Έρχεται ίντερνετ πολύ υψηλής ταχύτητας- Σε εξέλιξη έργο υψηλής τεχνολογίας από τον ΟΤΕ στην Μυτιλήνη

Σε εξέλιξη είναι το έργο αναβάθμισης των υποδομών τού ΟΤΕ σε περιοχές εντός της πόλης, αλλά και περιφερειακά αυτής.


Στόχος είναι να αποκτήσουν οι συνδρομητές των περιοχών αυτών δυνατότητα πρόσβασης σε υψηλής ταχύτητας συνδέσεις με το διαδίκτυο. Η κύρια παρέμβαση είναι στο κομμάτι που αφορά στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο και περιλαμβάνει την αντικατάσταση των ειδικών καμπινών, τα γνωστά καφάο, και τη σύνδεσή τους με οπτική ίνα. Χάρη στα νέα καφάο, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες 30 και 50 Mbps.

Πρόσβαση με πολύ υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σε λίγες ημέρες οι χρήστες σχεδόν σε όλες τις περιοχές περιφερειακά της Μυτιλήνης. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών τού ΟΤΕ είναι σε εξέλιξη και θα καλύψει τις περιοχές της Χρυσομαλλούσας, του Κουμκού, της Παγανής, της Βαρειάς, του Καρά Τεπέ, του Χάλικα, του Νοσοκομείου, του Βουναρακίου και της Αγίας Φωτεινής, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι οι περιοχές της Ανάξου και της Εφταλούς.

Οι δύο τελευταίες περιοχές είναι ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος και ο στόχος είναι να καλυφθούν με οπτικές ίνες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.


Τι αλλάζει

Μέχρι σήμερα η υψηλότερη δυνατή παρεχόμενη ταχύτητα σύνδεσης στις παραπάνω περιοχές ήταν 24 Mbps μέσω ADSL. Η ταχύτητα, όμως, αυτή ήταν μόνο θεωρητική, καθώς δεν υπήρχαν οι υποδομές να την υποστηρίζουν. Συγκεκριμένα, οι συνδρομητές απολάμβαναν ταχύτητες μέχρι 14 Mbps, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ακόμα χαμηλότερες. Η δυνατότητα για παροχή στους συνδρομητές συνδέσεων μεγαλύτερης ταχύτητας ήταν φυσικά αδύνατη. Με την τοποθέτηση καμπινών νέας γενιάς και η διασύνδεσή τους με οπτικές ίνες πλέον, αλλάζει τα δεδομένα. Όσοι συνδρομητές διαθέτουν συνδέσεις των 24 Mbps, θα δουν στο εξής την πραγματική τους ταχύτητα να πλησιάζει αυτή που αναγράφει το συμβόλαιό τους και όσοι επιθυμούν υψηλότερες ταχύτητες από τα 24 Mbps, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν. Οι υψηλές ταχύτητες απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις στις οποίες αρκετοί χρήστες χρησιμοποιούν ταυτόχρονα το διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, ταχύτητες σαν αυτές των 30 Mbps και των 50 Mbps, θα είναι πραγματικότητα στις περιοχές απ’ όπου θα περάσει η οπτική ίνα.

Το έργο

Οι εργασίες για την εγκατάσταση του δικτύου των οπτικών ινών και τις τοποθέτησης των σύγχρονων και προηγμένων καφάο θα κρατήσει μέχρι τον Απρίλιο. Αυτή είναι και η συμβατική ημερομηνία παράδοσης του έργου στον ΟΤΕ από την εργολαβία που έχει αναλάβει την εκτέλεσή του. Δεκάδες χιλιόμετρα οπτικής ίνας και συνολικά 37 νέα καφάο θα τοποθετηθούν στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό. 

Μόλις παραληφθεί το έργο από τον ΟΤΕ, θα αρχίσει η δεύτερη φάση του, η οποία είναι η τοποθέτηση του υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμού εντός των καφάο, ώστε αυτά να καταστούν λειτουργικά και να εξυπηρετούν τους συνδρομητές της περιοχής. Σταδιακά αυτό θα γίνεται μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού. Από τότε και μετά, θα αρχίσουν οι συνδρομητές να βλέπουν βελτιώσεις στην ταχύτητα των συνδέσεών τους.

Το συνολικό κόστος του έργου θα ξεπεράσει τις 350 χιλ. ευρώ. Μέχρι την ολοκλήρωσή του κατά διαστήματα κάποιες περιοχές θα μένουν για κάποιες ώρες χωρίς τηλέφωνο, προκειμένου να γίνονται οι συνδέσεις στο νέο δίκτυο.
Με το συγκεκριμένο έργο, η Μυτιλήνη μπαίνει στην κατηγορία των πόλεων που σχεδόν σε όλη τους την έκταση θα διαθέτουν υψηλής ταχύτητας συνδέσεις.


Πηγή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ