ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ στο Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης: Από τα 380.000 ευρώ η δανειολήπτρια θα πληρώσει 4.800 ευρώ..!!!

Από τη συνολική οφειλή των 380.000 ευρώ η δανειολήπτρια θα πληρώσει 4.800 ευρώ σε δόσεις των 100 ευρώ

Με άλλη απόφαση του δικαστηρίου μειώνεται και δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που είχε λάβει δημόσιος υπάλληλος


Τη «θηλιά από το λαιμό» συνταξιούχου δανειολήπτριας της περιοχής μας αφαιρεί απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης, σύμφωνα με την οποία διαγράφεται το μεγαλύτερο μέρος του χρέους ύψους 380.000 ευρώ που είχε πάρει τόσο η ίδια ή είχε μπει εγγυήτρια σε δάνεια οικογενειακών της προσώπων, τα οποία αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή.

Πρόκειται για συνταξιούχο του Δημοσίου, που βρισκόταν υπόλογη έναντι 7 τραπεζών από τις οποίες είχε πάρει 11 δάνεια τόσο η ίδια όσο και πρόσωπα της οικογένειάς της, για τα οποία είχε εγγυηθεί και καλούνταν να ανταποκριθεί σε οικονομικές υποχρεώσεις ύψους 380.000 ευρώ, ποσό το οποίο αδυνατούσε να αποπληρώσει.

Η δανειολήπτρια προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης επιτυγχάνοντας μία εξαιρετικά ευεργετική απόφαση, καθώς από το συνολικό ποσό των 380.000 ευρώ η ίδια θα καταβάλει 4.800 ευρώ σε μηνιαίες δόσεις των 100 ευρώ για διάστημα 4 ετών!

Την εκπροσώπηση της συνταξιούχου στο δικαστήριο ανέλαβε το γραφείο του δικηγόρου Χάρη Πέτσικου, ο οποίος μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» δήλωσε ικανοποιημένος για την προστασία της πελάτισσάς του από την Δικαιοσύνη, προκειμένου να βγει από το μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει.

Όπως μας τόνισε ο κ. Πέτσικος «πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις που εκτός του ότι απαλλάσσουν από ένα δυσβάσταχτο βάρος δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τράπεζες, δείχνουν, αν θέλετε, και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά, τα οποία είδαν μέσα σε λίγα χρόνια την ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους».

Στο δικαστήριο

Η δανειολήπτρια προσκόμισε στο δικαστήριο όλα τα απαιτούμενα στοιχεία με τα οποία τεκμηρίωσε την ραγδαία μείωση των εισοδημάτων της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με συνέπεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ζητώντας να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Ο νόμος Κατσέλη έχει αποδειχθεί σωσίβιο για εκατοντάδες δανειολήπτες σε όλη την Ελλάδα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ δεκάδες είναι οι δανειολήπτες από τη Λέσβο που έχουν ευεργετηθεί από δικαστικές αποφάσεις του Ειρηνοδικείου, βλέποντας το τεράστιο ύψος των οφειλών τους να μειώνεται στο ναδίρ (με άλλα λόγια δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να μετατρέπονται σε λίγες χιλιάδες ευρώ και μάλιστα το δικαστήριο ρυθμίζει την αποπληρωμή με τρόπο ώστε οι δόσεις να είναι «ανώδυνες» για τους δανειολήπτες).

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το δικαστήριο θα επανεξετάσει την οικονομική κατάσταση της δανειολήπτριας σε 1 χρόνο από την έκδοση της απόφασης, αν και η ίδια εκτιμά ότι με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν πρόκειται να έχει βελτιωθεί η εικόνα των οικονομικών της.

Και από το Ταμείο Παρακαταθηκών

Αξίζει να σημειωθεί πως σε μία δεύτερη περίπτωση δανειολήπτη το δικαστήριο δέχθηκε σε δεύτερο βαθμό το «κούρεμα» δανείου που είχε λάβει δημόσιος υπάλληλος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η συγκεκριμένη απόφαση, αν και αφορά μικρότερο ποσό δανείου, νομικά είναι περισσότερο σημαντική από το πρώτο δικαστήριο που σημειώνουμε, δεδομένης της διχογνωμίας για το αν οι δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Όπως ανέφερε και για τη συγκεκριμένη απόφαση ο δικηγόρος Χάρης Πέτσικος «πρόκειται για εφετειακή απόφαση, η οποία είναι σημαντική κατά τη γνώμη μας. Για τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων έχουν έως τώρα εκδοθεί σε πανελλαδικό επίπεδο τρεις αποφάσεις, η μία εκ των οποίων ήταν απορριπτική. Θεωρούμε πως η απόφαση του δικαστηρίου στη Λέσβο για την ελάφρυνση δανείου, το οποίο είχε ληφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τροφοδοτεί βάσιμα τις ελπίδες και άλλων δανειοληπτών για την υπαγωγή τους στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, ώστε να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Πέτσικος.


Γραφεί ο Στρατης Σαμιώτης για ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ