Σε αυτό το λιμάνι δεν πιάνει το πλοίο της γραμμής από την Λέσβο…

Στο κτήριο του επιβατικού σταθμού του ΟΛΘ επικρατεί καταθλιπτική σιωπή, ενώ οι χώροι ζωντανεύουν μόνο όταν υπάρχουν αφίξεις κρουαζιεροπλοίων που για λίγες ώρες, πιάνουν transit στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης


της Άννης Καρολίδου

Οι γιορτές του Πάσχα ήρθαν και η Θεσσαλονίκη παραμένει αποκλεισμένη ακτοπλοϊκά αφού από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν εκτελούνται δρομολόγια ούτε προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στο κτήριο του επιβατικού σταθμού επικρατεί καταθλιπτική σιωπή, ενώ οι χώροι ζωντανεύουν μόνο όταν υπάρχουν αφίξεις κρουαζιεροπλοίων διεθνών γραμμών που για λίγες ώρες, πιάνουν transit στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη, λόγω γεωγραφικής θέσης, ποτέ δεν υπήρξε ο ομφαλός της ακτοπλοΐας στη χώρα μας, αλλά οπωσδήποτε γνώρισε πριν το 2010 πολύ καλύτερες ημέρες. Για χρόνια, η Θεσσαλονίκη, συνδέονταν ακτοπλοϊκά με την Κρήτη, αλλά και με Σποράδες, με πολύ πυκνότερα δρομολόγια.

Τώρα, που το κόστος του πετρελαίου μειώθηκε και τα υψηλά διόδια κάνουν ασύμφορη τη μετακίνηση με αυτοκίνητο, η Θεσσαλονίκη ακτοπλοϊκά είναι παροπλισμένη και το μόνο μη εμπορικό πλοίο που πιάνει είναι το Ro/Ro «Πελαγίτης».

Η άσκημα κτυπημένη από την κρίση ακτοπλοΐα, μετά και την περικοπή των επιδοτήσεων κατά 50% μεταξύ 2008-2014, άφησε τη Θεσσαλονίκη έξω από τις τακτικές της γραμμές. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014, καλοκαίρι αλλά και χειμώνα, ο «Θεόφιλος» της ΝΕΛ έκανε το δρομολόγιο για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ περιοδικά έπιανε Θεσσαλονίκη και το «Μυτιλήνη Εξπρές».

Φέτος, παρότι μπήκε η άνοιξη και ήρθε το Πάσχα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη επανέναρξης δρομολογίων. Με δεδομένα τα γνωστά τα οικονομικά προβλήματα της ΝΕΛ, αναμένεται το αρμόδιο υπουργείο να προκηρύξει τη γραμμή, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει ανταπόκριση.

Αν δεν ήταν και η διεθνής κρουαζιέρα, ο επιβατικός θα έμενε ολότελα σιωπηλός. Πέρασε η εποχή του 2007, που έπιαναν στη Θεσσαλονίκη ως και 11 επιβατικά την εβδομάδα, ακόμη και το εντυπωσιακό «Κεντέρης». Αξίζει να σημειωθεί  ότι το 2004, σε εποχή που δεν έπιαναν κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι, από το λιμάνι είχαν περάσει 209.066 επιβάτες. Μετά κόπηκε η Κρήτη, κόπηκαν οι Σποράδες, ήρθε και η κρίση και το 2010 οι επιβάτες μειώθηκαν στις 100.755, κυρίως εποχικούς τουρίστες.

Το 2014, η επιβατική κίνηση εσωτερικού ήταν κοντά 12.500 άτομα. Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους.

Τώρα πλέον, ζωή στο επιβατικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δίνει η διεθνής κρουαζιέρα. Πέρυσι οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ήταν 31 τον αριθμό και ήδη για φέτος έχουν δηλωθεί 31, που αναμένεται οτι θα φτάσουν τις 34- 35. Στις 31 Μαρτίου έπιασε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της σεζόν και τη Δευτέρα του Πάσχα αναμένεται το επόμενο.

Αυτές οι περίπου 20.000 ξένων τουριστών κρουαζιέρας, είναι που δίνουν ζωή στον επιβατικό σταθμό, καθώς οι Θεσσαλονικείς και οι βορειοελλαδίτες που θέλουν να ταξιδέψουν για τα νησιά, αναγκάζονται να μεταβούν με άλλο μέσο, στο Βόλο, τον Πειραιά ή σε κάποιο από τα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας, για να πάρουν το πλοίο. Φυσικά, για το λόγο αυτό, πάρα πολλοί επιλέγουν για τις διακοπές τους παραθαλάσσιες περιοχές και όχι κάποιο από τα τόσα ελληνικά νησιά.

Παρά την απογοητευτική κατάσταση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, η ΟΛΘ ΑΕ, προχωράει στην αποκατάσταση εξωτερικά, το διατηρητέου κτηρίου του επιβατικού σταθμού, επενδύοντας 350.000 ευρώ για το σκοπό αυτό.  Το κτήριο πρέπει να συντηρηθεί, να αναδειχτεί, καθώς, μαζί με τον 1ο προβλήτα, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της…βιτρίνας του λιμανιού.


Πηγη http://www.tsantiri.gr/