Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η αγορά του αυτοκινήτου στην Λέσβο

Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η αγορά του αυτοκινήτου στην Λέσβο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των πωλήσεων Ι.Χ. αυτοκινήτων το 2014, μετά τη χειρότερη χρονιά για το χώρο του αυτοκινήτου στο νησί μας που ήταν το 2013.


Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2013 η πορεία στις πωλήσεις των αυτοκινήτων ήταν καθοδική στη Λέσβο, παρότι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καταγράφηκε άνοδος.

Ωστόσο αυτός ο χρόνος φαίνεται πως αποτέλεσε τον «πάτο του βαρελιού», καθώς το 2014, ο κλάδος του αυτοκινήτου στην Λέσβο κατέγραψε μικρή ανάκαμψη και συγκεκριμένα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 81 αυτοκίνητα σε σχέση με το 2013. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως ο αριθμός αυτός δεν είναι σημαντικός αν συγκρίνει κανείς τις πωλήσεις αυτοκινήτων στη Λέσβο με την εποχή προ κρίσης. Η πτώση ωστόσο στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων δεν οφείλεται μόνο στα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση, αλλά και στο νέο σύστημα τελών κυκλοφορίας που καθιερώθηκε το 2011, με την υπέρμετρη φορολόγηση των αυτοκινήτων μεσαίου και μεγάλου κυβισμού. Αυτό είχε ως συνέπεια τις μαζικές πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από ιδιώτες σε χαμηλές τιμές, κάτι που λειτούργησε σε βάρος της αγοράς αυτοκινήτων «του κουτιού».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2014 πουλήθηκαν από τις αντιπροσωπείες της Λέσβου 293 Ι.Χ. αυτοκίνητα έναντι 212 Ι.Χ. το 2013. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε ιδιώτες που επέλεξαν να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο, ενισχύθηκε όμως σημαντικά και από τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, οι οποίες φρόντισαν να αυξήσουν το στόλο τους λόγω της αύξησης της ζήτησης κατά τους θερινούς μήνες και από Τούρκους τουρίστες, η παρουσία των οποίων στο νησί μας διευρύνει την «πίτα» της αγοράς των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

Αυτό το οποίο φαίνεται να ενισχύει σημαντικά την αγορά του αυτοκινήτου ωθώντας ολοένα και περισσότερους ιδιώτες στο να αντικαταστήσουν τα παλιά τους οχήματα είναι τα νέα πετρελαιοκίνητα μοντέλα, που άρχισαν να κυκλοφορούν τα 2 τελευταία χρόνια, κάποια εκ των οποίων λόγω χαμηλής κατανάλωσης είναι απαλλαγμένα κι από τα τέλη κυκλοφορίας. Επιπλέον το 2014 ήταν μια χρονιά κατά την οποία οι τράπεζες άρχισαν να εγκρίνουν, έστω με φειδώ, κάποιες χρηματοδοτήσεις για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών, μεταξύ των οποίων και για αγορά αυτοκινήτου με δόσεις.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου ως επιχειρηματίας «η αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων οφείλεται τόσο στις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων για να εξυπηρετήσουν την ζήτηση από Τούρκους, όσο και σε ιδιώτες που διαπιστώνοντας ένα κλίμα σταθερότητας το 2014, επέλεξαν να δαπανήσουν χρήματα για μια τέτοια αγορά».

Από το 2008 στο 2014

Αν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία των πωλήσεων Ι.Χ. από το ξέσπασμα της κρίσης, δηλαδή το 2008 μέχρι και το 2013, εύκολα θα διαπιστώσει πως στη Λέσβο είχαμε κάθετη πτώση στην αγορά του αυτοκίνητου, η οποία σε 5 χρόνια έφθασε στο 85% αποτυπώνοντας εφιαλτική την εικόνα για τον κλάδο.

Κατά το 2008 όταν ξέσπασε η κρίση η οποία ωστόσο έγινε αισθητή 2 χρόνια αργότερα, στη Λέσβο πουλήθηκαν συνολικά 1.248 Ι.Χ. αυτοκίνητα. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2009 ήταν 1.132, σημειώθηκε δηλαδή μείωση 9%.

Το 2010 ο αριθμός έπεσε περαιτέρω στα 805 οχήματα καταγράφοντας νέα πτώση της τάξης του 28% και το 2011 η πτώση έγινε μεγαλύτερη, καθώς πουλήθηκαν 537 Ι.Χ. Είχαμε, δηλαδή, μείον 33% στις πωλήσεις, ενώ η πτώση συνεχίστηκε σε ποσοστό άνω του 50% το 2012 με 235 Ι.Χ., ώστε να φθάσουμε στο τέλος του 2013 να έχουν πουληθεί, όπως προαναφέραμε, μόλις 186 Ι.Χ.!

Η στροφή της αγοράς

Όπως έχουν γράψει σε παλαιότερα ρεπορτάζ τους τα «Νέα της Λέσβου», από το 2011 έχει καταγραφεί πλέον στην αγορά αυτοκινήτου του νησιού ένα νέο τοπίο, από το οποίο έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα οχήματα μεγάλου κυβισμού, ενώ μετρημένες είναι οι πωλήσεις αυτοκινήτων μεσαίου κυβισμού.
Τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας σε συνδυασμό με την πρόσθετη φορολόγηση (Τέλος Πολυτελούς Διαβίωσης) καθιστά πολύ μικρό το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα μεγάλου και μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητα, ώστε να καταγράφεται στροφή της αγοράς προς τα μικρά και κυρίως πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον κ. Μυρσινιά, η στροφή αυτή εξηγείται όχι μόνο στην επιδίωξη των καταναλωτών για μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, αλλά και για μειωμένο κόστος συντήρησης που έχουν ούτως ή άλλως τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. «Το πρόβλημα δημιουργείται από την αλλοπρόσαλλη αντιμετώπιση του κράτους προς το αυτοκίνητο, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι ο κλάδος μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απασχόληση. Ο κάθε υποψήφιος αγοραστής δεν θα αγοράσει ένα μεσαίου ή μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητο όταν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια φορολογική αντιμετώπιση θα έχει από χρόνο σε χρόνο τόσο με τα τεκμήρια, όσο και με τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Σε πανελλαδικό επίπεδο

Σε πανελλαδικό επίπεδο το 2014 οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 30,2%. Την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 102.359 αυτοκίνητα (συμπεριλαμβάνονται επαγγελματικά αλλά και μεταχειρισμένα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως εισαγόμενα από το εξωτερικό) έναντι 78.630 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του 2013 (στα επιβατηγά, η αύξηση ήταν 30,1%).

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης για ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ