15 συμβουλές που πρέπει να διαβάσει κάθε φοιτητής πριν την εξεταστική του Φεβρουαρίου | Πλησιάζει!

Πλησιάζει!


Ελάττωσε δραστικά τις νυχτερινές σου εξόδους. Όχι μόνο χάνεις χρόνο διαβάσματος τη στιγμή που πίνεις υποβρύχια στο μπαράκι, καταστρέφεις και την επόμενη ημέρα σου! #kaneis_de_diavase_me_hangover

2. Σταμάτα να κάνεις παρέα και να βγαίνεις καθημερινά με άτομα που γράφουν τη σχολή τους στα ...παλιά τους τα παπούτσια. Σε πηγαίνουν πίσω κι αδυνατείς να βρεις έναν ρυθμό.

3. Παρακολούθησε όσο το δυνατόν περισσότερες διαλέξεις. Μην προσπαθείς τον εαυτό σου πως αν καθίσεις στο σπίτι να διαβάσεις θα καλύψεις τα κενά σου. Πολύ απλά γιατί πρέπει να κάνεις ΚΑΙ τα δύο!

4. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους για την εξεταστική που έρχεται. Αν δώσεις ένα μάθημα, μπορεί να το περάσεις. Στο τέλος της ημέρας όμως, σημασία έχει πως έκανες μια τρύπα στο νερό. Από την άλλη, αν σχεδιάζεις να δώσεις ...15 τότε το αποτέλεσμα δε θα διαφέρει ιδιαίτερα μιας και πάνω από 5 άντε να γράψει σε ...ένα! Για αυτό, η καλύτερη λύση είναι κάπου στη μέση. Μην πετάς στα σύννεφα.

5. Οργάνωσε την ύλη και το διάβασμά σου. Αφιέρωσε μια μέρα για να καθίσεις με χαρτί και στυλό και να σημειώσεις όλα τα μαθήματα που σκοπεύεις να δώσεις, ποια είναι η ύλη στο κάθε μάθημα και πόσες ώρες διαβάσματος την ημέρα απαιτούνται για να βγει το πρόγραμμα εύκολα και ξεκούραστα.

6. Μην αγχώνεσαι. Το άγχος είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Στην τελική, αν δεις πως δε μπορείς να κοιμηθείς τα βράδια να θυμάσαι πάντα πως κανένας δεν καταστράφηκε επειδή κόπηκε σε 1-2 μαθήματα…

7. Κανόνισε με τους φίλους και τις φίλες σου για ομαδικό διάβασμα. Είχαμε γράψει αναλυτικό άρθρο για τα οφέλη που σου προσφέρει αυτή η διαδικασία.

8. Παίξε με τα social media. Ναι, αυτά τα κλασσικά posts με το διάβασμα της εξεταστικής, μπορεί να φαίνονται γελοία αλλά μας προσφέρουν δύναμη και κουράγιο. Σχόλια του τύπου «Σε νιώθω» ή «Πού να διάβαζες μοριακή βιολογία» αποδεικνύουν πως δεν είσαι ο μόνος που τα βρίσκεις σκούρα.

9. Δεν είναι καθόλου κακό να έχεις σχέση αυτήν την περίοδο. Πολλοί πιστεύουν πως οι σχέσεις σε αποσπούν από το διάβασμα. Ούτε καν! Είναι στο χέρι σου να μείνεις προσηλωμένος/η στους στόχους σου και ταυτόχρονα να βρίσκεις συμπαράσταση και χαλάρωση στο άλλο σου μισό. Και το “just sex” πάντως, βοηθάει…

10. Αφιέρωσε χρόνο στα χόμπι σου. Οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό. Είτε σ’ αρέσει να διαβάζεις βιβλία και να πηγαίνεις περίπατους, είτε τη βρίσκεις με το μπασκετάκι στη γειτονιά ή το mountain bike. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ασχολία που σε «ξεκολλά» από τις σημειώσεις είναι απολύτως θεμιττή. Εκτός από το ατέλειωτο κάψιμο στον υπολογιστή!

11. Μιας και η κουβέντα πήγε στον υπολογιστή και την τεχνολογία, μη διαβάζεις ποτέ τις σημειώσεις σου μέσω iPad. Τα μάτια μας κουράζονται απείρως περισσότερο έτσι. Χωρίς λόγο. Και μετά απορούμε με τον πονοκέφαλο…

12. Κοιμήσου καλά. Τουλάχιστον για το διάστημα αυτού του 1-2 μήνες μέχρι να ξεκινήσει η εξεταστική, προσπάθησε να τηρείς το 8ωρο. Όσο πιο ευλαβικά, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.

13. Εκμεταλλεύσου τον χρόνο που αφιερώνεις στο διάβασμα κι εξοικονόμησε χρήματα. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για να δεις το πορτοφόλι σου, ξανά γεμάτο. Ειδικά εν’ όψει και των εκπτώσεων.

14. Μην απογοητευτείς αν η ροή του διαβάσματος δεν είναι αυτή που πρέπει τις πρώτες ημέρες. Σιγά σιγά, θα βρεις τους ρυθμούς σας.

15. Κάθε φορά που τελειώνεις ένα κεφάλαιο, κάνε την επανάληψή σου στα Starbucks και κάνε δώρο στον εαυτό σου ένα από τα Χριστουγεννιάτικα ροφήματα. Άλλωστε, το δικαιούσε!


Πηγη neopolis.gr