Εγκαίνια του εικαστικού δρώμενου σύγχρονης τέχνης «αntαllαximα» στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Μυτιλήνης

Τα εγκαίνια του εικαστικού δρώμενου σύγχρονης τέχνης «αntαllαximα» (Ανταλλάξιμα), που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Πέλαγος Πολιτισμού» και χρηματοδοτείται  από το ΕΣΠΑ μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, θα γίνουν την προσεχή Κυριακή 1η Μαρτίου  στο Αρχοντικό Γεωργιάδη στην πόλη της Μυτιλήνης.


Πρόκειται για ένα δρώμενο στο οποίο θα παρουσιαστούν στο κοινό σειρά εικαστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, με επίκεντρο το βιβλίο και τη λαογραφία.  

Ο τίτλος του δρώμενου βασίζεται στον όρο ανταλλάξιμα, όρος που έχει ταυτιστεί άμεσα και με τη Μυτιλήνη, έτσι όπως έχει επικρατήσει στο πέρας της ιστορίας. Βασίζεται στις ανταλλαγές πληθυσμού, περιουσιακών στοιχείων, αλλά και πολιτισμικών χαρακτηριστικών μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας από τον προηγούμενο αιώνα και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, δήλωσε ότι η φετινή προσπάθεια αποτελεί σημείο αφετηρίας ενός φιλόδοξου σχεδίου, που σκοπό έχει η «αntαllαximα» να γίνει ένας ετήσιος θεσμός, που από τον επόμενο κιόλας χρόνο θα επιχειρήσει τη σύζευξη μεταξύ των δύο γειτόνων λαών μέσω της σύγχρονης τέχνης.  
Μέσα από το διάλογο μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων σύγχρονων καλλιτεχνών θα δοθεί το στίγμα της συνύπαρξης στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, αλλά και όλων αυτών των ανταλλαγών και επιρροών που ορίζουν τη σύγχρονη πολιτισμική ταυτότητα αμφίδρομα και από τις δύο πλευρές.

Στο πλαίσιο της «αntαllαximα» θα πραγματοποιηθούν οι εκθέσεις, «Επί» που επιδιώκει να παραθέσει μία ενδεικτική επιλογή σύγχρονων εικαστικών βιβλίων (artists books) δεκατεσσάρων Ελλήνων καλλιτεχνών, «Συν» που θα επιχειρήσει να διερευνήσει τις διαχρονικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε διάφορα επίπεδα και «Σαν» με προμετωπίδες και εξώφυλλα βιβλίων διαφόρων εκδόσεων που σχετίζονται με το έργο του Teriade (Στρατής Ελευθεριάδης). Επίσης, θα πραγματοποιηθεί και ένα δημιουργικό εργαστήριο με την καθοδήγηση και συμμετοχή του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη, ο οποίος θα εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τη διαδικασία έρευνας και παραγωγής ενός εικαστικού βιβλίου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Απριλίου 2015 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.