περιόδου και προκειμένου να βελτιωθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με τη Βόρειο Ελλάδα, ορίστηκε Επιτροπή με τους Βαγγέλη Μυρσινιά, Γιάννη Σαμιώτη και Πάνο Πίτσιο, η οποία άμεσα και σε συνεργασία με την Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης, θα διερευνίσει τη δυνατότητα της δρομολογημένης επανασύνδεσης Λέσβου – Θεσσαλονίκης.

5.    Η λειτουργία του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα καθ’ όλη τη θερινή περίοδο 2015 (προσωρινά στο κτήριο του Τελωνείου), με το υπάρχον προσωπικό και υπό την καθοδήγηση της εθελόντριας Νίκης Ζουμπούλη (απολύτως εθελοντική προσφορά).
   
6.    Παρουσίαση – ενημέρωση της έκθεσης προόδου σύμβασης Δήμου Λέσβου και “Intraway” (Management & Technology Consultants), που αφορά σε άμεσες προωθητικές ενέργειες του νησιού.

7.    Δημιουργία μικρών εποχιακών & θεματικών projects – “τουριστικών προϊόντων”, από Σεπτέμβριο 2015 έως Ιούνιο 2016, όπως π.χ.: “Long weekends από Αθήνα σε συνεργασία με λεσβιακούς συλλόγους της πρωτεύουσας”, “Χριστούγεννα στη Λέσβο 2015 – 16”, “Λεσβιακή αποκριά 2016: Τα Γιούνια”, “Εαρινό – πασχαλινό τουριστικό προϊόν 2016”, “Ο Άγιος Βαλεντίνος …. της Μυτιλήνης”, “Ταχέως αναπτυσσόμενο προϊόν Weddings”, “Projects για Τούρκους σε περιόδους αργίας (π.χ. ραμαζάνι)”, κ.α. Στο επόμενο διάστημα, μπορούν να κατατεθούν ιδέες – προτάσεις από συλλόγους, φορείς και φυσικά πρόσωπα.      

8.    Διερεύνιση δυνατότητας διοργάνωσης επιχειρηματικών αποστολών, επ’ ευκαιρία των διεθνών γενικών – εμπορικών εκθέσεων Σμύρνης και Θεσσαλονίκης (τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου 2015), σε συνεργασία με άλλους φορείς. Οι εν δυνάμει αποστολές θα περιλαμβάνουν όλο το επιχειρηματικό φάσμα, δηλαδή εμπορικές επιχειρήσεις, τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, κ.α.), παραγωγικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κ.α., με στόχο το άνοιγμα νέων εμπορικών δρόμων και αγορών, προς όφελος της τοπικής οικονομίας. 

9.    Αποδοχή πρότασης του Φυσιολατρικού Συλλόγου “ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ”, για ανάπτυξη ορειβατικού τουρισμού στη Λέσβο. Διάνοιξη, καθαρισμός και σηματοδότηση 3 συγκεκριμένων πεζοπορικών μονοπατιών στο κέντρο της Λέσβου τον Αύγουστο 2015, με τη συνδρομή του Δήμου Λέσβου και άλλων φορέων. 

10.  Εξέταση διαφόρων επιμέρους παραμέτρων, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ίδρυσης του “Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου”. Η Επιτροπή επεξεργάστηκε λεπτομερώς και σε βάθος το σχέδιο του καταστατικού και εντός των επομένων ημερών, θα είναι έτοιμο, προκειμένου να συνυπογραφεί από όλους τους συμμετέχοντες φορείς.