Τρεις συντελεστές ΦΠΑ 7%, 14% και 23%

Η κυβέρνηση θέλει στον υπερμειωμένο συντελεστή τα τρόφιμα


Νέο σχέδιο για τις αλλαγές στον ΦΠΑ με ισχυρή δημοσιονομική απόδοση έθεσε η κυβέρνηση στο τραπέζι του Brussels Group που προβλέπει τρεις συντελεστές 7%, 14% και 23%.

Παράλληλα φαίνεται να εγκαταλείπονται οι εκπτώσεις στον ΦΠΑ μέσω πλαστικού χρήματος και να αναζητούνται άλλα κίνητρα για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές με κάρτες.

Το σχέδιο για το νέο καθεστώς ΦΠΑ που βρίσκεται στο τραπέζι του Brussels Group προβλέπει:

-Εναν υπερμειωμένο 7% στον οποίο θα ενταχθούν τα φάρμακα και τα βιβλία που σήμερα επιβαρύνονται με 6,5% και τα τρόφιμα που βρίσκονται σήμερα σε ΦΠΑ 13%.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν στον υπερμειωμένο ΦΠΑ θα ενταχθούν όλα τα τρόφιμα στο 7% ή θα είναι κάποια βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί και το γάλα. Έτσι θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις σε φάρμακα και βιβλία και σημαντικές μειώσεις τιμών στα τρόφιμα.

-Ενα μεσαίο συντελεστή 14%. Σε αυτόν το συντελεστή η κυβέρνηση θέλει να ενταχθούν τα ξενοδοχεία (από 6,5% σήμερα), ο κλάδος της εστίασης, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του φυσικού αερίου (από 13%).

-Διατήρηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ 23% στον οποίο θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και οι υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην επέλθει καμία μεταβολή στις λιανικές τιμές σε είδη ένδυσης και υπόδησης, υγρά καύσιμα, διαρκή καταναλωτικά αγαθά, αυτοκίνητα, ακίνητα κ.ά.

«Η πρόταση σχετικά με τον ΦΠΑ που καταθέσαμε είναι εξόχως υπεύθυνη, αναπτυξιακή, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και το Δημόσιο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

«Οι θεσμοί μας λένε εδώ και χρόνια ότι είναι σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ. Οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Μακάρι να μπορούσαμε ψυχρά, τεχνοκρατικά και εμπειρικά να προχωρήσουμε σε συμφωνία», είπε.

Υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις που εμποδίζουν την τεχνοκρατική αυτή διευθέτηση , είπε ο υπουργός. Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι που να θέλουμε πιο πολύ από το να κλείσουμε μια συμφωνία και να λειτουργήσουμε ως κανονική χώρα.

Πηγη newsbeast.gr