Όλη η εγκύκλιος του ΙΚΑ για τη ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις

Δημοσιεύτηκε  από το IKA - ETAM η εγκύκλιος, με την οποία κοινοποιούνται στις διευθύνσεις διακανονισμού του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) οι διατάξεις του νόμου για τη νέα ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτός από το ΝΑΤ, και παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή τους.


Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση

Στη ρύθμιση εντάσσεται το σύνολο της οφειλής δηλαδή η κύρια οφειλή και οι προσαυξήσεις. Η οφειλή κεφαλαιοποιείται τον προηγούμενο μήνα από αυτόν της ρύθμισης και μπορεί να εξοφληθεί μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις ενώ το ποσό της μηνιαίας δόσης, δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στη νέα ρύθμιση, είναι η υποβολή της αίτησης έως τις 30 Απριλίου του 2015 και η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Μαρτίου του 2015 και μετά. Ειδικότερα, για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι τρέχουσες εισφορές των μισθολογικών περιόδων από την 1η Φεβρουαρίου του 2015 και μετά.
Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν, μετά από αίτηση του οφειλέτη, οι οφειλές προς το ΙΚΑ, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 02/03/2015, ήτοι οφειλές περιόδων απασχόλησης έως 31/01/2015 συμπεριλαμβανομένου και του Δώρου Χριστουγέννων του 2014.
Για τον Ο.Α.Ε.Ε., μπορούν να ενταχθούν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, έως τις 31/12/2014 και για τον Ο.Γ.Α. οφειλές χρονικής περιόδου έως τις 30/06/2014.
Μπορούν επίσης να ενταχθούν και οφειλές οι οποίες είναι ήδη ενταγμένες σε υφιστάμενα προγράμματα ρύθμισης καθώς και οφειλές που αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 500.000 ευρώ.

150 μηνιαίες δόσεις για ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ

Επίσης, προβλέπονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις των ασφαλιστικών οφειλών προς το Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. για Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Ε. μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο του Δημοσίου, τους Ο.Τ.Α. Α' και Β' βαθμού, καθώς και για τα Ν.Π.Ι.Δ. και τους Ο.Τ.Α. Α' και Β' βαθμού που επιδιώκουν κοινωφελείς και άλλους δημόσιους σκοπούς.
Η ίδια δυνατότητα παρέχεται επίσης, σε Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και σε Συνεταιριστικές Εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν μετατραπεί σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις και σε Συνεταιρισμούς.
Συγκεκριμένα, οι οφειλές των εν λόγω νομικών προσώπων που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες 2/3/2015 (αφορούν εισφορές περιόδου μέχρι και τον Ιανουάριο έτους 2015), κεφαλαιοποιούνται έως 31/12/2014 και ρυθμίζονται, κατόπιν αιτήσεως, έως 150 ισόποσες, μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών.

Αυτόματη υπαγωγή στη ρύθμιση

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων εντάσσεται αυτοδίκαια, το υπόλοιπο της οφειλής, εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, των οφειλετών που είναι ενταγμένοι στον προσωρινό διακανονισμό του άρθρου 48 του ν.3943/2011. Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την υπαγωγή τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων.

Εκπτώσεις προσαυξήσεων και επιτόκιο

Στους όρους της ρύθμισης προβλέπεται η χορήγηση εκπτώσεων και προσαυξήσεων οι οποίες είναι ανάλογες με τον αριθμό των δόσεων.

Συγκεκριμένα:

Στους οφειλέτες που εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση χορηγούνται εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων και προσθέτων τελών, εξαιρουμένων των αυτοτελώς προστίμων (ΠΕΠ, ΠΕΑΠ, ΠΕΠΑΕ), ως ακολούθως:

- Εφάπαξ καταβολή - ποσοστό έκπτωσης 100%.
- Ρύθμιση έως 36 μηνιαίες δόσεις - έκπτωση 80%.
- Ρύθμιση από 37 έως 50 μηνιαίες δόσεις - έκπτωση 70%.
-Ρύθμιση από 51 έως 72 μηνιαίες δόσεις- έκπτωση 60%
- Ρύθμιση από 73 έως 100 μηνιαίες δόσεις- έκπτωση 50%.

Από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση η κύρια οφειλή, όταν αυτή υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ, βαρύνεται με μηνιαίο επιτόκιο 0,25% (ετήσιο 3%). Για ύψος οφειλής έως 5.000 ευρώ, δεν επιβάλλεται καμία προσαύξηση.

Εάν ο οφειλέτης επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, απαλλάσσεται από το ποσό των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που υπολείπεται, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση.

Στις περιπτώσεις αυτές, από τον ανώτατο αριθμό δόσεων της νέας ρύθμισης (100 δόσεις) θα αφαιρείται ο αριθμός των δόσεων που έχουν καταβληθεί στην προηγούμενη ενεργή ρύθμιση. Ο αριθμός αυτός θα είναι ο ανώτατος αριθμός δόσεων που μπορεί να επιλέξει οφειλέτης στην παρούσα ρύθμιση.

Για παράδειγμα, οφειλέτης με ενεργή ρύθμιση της Νέας Αρχής που έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα 18 δόσεις μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση με αριθμό δόσεων από 1 έως 82 δόσεις.

Οφειλές σε περισσότερα ταμεία

Σε περίπτωση που υπάρχουν οφειλές σε περισσότερα από ένα ασφαλιστικούς φορείς, η ρύθμιση γίνεται ανά ασφαλιστικό οργανισμό. Ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών του προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ή να επιλέξει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του προς έναν εξ αυτών, αφήνοντας σε εκκρεμότητα τις οφειλές προς τους υπόλοιπους.

Καταληκτική ημερομηνία καταβολής των δόσεων της συγκεκριμένης ρύθμισης αποτελεί η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Η ρύθμιση χάνεται στις περιπτώσεις, της καθυστέρησης πέραν της μίας δόσης ρύθμισης, για ένα μήνα, ανά δωδεκάμηνο προγράμματος ρύθμισης, της μη καταβολής τρεχουσών εισφορών.
Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης καθίσταται απαιτητό το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων, ενώ επιδιώκεται η είσπραξή της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Οφέλη της ρύθμισης

Για τους οφειλέτες που εντάσσονται σε ρύθμιση αναστέλλεται η ποινική δίωξη ή η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε, οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και ο χρόνος παραγραφής των οφειλών,.

Για οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και οφειλέτες - ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α, που αποδεδειγμένα κατά το έτος χρήσης 2014 έχουν μηδενικό εισόδημα, αναστέλλεται μετά από αίτησή τους, το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων για περίοδο 12 μηνών.

Στη νέα ρύθμιση δε μπορούν να ενταχθούν οφειλές από προαιρετική ασφάλιση, έκπτωτους προμηθευτές, φαρμακοποιούς, αχρεωστήτως καταβληθείσα μισθοδοσία και υπεξαίρεση.


Πηγή: enikonomia.gr