Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Λέσβου ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου

Ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, συνεδρίασε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, το Συντονιστικό Όργανο  Πολιτικής Προστασίας, παρουσία των εκπροσώπων των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα της δασοπυρόσβεσης και της προστασίας του δασικού πλούτου.

Σε πρώτη φάση, ο κ. Νικολακόπουλος, πρώην Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έκανε τον απολογισμό και εντόπισε τα σημεία προσοχής που θα βοηθήσουν τόσο στην πρόληψη, όσο και στην καταστολή.

Συγκεκριμένα, έδωσε έμφαση στην άμεση αναγγελία της πυρκαγιάς που επιτυγχάνεται μέσω των πυροσβεστικών κλιμακίων και των ιδιωτών και στην κάλυψη των καυσίμων στους εθελοντές, αλλά του εξοπλισμού τους. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να καλυφθούν τα καύσιμα στα οχήματά τους, προκειμένου να κάνουν τις περιπολίες τους ή και να επεμβαίνουν στην κατάσβεση φωτιάς.

Η παραχώρηση των μικρών πυροσβεστικών οχημάτων που ανήκουν στους Δήμους, κρίνεται αναγκαία για την ενίσχυση του στόλου της Πυρόσβεσης. Θα πρέπει να ελεγχθούν και να ενταχθούν στο σύστημα της δασοπροστασίας, να επισκευαστούν και να επανδρωθούν με εκπαιδευμένα άτομα, γνώστες του αντικειμένου».

Ο κ. Νικολακόπουλος επισήμανε και το πρόβλημα των καθυστερήσεων όσον αφορά στις πιστώσεις για επεμβάσεις σε δασικούς δρόμους και έδειξε την οδό της επίλυσης. «Από τη στιγμή που υπάρχουν τα μηχανήματα και οι οδηγοί αυτών, τόσο την Περιφέρεια, όσο και το Δήμο, θα μπορούσαν να συμβάλλουν».

Ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, εξήρε το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά συνεδρίασε εγκαίρως και πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Ιουνίου.

Η αναγνώριση των δασικών δρόμων για να εντοπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τις βροχοπτώσεις και να αποκατασταθεί η βατότητά τους μετά το Πάσχα, κρίνεται απαραίτητη. Ο Περιφερειακός Διοικητής Ελ. Ελευθεριάδης, επισήμανε επίσης την ανάγκη να διαθέσει ο δήμος τα μικρά πυροσβεστικά οχήματα.

Επισήμανε ότι η περιοχή του Πολιχνίτου είναι η «κόκκινη ζώνη» επικινδυνότητας, αφού τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες εστίες φωτιάς εκδηλώνονται στην ευρύτερη αυτή περιοχή. Πρότεινε δε, τη δημιουργία ομάδας από κτηνοτρόφους και γεωργούς που θα καθοδηγούν τα πυροσβεστικά οχήματα και ζήτησε τη συνεργασία όλων, Θεού θέλοντος και καιρικών συνθηκών επιτρέποντος.

 Ο Χ. Καλλίας, Διοικητής της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας ευέλικτη, να συνεδριάζει ανά 15 ημέρες, έτσι ώστε να υπάρχει ενημέρωση των φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ν' απαγορευτεί η κυκλοφορία σε δάση από τις 15 Ιουλίου έως τις 18 Αυγούστου και τέλος, να διευθετηθεί το θέμα της προμήθειας και κάλυψης του κόστους των καυσίμων στην αερολέσχη (18 20 χιλ. ευρώ)., προκειμένου αυτή να συνεχίσει την εθελοντική της συνεισφορά, εποπτεύοντας τα δάση μας (κόστος τρεις φορές μικρότερο απ' αυτό που απαιτεί η αντίστοιχη περιπολία από ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος).

Ο καθηγητής του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Καλαμποκίδης, αναφέρθηκε στο πληροφοριακό σύστημα πρόληψης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών (ΑΕGIS). 


Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης