Τα Χόμπιτ έχουν το δικό τους χωριό στην Ελλάδα

Αν κρίνει κανείς από τον Ελληνικό Σύλλογο Φίλων Τόλκιν “The Prancing Pony”, οι μικρόσωμοι ήρωες του Τόλκιν (αλλά και ξωτικά, νάνοι και οι βασιλιάδες της Μέσης Γης) ζουν ανάμεσα μας.


Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Το Παιχνιδιάρικο Πόνυ δεν είναι μόνο το όνομα του πανδοχείου, το οποίο επισκέφθηκαν τέσσερα -κάπως πιο ριψοκίνδυνα από το συνηθισμένο- χόμπιτ στο πρώτο μέρος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του John Ronald Reuel Tolkien (και στην ομώνυμη ταινία του Πίτερ Τζάκσον). Αλλά και το όνομα του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Τόλκιν.

Τα μικρόσωμα χόμπιτ θα μπορούσαν άλλωστε πιστεύουν πολλά από τα μέλη του Συλλόγου να είναι Έλληνες, με την αγάπη τους για την καλή παρέα, το καλό φαγητό και ποτό. Για αυτό άλλωστε και οι εγχώριο τολκινάδες έχουν εφεύρει το νεολογισμό «χομπίτιασμα».

Ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν ιδρύθηκε το 2002, ως ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με μορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, από ένα πυρήνα θαυμαστών του λογοτεχνικού έργου του Άγγλου γλωσσολόγου και καθηγητή της Οξφόρδης. Αποτελεί έναν από τους νεότερους, αλλά πολύ δραστήριους, συλλόγους αναγνωστών του Τόλκιν που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου και στους οποίους συμμετέχουν πολλοί σοβαροί ενήλικες, συχνά με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, που όμως απολαμβάνουν παράλληλα με φιλολογικές δραστηριότητες να ντύνονται σαν ξωτικά και να ταξιδεύουν έτσι στο μαγικό σύμπαν της Μέσης Γης.

Τα βιβλία του Τόλκιν έχουν διαβαστεί και αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και το έργο του κέρδισε και νέους “πιστούς” μετά την κινηματογραφική μεταφορά του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και πιο προσφάτως του Χόμπιτ, το τελευταίο μέρος του οποίου παίζεται από τις 13 Δεκεμβρίου και στις ελληνικές αίθουσες. Όχι τυχαία, καθώς ο κόσμος της Μέσης Γης μπορεί να κατοικείται από μυθικά πλάσματα, μοιάζει όμως με τον τρόπο του απόλυτα πραγματικός.

Άλλωστε ο γλωσσολόγος Τόλκιν έγραψε αυτές τις ιστορίες ως μυθολογικό υπόβαθρο για τις γλώσσες που ο ίδιος δημιούργησε ως “παιχνίδι”. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Τόλκιν -ένας από τους συντάκτες του Λεξικού της Οξφόρδης για την αγγλική γλώσσα- έγινε αφορμή για να μπει στα λεξικά μία εντελώς νέα έννοια η «υπο-δημιουργία», δηλαδή η διαδικασία διαμόρφωσης ενός κόσμου με δικούς του κανόνες που μοιάζει πραγματικός.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν διατηρεί επαφές με πολλούς αντίστοιχους ευρωπαϊκούς συλλόγους και είναι μέλος του International Tolkien Fellowship. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις με θέμα το έργο του Τόλκιν, όπως το Oxonmoot στην Οξφόρδη (το ετήσιο, επίσημο φιλολογικό μνημόσυνο του καθηγητή), το Ring*Con στη Γερμανία και το Brussels2004, μια ειδική παρουσίαση του έργου του Τόλκιν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συμμετείχε με 25μελή αντιπροσωπεία στον διεθνή εορτασμό των 50 χρόνων από την ολοκλήρωση της έκδοσης του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», το «Tolkien2005», τον Αύγουστο του 2005 στο πανεπιστήμιο Aston του Birmingham, όπου και παρουσίασε μια ομιλία με θέμα τη σχέση του τολκινικού έπους με την ελληνική μυθολογία και ένα θεατρικό δρώμενο, που συνέκρινε την ιστορία του Τούριν με αυτήν του Οιδίποδα.
Στα πέμπτα του γενέθλια ο Σύλλογος οργάνωσε τον Οκτώβρη του 2007 στην Άνδρο, το διήμερο “CairAndros 2007” με συμμετοχή επίσημων καλεσμένων από τον διεθνή τολκινικό χώρο και την παρουσία φίλων από την Γερμανία, την Ολλανδία και την Δανία.

Τον Οκτώβριο του 2012 γιόρτασε τα 10 χρόνια από την ίδρυση του με μια 2ήμερη αναδρομική έκθεση και με μια τριήμερη θεματική εκδρομή-παιγνίδι στο «Αχαϊκό Χωριό», κοντά στα Καλάβρυτα. Εφέτος πήρε μέρος στις εκδηλώσεις αναβίωσης στο μεσαιωνικό Κάστρο Χλεμουτσίου στην Κυλλήνη, βοηθώντας στις προσπάθειες της οργάνωσης Ritter Hellas και των τοπικών αρχών. Επίσης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μια εκδήλωση ανοιχτή στο ευρύ κοινό, αρχές Οκτωβρίου, στα «Ξύλινα» της Καισαριανής, όπου οι μεταμφιεσμένοι σε ήρωες της Μέσης Γης συμμετέχοντες έκλεψαν την παράσταση και μάγεψαν πολλά μικρά παιδιά που βρέθηκαν στο χώρο.

Στη συνέχεια, Ξωτικά, πολεμιστές των Ανθρώπων, Χόμπιτ, Νάνοι και σκοτεινοί ήρωες βρέθηκαν στο Xmas Factory, φέρνοντας κάτι από αέρα Μέσης Γης στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Στις μηνιαίες τους συναντήσεις τα μέλη του Συλλόγου ασχολούνται κυρίως με λογοτεχνική ανάλυση κειμένων, παρουσιάσεις βιβλίων και θεματικές αναγνώσεις. Στο διαδίκτυο τόπος συνάντησης είναι η ομάδα https://www.facebook.com/groups/greektolkiensociety/, το www.tolkien.gr και το greektolkiensociety@gmail.com.


Στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Τόλκιν ξεκίνησαν μάλιστα προσφάτως να δημοσιεύονται σε συνέχειες -μεταφρασμένες στα ελληνικά με την άδεια του συγγραφέα- οι ιστορίες της σειράς "Οι Ταξιδιώτες της Κορνίζας" του συγγραφέα και εικονογράφου του Τόλκιν Jef Murray.

Σήμερα 3 Ιανουαρίου είναι τα γενέθλια του Τόλκιν, τα οποία οι σύλλογοι τολκινάδων ανά την υφήλιο εορτάζουν, υψώνοντας στις 9 μμ το ποτήρι τους προς τη Δύση (εκεί όπου κατά τη μυθολογία του βρίσκεται το Άμαν, η γη των αθανάτων και πατρίδα των Ξωτικών) στη μνήμη του καθηγητή, που άλλαξε όχι μόνο τη γλωσσολογία, αλλά και τη λογοτεχνία του φανταστικού. Οι Ελληνες θαυμαστές του Τόλκιν έχουν δώσει ήδη το σχετικό ραντεβου. Και θα θυμηθούν για άλλη μία φορά τα λόγια του καθηγητή μεσαιωνικής φιλολογίας Τομ Σίπι, με τα οποία εξηγούσε το 2001 γιατί το έργο του Τόλκιν είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ:

«Πιστεύω ότι η δυνατότητα να διαβάζουμε μεταφορικά είναι αυτή που κάνει τις ιστορίες του Τόλκιν απόλυτα επίκαιρες τον 20 αιώνα. Δεν περιμένουμε να συναντήσουμε Δαχτυλιδοφαντάσματα, αλλά η υποταγή στον τρόμο είναι ένας πραγματικός κίνδυνος. Δεν περιμένουμε να συναντήσουμε δράκους, αλλά η ‘αρρώστια του δράκου’, ο πόθος για το χρυσό, είναι πολύ συνηθισμένη. Δεν υπάρχει Φάνγκορν, αλλά υπάρχουν παθιασμένοι με την εξουσία Σάρουμαν παντού. Ίσως πράγματι είναι η ευκολία μας να αντιληφθούμε αυτά τα σημεία, που κάνει τον Τόλκιν να μοιάζει όχι άσχετος, αλλά αληθινά απειλητικός, στα μέλη του πολιτιστικού κατεστημένου».


Πηγη news247.gr