ΦΩΤΟ:Ξεκίνησαν την λειτουργία τους τα εκλογικά περίπτερα στην προκυμαία… και η Μυτιλήνη παίρνει «άρωμα» εκλογών

Στην τελική της ευθεία η προεκλογική περίοδος, με τα εκλογικά περίπτερα κομμάτων και υποψηφίων να εγκαθίστανται και να λειτουργούν από χθες στη Μυτιλήνη


Ο προεκλογικός αγώνας μετά και την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφίων του κάθε πολιτικού σχηματισμού, μπαίνει πλέον στην τελική του ευθεία.

Από χθες το πρωί, στην προκυμαία έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα εκλογικά περίπτερα των κομμάτων, που μας βάζουν για τα καλά πια σε κλίμα εκλογών.

Οι προετοιμασίες είναι αναπόφευκτα πυρετώδεις από χθες στις τοπικές οργανώσεις, προκειμένου να πάρει το κάθε εκλογικό περίπτερο το απαραίτητο «χρώμα», με τη χωροθέτησή τους να γίνεται με τα γνωστά… παραδοσιακά κριτήρια, με εξαίρεση ίσως την… μετακόμιση του ΣΥΡΙΖΑ από την Πλατεία Σαπφούς, στην προκυμαία και στο ύψος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σημειωθεί πως πέραν του περιπτέρου του, είναι και το μοναδικό κόμμα που έχει και εκλογικό κέντρο σε ημιώροφο κτηρίου. Από εκεί και έπειτα, μόλις δύο είναι οι υποψήφιοι βουλευτές που έχουν δικά τους προεκλογικά κέντρα στην πόλη και πρόκειται για τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου και Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Μετά και τις σχετικές συναντήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων με την ηγεσία του Λιμενικού Ταμείου και τη δημοτική αρχή, με ευθύνη του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Αυτεπιστασίας, Γιάννη Αμπουλού, ξεκίνησαν να τοποθετούνται χτες τα έξι συνολικά εκλογικά περίπτερα που ζητήθηκαν.

Η… κομματική χωροθέτηση

Πιο συγκεκριμένα, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο εγκαταστάθηκαν τα εκλογικά περίπτερα της… συγκυβέρνησης, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ παραδίπλα, στο ύψος του παλιού δημαρχείου, τοποθετήθηκε το περίπτερο των ΑΝΕΛ. Στο ύψος της Τράπεζας Πειραιώς, ακριβώς δίπλα από το «Πανελλήνιον», φιγουράρει το περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετημένο ακριβώς μπροστά από το εκλογικό κέντρο του κόμματος που βρίσκεται στον ημιώροφο του κτηρίου.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά για πρώτη φορά μετακομίζει από την Πλατεία Σαπφούς όπου κατοικοεδρεύουν παραδοσιακά τα περίπτερα των κομμάτων της Αριστεράς, ενώ μέχρι και χτες ήταν το μοναδικό κόμμα σε επίπεδο Λέσβου που ήταν ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τα άλλα σε ό,τι αφορούσε στις προετοιμασίες του, έχοντας ανηρτημένες τις αφίσες και τα διακριτικά του στους προεκλογικούς του χώρους.

Στην Πλατεία Σαπφούς λοιπόν, βρίσκεται πλέον μόνο του το περίπτερο του Κ.Κ.Ε., χωρίς να αποκλείεται να αποκτήσει συγκάτοικο τις επόμενες ημέρες, κάποιο άλλο κόμμα.

Αντίθετα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακολούθησε τη δική της ξεχωριστή… γραμμή, επιλέγοντας για μία ακόμη φορά να εγκαταστήσει το δικό της περίπτερο στην καρδιά της Ερμού, στο πίσω μέρος της Εθνικής Τράπεζας. Μέχρι χθες, από το ρεπορτάζ προέκυπτε πως το Ποτάμι, ο ΛΑΟΣ και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν είχαν «κλείσει» εκλογικό περίπτερο, χωρίς να αποκλείεται βέβαια να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο τα εκλογικά περίπτερα ακόμα δεν έχουν «ντυθεί» με το χρώμα των πολιτικών σχηματισμών, αφού εγκαταστάθηκαν μόλις χθες το μεσημέρι. Παρ’ όλα αυτά, από το απόγευμα και μετά οι τοπικές οργανώσεις ήταν σε έντονη κινητικότητα, για να προμηθεύσουν τα περίπτερα με το σχετικό προεκλογικό υλικό, με αφίσες, φυλλάδια και… ψηφοδέλτια.

Τρία τα κέντρα των υποψηφίων

Σε αντίθεση, ωστόσο, με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου πέραν των κομμάτων, προεκλογικά κέντρα διατηρούσαν επίσης τουλάχιστον όλα τα μεγάλα ονόματα των ψηφοδελτίων του κάθε κόμματος, φέτος δικό τους προεκλογικό κέντρο έχουν μόλις δύο υποψήφιοι βουλευτές.

Πρόκειται για τους Χαράλαμπο Αθανασίου, που θα έχει ξεχωριστή δική του «βάση» σε κτήριο της οδού Κομνηνάκη, πίσω ακριβώς από τις κεντρικές καφετέριες της προκυμαίας, και Δημήτρη Παπαγιαννίδη, που έχει εγκαινιάσει από τους πρώτους την αντίστοιχη δική του βάση, στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου «Σαπφώ» στην οδό Κουντουριώτη.
Ο έτερος υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Βογιατζής, δεν πρόκειται να έχει ξεχωριστό εκλογικό κέντρο, ενημερώνοντας τους υποστηρικτές του πως επιχειρησιακό κέντρο του θα είναι το πολιτικό του γραφείο στην οδό Αγίας Ειρήνης.

Πηγη ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ