Έρχονται σύντομα δυο νέες ανεμογεννήτριες στο Αιολικό πάρκο της Κουτσουμπάρας στην Μυτιλήνη

Την ανακοίνωση του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού ότι όχι μόνο δεν έχει ξεχάσει το Αιολικό πάρκο της Κουτσουμπάρας η νέα Δημοτική Αρχή, αλλά σχεδιάζει να προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια δυο νέων ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν στη θέση των παλιών που λειτουργούσαν στο παρελθόν, ώστε ο Δήμος να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις άδειες που έχει για την περιοχή, προκάλεσε το χθεσινό σχόλιο των «Νέων της Λέσβου».


Ο κ. Γαληνός απάντησε άμεσα στο χθεσινό δημοσίευμά μας για την εδώ και αρκετούς μήνες αδράνεια της μιας ανεμογεννήτριας, ανακοινώνοντας ότι εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών θα προχωρήσει η επισκευή της για να τεθεί και πάλι σε λειτουργία. Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος ανακοινώνει ότι θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια δύο νέων «μηχανών», οι οποίες θα τοποθετηθούν στις θέσεις των δύο παλιών, η μία εκ των οποίων έχει καταρρεύσει πριν από χρόνια, ενώ η δεύτερη βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Η απάντηση Γαληνού

Ο κ. Γαληνός τονίζει ότι «μια από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι η εκμετάλλευση όλων των εναλλακτικών πηγών ενέργειας που υπάρχουν άφθονες στο νησί μας. Τόσο της ηλιακής και γεωθερμικής όσο και της αιολικής ενέργειας.

Στην περίπτωση των ανεμογεννητριών, το σημαντικότερο και πιο χρονοβόρο κομμάτι είναι η αδειοδότηση, η οποία υπάρχει και είναι σε ισχύ, παρότι δεν λειτουργεί καμία από τις τρεις ανεμογεννήτριες. Η πρώτη ανεμογεννήτρια έχει καταστραφεί, ενώ η παλαιότητά της καθιστά την επισκευή της ασύμφορη και χρονοβόρα. Οι δύο νεότερες, χρειάζονται ανταλλακτικά κόστους τουλάχιστον 15.000€ ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος τοποθέτησης), τα οποία όμως θα έχει τη δυνατότητα να τα προμηθευτεί η ΑΔΕΛ μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, που αναμένεται να γίνει εντός του επόμενου τριμήνου».

Ο Δήμαρχος υπογραμμίζει ότι «στόχος μας είναι η επισκευή της νεότερης εκ των τριών, ανεμογεννητριών και έπειτα, η προκήρυξη διαγωνισμού ώστε να τοποθετηθούν δυο νέες ανεμογεννήτριες, με σκοπό να εκμεταλλευθεί ο Δήμος τις δυο υπάρχουσες άδειες λειτουργίας. Η εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής και θα γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου μέσου».


Πηγη ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ